Magnus Meistad (35) fra Buvika gjorde sent torsdag kveld 25. august i år et vanvittig funn med metalldetektor: Under torva på et jorde (dyrket mark) i Buvika fant han gullringer med ei vekt på cirka 450 gram.

Funnet ble rutinemessig levert til fylkesarkeologen. Ifølge reglene har han krav på finnerlønn.

– Jeg har ikke mottatt noe ennå, sier han.

For: Dagens regelverk sier ifølge Meistad lite konkret hva finneren eksakt har krav på.

Men en vanlig «tommelfingerregel» ved beregning av finnerlønn for gjenstander i sølv og gull, er å ta utgangspunkt i metallverdien, pluss ti prosent. Størrelsen på beløpet kan også påvirkes av sjeldenhet og gjenstandens kulturhistoriske verdi.

NTNU Vitenskapsmuseet har datert gullfunnet til folkevandringstid (400–550 e. Kr.).

Gullringene som buvikingen fant i hjembygda, er med dagens gullkurs verdt cirka 140 000 kroner. Med pluss for historisk verdi, betyr det i hvert fall noen tusenlapper i finnerlønn.

– Det er riksantikvaren som setter finnerlønna, forklarer Meistad.

I disse dager er nye regler omkring temaet under utarbeidelse.

– Vi har startet et internt arbeid for å få mer entydige retningslinjer, sa seniorrådgiver Jostein Gundersen hos Riksantikvaren nylig til adressa.no.

Det er planlagt at de nye retningslinjene skal trå i kraft i løpet av året.

– Jeg vet ikke om mitt funn blir taksert etter gamle eller nye regler, sier 35-åringen, som er medlem i Trondheim metallsøkerklubb.

Magnus Meistad har også gjort andre gode funn med metalldetektoren:

* 14. august i fjor fant han ei øks og et sverd på eiendommen til gårdbruker Arnt Olstad i Børsa, like ved en nylig registrert gravhaug. Gjennom ettergraving fant arkeologer en skjoldbule (håndtak for å holde skjoldet) som lå rett under sverdet. Inne i skjoldet lå det en skinnpung med arabiske mynter. I tillegg fant de også ni små, runde kuler av agat, en halvedelstein som garantert var importert fra samme plass myntene kom fra. Gjenstandene er fra cirka år 900 e.Kr.

* I mai i år fant han en mynt fra Hammeln (Tyskland) på hjemgården i Buvika. Den er fra 1555.

Meistad rangerer vikingsverdet og gullringene på samme nivå. Etter gullfunnet sa han følgende:

– Det var helt sinnssykt. Jeg fikk litt sjokk. Flere har spurt meg hvordan det føltes. For folk som ikke driver med metallsøking selv, er det lettere å sammenligne det med når du er på fisketur og får napp med storfisk på kroken, og så ganger du det med 100.

35-åringen har foreløpig ikke fått finnerlønn for vikingsverdet heller.

– Også denne saken ligger fortsatt hos riksantikvaren, sier han.

PS! Gjenstander fra før 1537 er statens eiendom, og finneren har plikt til å levere dem inn. For mynter går grensen ved 1650.