Tekniske tjenester i Orkdal kommune er i gang med rehabilitering av vannledningen i området Sandenveien (Statens Hus), forbi sykehuset til Evjensvollen på grunn av alder på ledningen og fare for lekkasjer.

I korte trekk går prosjektet (se fakta lenger ned i artikkelen) ut på rehabilitering av en 150 millimeter grå støpejern-vannledning og cirka sju vannkummer. Dette gjøres uten å grave.

Metoden går ut på inntrekking av et c-formet PE-rør inn i eksisterende vannledning. Røret foldes ut ved oppvarmet damp, som settes på under trykk. Dette igjen vil gi full tilslutning mot eksisterende rør.

Færre ulemper

Vannkummer vil i tillegg bli fjernet og erstattet av nye. Nye rør trekkes inn fra byggegrop (kum) til byggegrop (kum).

- Denne rehabiliteringsmetoden vil gi raskere gjennomføringstid og færre ulemper for tredjepart enn tradisjonell graving. Det er første gang Orkdal kommune utfører denne rehabiliteringsmetoden på vannledning, og det er svært artig å få lede et slikt prosjekt, forteller prosjektleder Mette Småge Moe.

Siden det ikke ble tillatt med tradisjonell graving på grunn av blant annet kulturminner (Thamshavnbanen), ulemper for tredjepart, private eiendommer og parkeringsplassen på sykehuset, måtte kommunen vurdere andre metoder.

- Vannledningsnettet ble først simulert for å beregne om vi kunne gå ned litt i rørdimensjon på grunn av kapasitet og sikkerhet i vannforsyningen, forklarer Moe.

Kortest mulig tid

Det foretas punktgraving ved samtlige anbringer for hver eiendom langs strekningen. Private anboringsklammer blir skiftet ut samtidig med rehabiliteringen.

Berørte abonnenter vil bli varslet om vannavstengning, og det vil bli lagt ut midlertidig vannforsyning.

- Kommunen tar sikte på at vannavstengningen tar kortest mulig tid for abonnentene, sier prosjektlederen.

Metoden vil i forhold til tradisjonell graving gi følgende gevinster:

Best mulig anlegg og tar mest mulig hensyn til miljø og omgivelser

Mindre plassbehov for rigg og trekke- og mottaksgroper

Bedre bærekraftighet og kostnadseffektivitet

Reduserer CO-utslipp-, utslipp fra anleggsmaskiner-, støy- og støvproblematikk-, ulemper for tredjepart og anleggstid

Reduserte kostnader

Områder med kulturminner/vernede områder – Thamshavnbanen

Vegomlegging

Den kommunale vegen med avkjøring til Orkdal sjukehus, Steinvegen, er midlertidig omlagt på grunn av utskifting av ny vannkum. Det blir i tillegg satt ned en ekstra vannkum her for å sikre vannforsyningen til sykehuset ved avkjøringen til Søstervegen.

- Det er montert langsgående sikring mot gravestedet og mot provisorisk gangveg. Skilting og sikring er montert i henhold til godkjent plan. Videre er det etablert en midlertidig midtdeler, mest for å hindre at bilene skal kjøre inn i strømstolpene, sier Moe.

Det er lagt til rette for at myke trafikanter kan ferdes sør før omkjøringen. Det er cirka halvannen meter med tele i bakken nå, og kommunen anser bæreevnen som god nok for tunge kjøretøyer over plenarealene. Det er lagt ut fiberduk og et tynt gruslag direkte på bakken. Vegomleggingen antas å få en varighet på cirka én måned.

Fakta om prosjektet:

Lengde: 1 kilometer

Kostnad: Ca. 4,5 millioner kroner

Byggherre: Orkdal kommune

Prosjektleder: Mette Småge Moe

Entreprenør: Orkla Maskin AS

Underleverandør: Olimb m/flere

Anleggsstart: Januar 2018

Anleggsslutt: Mai/juni 2018

Inntrekking av rør fra Mælaveien til Statens hus. Foto: Mette Småge Moe