Naturfotografen John Øystein Berg fra Snillfjord har sendt oss disse bildene av haveller.

Han forteller at det er mange plasser i kommunen hvor man kan oppleve store ansamlinger av fugler, og dette gjelder havellen, som har funnet plassen sin der.

— Her overvintrer den i store flokker hele vinteren. I fjor kunne vi telle rundt 800 på én plass. Nå er de nok på tur til fjellene rundt om i landet og leter etter hekkeplasser, men de møter nok mange vann som fortsatt er nedfrosset, så jeg er redd det blir sen hekking i fjellet i år, forteller Berg, før han fortsetter:

— Mange vann har tykk is i år, så det er flere arter som hekker nær vann som sliter.

Fakta om havella

Havella finnes sirkumpolart i høy- og mellomarktiske områder. I Norge finnes den i høyfjellsområder i Sør-Norge, mens den i Nord-Norge også hekker i ferskvann helt ut til kysten. Hovedutbredelsen er i Nord-Norge.

Typisk hekkeplass for havella er små ferskvannsdammer og tjern i fjellet, som regel over tregrensen, eller i tilsvarende vegetasjonsfattige områder langs kysten i nord. Også på Svalbard finnes havella hekkende. Der kan den hekke helt i sjøkanten.

Havella er svært hardfør, og om vinteren trekker den ut til kysten og finnes da vanlig hele veien fra Finnmark til svenskegrensen. Flesteparten finner vi i de tre nordligste fylkene. De ligger da spredt i små flokker på gruntvannsområder, hvor de dykker ned til bunnen for å finne vesentlig animalsk føde.

Mange av fuglene som overvintrer hos oss kommer fra områder lenger øst. Vårtrekket foregår i april-mai, etter at den lyse vinterdrakten er erstattet med en mørkere sommerdrakt. Fra slutten av september, begynner havellene å returnere til overvintringsområdene sine langs kysten. De kan finnes overalt fra de ytterste skjærene til langt inn i fjordene.

Havella er nær truet.