Klatrehallen har siden den åpnet for fem år siden fungert som en praksisplass for elever i SSB-klassene på Orkdal videregående skole. SSB-klassene er for elever med spesielle behov som trenger større grad av tilrettelegging og tilpasning i skolehverdagen. Elevene har et tilpasset opplegg som gjør at de er ute i praksis flere dager i uken.

- Vi fikk jobbet frem en avtale allerede mens Klatrehallen ble bygget. Da var vi med og malte hallen, så vi har fått et slags eierforhold til den. Det at elevene får jobbe i en klatrehall tilfører noe helt nytt. Vi er kjempefornøyde. Her kan elevene selv finne det nivået de ønsker og ta det litt etter hvert. Du velger selv ditt eget tempo. Vi ser at ungdommen er litt skeptiske i starten, men veldig mange henger i veggene i løpet av kort tid, sier miljøarbeider i SSB-klassen Tore Skar.

Forskjellige oppgaver

I Klatrehallen får elevene mange forskjellige oppgaver, alt etter behov. Enkelte ganger kan oppgavene gå på ryddig og rengjøring i hallen, mens andre ganger kan det være å hjelpe til når det kommer grupper på besøk i klatrehallen som har behov for sikring og opplæring. Leder i Klatrehallen, Torstein Grønningen, er i ekstase over den hjelpen de får og at de samtidig er med på å hjelpe elevene.

Les også: Steffen ville ta sitt eget liv som 11-åring

- Dette er et samarbeid som gagner begge parter. Gjengen her gjør en kjempejobb. Vi føler vi har en praksisplass som gir meningsfulle dager. Spesielt ser vi både engasjement og glede over å ta imot barn og ungdom og hjelpe dem. Vi har et mål om å ha Norges trivligeste klatrehall og det skal denne gjengen ha mye av fortjenesten av. Vi hadde ikke klart oss uten denne gjengen og måtte drevet hallen på en helt annen måte uten deres hjelp, skryter Grønningen.

Flott mestringsarena

Miljøarbeider Skar mener det er svært vanskelig å finne samme mestringsfølelse som du gjør ved klatring.

Martin Mæhle og Martin André Hoff stortrives på praksis i Klatrehallen og hjelper ofte til med sikring og opplæring av elever fra andre skoler.

- Den mestringen du får av å klatre finner du ikke så mange andre plasser. Her greier vi å involvere alle elevene på en eller annen måte. Det er femte året og vi utvikler oss stadig i riktig retning. Det har blitt et godt arbeidsmål at elevene skal prøve å ta et brattkort, slik at de kan hjelpe til med elevene som kommer innom fra andre skoler og barnehager. Vi har merket at flere av elevene går veldig godt i lag med barn og at de er godt likte. Vi har hatt mange elever som har gått videre her ifra og kommet seg inn i ordinære jobber, forteller han.

Kommer tilbake

Elever som har hatt praksis i Klatrehallen og er ferdig har ofte likt seg så godt at de kommer innom for å hilse på senere.

- Det er mange som kommer tilbake på besøk. I tillegg kommer de hit på eget initiativ for å hjelpe til i helgene. Blant annet var flere av elevene innom da vi arrangerte Trøndercup nylig og var til stor hjelp. Det er også flere som opplever at klatring blir en hobby utenfor skolen også, sier Grønningen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255