De siste 12 månedene har Enova kun gitt støtte til ett enøk-prosjekt hjemmehørende i Orkdal. Til sammenligning ble det gitt støtte til 36 tiltak i Trondheim.

Orkdal energi er ganske alene som orkdalsbedrift på listen over selskaper og organisasjoner som har blitt tildelt støtte fra Enova de siste 12 månedene.

Totalt har Enova i Sør-Trøndelag delt ut 380 millioner kroner i denne perioden, til tiltak som har redusert energiforbruket med 0,296 TWh. Av dette er Orkdal energi varme tildelt én million kroner til «innføring av energiledelse». Dette er prosjekter der Enova gir støtte til analyser og etablering av tiltakslister i industri-, anleggs- og transportvirksomheter.

Eirik Jørum, daglig leder i Orkdal energi.

Reduserer forbruket

Eirik Jørum, administrerende direktør i Orkdal energi, sier de skal bruke pengene til forbedring av fjernvarmenettet i Orkdal. Befolkningsvekst har ført til at forbruket av fjernvarme fra Elkem Thamshavn nærmer seg grensen for hvor mye sentralen klarer å levere.

- Vi skal få effektivisert fjernvarmenettet slik at vi klarer å levere mer energi i eksisterende anlegg. Dermed kan vi slippe å bygge ut anlegget for tidlig. Det er helt klart økonomiske hensyn som teller. Klarer vi å utsette store investeringer på titalls millioner i for eksempel fem år, så blir det en del kroner av det, sier Jørum.

Men selv om det er bunnlinja som teller for Jørum, er det det også samfunnsnytte å hente ut av prosjektet. Effektivisering av fjernvarmeanlegget skal gi et redusert strømforbruk på 1 393 506 kWh.

- Vi skal blant annet forbedre anleggene ute hos kundene, slik at de blir mer effektive og bruker mindre vann, sier Jørum.

Kraftlaget må selv betale halvparten av kostnadene. Jørum tviler på at de ville ha gjennomført prosjektet fullt ut hvis de ikke hadde fått støtten fra Enova.

- Noe ville vi ha gjort, men det er klart at støtten var en god hjelp for å komme i gang, sier Jørum.

Vinklet mot store aktører

Rådgiver i Enova, Eiliv Flakne, sier de vet lite om hvorfor så få bedrifter fra Orkdalsregionen søker om støtte til energieffektivisering.

- Et svar kan nok være at vi har vinklet våre program inn mot teknologiutvikling i industrien. Der har de store selskapene i kommunen, som Washington Mills og Elkem, fått støtte. Sånn sett har industrien i Orkdal svart opp på de tilbudene vi har, sier Flakne.

Varmepunper og fasader

Samtidig går det fram av oversikten fra Enova at bedrifter og organisasjoner i Trondheim står for 36 av 55 tiltak. Her er det gitt støtte til blant annet installering av varmepumper, energieffektivisering av bygg, fjernvarmeanlegg, varmesentraler og rehabilitering av fasader. Støttebeløpene varierer fra 15 400 kroner, for installasjon av varmepumpe, til 172 millioner til Ranheim energi for bygging av samforbrenningsanlegg.

Flakne sier de ønsker gode forslag fra næringslivet i Orkdalsregionen velkommen.

- Jeg tror nok bedriftene i Orkdal er akkurat like mye og like lite klimabevisste som bedrifter andre steder, sier han.

Leder av Orkladal næringsforening, Ove Snuruås.

Overrasket over tallene

Leder for Orkladal næringsforening, Ove Jørgen Snuruås, kan ikke gi noe godt svar på hvorfor så få bedrifter fra orkdalsregionen får støtte fra Enova.

- Det overrasker meg. Vi har jo et rikt næringsliv, sier han.

Han mener næringslivet i Orkdalregionen er miljøbevisst.

- Ser man på alle tiltakene som er gjort på miljøsiden i industrien, så fremstår den som veldig miljøorientert, der bedriftene er opptatt av å oppfylle både eksterne og egne krav. Både Elkem Thamshavn og Washington Mills har gjort store tiltak. Men hvorfor det ikke har blitt større uttelling i Enova kan jeg ikke si. Det kan ha noe med om de er flinke nok til å markedsføre sine tiltak. At det er så mange tiltak i Trondheim bekrefter at de ikke har nådd sitt publikum i Orkdal, sier Snuruås.