Opphever kokevarselet

Fredag ettermiddag opphevet Skaun kommune kokevarselet som ble innført 13. august.

19. august varslet vi om funn av parasitten Cryptosporidum. 

Skaun

– Vi er glade for at innbyggerne i Skaun kommune igjen kan drikke vannet uten å koke det, skriver kommunen på sine nettsider.

13. august sendte Skaun kommune ut varsel til nesten samtlige innbyggere om å koke drikkevannet. Det vil si at 6000 abonnenter ble rammet. 19. august varslet kommunen om funn av parasitten Cryptosporidum. Denne parasitten kan angripe slimhinner i tarmen, og føre til diaré.

Beklager

– Prøver som er tatt de siste dagene har ingen avvik på vannkvaliteten, skriver kommunen i pressemeldingen fredag ettermiddag.Selv om vannprøvene ikke har hatt avvik de siste dagene, vil kommunen fortsette å ta prøver.

– De neste to ukene gjennomfører kommunen et eget prøvetakingsprogram etter føre-var-prinsippet i samråd fra Mattilsynet og kommuneoverlegen, skriver kommunen.

Kommunen beklager ulempene kokevarselet har medført.

– Drikkevannsforskriften stiller strenge krav til at drikkevannet skal være fritt for stoffer som kan ha en negativ påvirkning på menneskers helse, og det tas regelmessige vannprøver. Avviket ble oppdaget gjennom rutinemessige prøver. Skaun kommune har håndtert avviket i drikkevannet i tråd med egne beredskapsplaner, og i tett dialog med Mattilsynet og kommuneoverlegen. Vi beklager ulempene kokevarselet har medført.

Ukjent årsak

– Vi har foreløpig ikke fått noen forklaring på hva som var årsaken til at parasitten kom inn i rørnettet

Det sier rådgiver i Skaun kommune, Erik Eide.

– Det er mulig vi ikke får svar på det heller, legger han til.

Han sier de vil fortsette å ta prøver.

– Til vanlig tar vi vannprøver regelmessig, og de neste to ukene vil vi ta prøver litt oftere enn det vi vanligvis gjør, sier Eide.

Han vet ikke om noen har blitt syke av å drikke vannet i perioden før og under kokevarselet.


Må koke vannet til tannpuss og kaffetrakter:

– Det er første gang at vi opplever dette