En formiddag i slutten av forrige uke troppet en mann opp på Hamos på Grønøra på Orkanger. Han fortalte at han hadde ei død gaupe i bilen, og han lurte på om han kunne kaste dyret i containeren som tar imot brennbart avfall.

- Jeg husker ikke helt hvilken dag det var. Men dette skjedde i 10-11-tida på formiddagen, og det var en mann i 40-50-åra, forteller Dzemal Lizde, fagarbeider ved Hamos.

Fanget gauper på film

- Så du den døde gaupa?

- Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg sa at vi ikke mottar døde dyr, og da dro han igjen, sier Lizde.

Det er ikke hver dag det dukker opp noen på Hamos som har kjørt ihjel ei gaupe. Og denne framgangsmåten for å kvitte seg med et rovdyr, er heller ikke etter boka, ifølge rovviltkontakt Geir H. Ingdal i Statens Naturoppsyn (SNO).

- Du er pliktig til å varsle politiet uansett påkjørsel av dyr. Dette har både med dyrets eventuelle lidelser, samt at forsikringsselskapet vil ha beskjed dersom det oppstår skader på kjøretøyet, sier han.

Politiet vil igjen varsle viltnemnda eller den lokale fallviltgruppa, som da rykker ut og håndterer skadde og døde dyr.

Gaupe drepte rådyr utenfor familiens vindu

Ingdal har hørt rykter om at ei gaupe sist torsdag ble påkjørt og drept. Dette skulle ha skjedd på fylkesvei 710 i området Ingdal-Bjørnbettet, nær kommunegrensa mellom Orkdal og Agdenes, på Orkdal-sida.

- Men dette kan jeg på ingen måte bekrefte, sier Ingdal.

Men etter at han hørte om saken, tok SNO kontakt med lokalt politi. Hadde de hørt om en påkjørsel som kunne stemme opp mot denne historien?

- Svaret var nei! Dette var ukjent for dem, sier Ingdal.

- Hva skjer videre nå?

- Vi oppfordrer personen som har kjørt på gaupa om å kontakte oss i SNO, gjerne meg. Vi ønsker å se individet, måle det, ta prøver og se hvilket kjønn det er. Dette har med forvaltninga av gaupestanden å gjøre, forklarer han.

- Kan dette dyret være merket også?

- Nei, det tror jeg ikke, svarer rovviltkontakten.

Fikk se sjeldent syn 50 meter fra husveggen

Ingdal sier at det ikke er sikkert at det som har skjedd er straffbart.

- For oss er det uansett greit å vite hvor dyret er dumpet, sier han.

Ragnar Opøien, avdelingsleder ved Hamos, sier på generelt grunnlag at de ikke tar imot døde dyr hos dem, selv om de selvsagt aldri kan vite med sikkerhet hva som befinner seg i alle posene som kastes.

Gaupa, som står oppført som sterkt truet på Norsk rødliste for arter, er et nattaktivt rovpattedyr og det eneste viltlevende kattedyret som finnes i Norden. Den er sky og observeres sjelden i åpent lende.

Gaupa er sky og observeres sjelden i åpent lende. Foto: Illustrasjon