Noe av det siste Knut Nygård (65) gjorde som økonomisjef i Skaun kommune var å legge frem det økonomiske resultatet for 2017; det viste et overskudd på over tretti millioner kroner.

15. juli fratrer Nygård stillingen for å gjøre pensjonist av seg.

– Jeg ser frem til å bli pensjonist. Jeg startet å jobbe i Skaun kommune for 39 år siden, og da er det greit å gi seg. 37 av dem har jeg jobbet i Skaun, og to av dem i en annen kommune, sier Nygård, til avisa Sør-Trøndelag.

39 år

Når han fratrer som økonomisjef, er det nesten på dagen 39 år siden han startet i Skaun kommune.

– Jeg har hatt flere forskjellige stillinger. Jeg begynte som formannskapssekretær, og så var jeg konsulent, og rådmann i noen år. I 1998 ble jeg økonomisjef, og har vært det siden.

– Gruer du deg, eller blir det greit å slippe styret med penger?

– Jeg har sagt til rådmannen at jeg kan jobbe litt på pensjonistlønn, til 200 kroner i timen. Så det er mulig at jeg jobber litt videre, for eksempel en halv stilling med tjue timer i uka. Så det er ikke sikkert jeg forlater Skaun kommune helt.

– Hva ser du for deg å jobbe med da?

– Det kan være små prosjekter og gjøremål som jeg kan bidra med. Kan være litt forskjellig. Forhåpentligvis kan jeg benyttes på noen andre felt enn økonomi også. Men dette er ikke avklart; jeg og rådmannen har ikke tatt den gjennomgangen.

Nyansettelse

Med Nygård på vei inn i pensjonistenes rekker, har kommunen allerede startet forberedelsene til ansettelsen av en ny.

– Stillingen er lyst ut med søknadsfrist 4. juni. Etter det tar det vel en stund før ny person kommer på plass. Det kan jo fort bli ute i august og september hvis vedkommende har tre måneder oppsigelsestid, for eksempel. Det er ikke aktuelt for meg å fortsette etter 15. juli, frem til en erstatter er på plass, sier Nygård.

– Hvordan skal det gå med Skaun-økonomien når «sjefen for de gode økonomiske tider» slutter?

– Haha, det kommer til å gå helt utmerket. Ingen er uerstattelig, og systemene er slik at det er ikke enkeltpersoner det kommer an på. Men vi må klare å opprettholde det gode forholdet mellom politikk og administrasjon, som vi har hatt de siste årene.

Positiv til fremtiden

Skaun kommune har i mange år vært i norgestoppen når det gjelder befolkningsvekst. Det har medført store økonomiske forpliktelser og forventninger. Nygård tror fremtidsbildet blir mye av det samme.

– Utfordringene har med befolkningsvekst og tilrettelegging av infrastruktur å gjøre; barnehager, skoler og helse. Folket blir ett år eldre for hvert år. Agenda Kaupang-rapporten beskriver utfordringer på helse og omsorg. Det er ikke så langt frem i tid at det er påpekt økte behov for flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Så kommunen må fortsatt holde trykket oppe med utbygging.

– Hva husker du best fra de 37 årene i Skaun kommune?

– Det er ikke noe enkeltsak egentlig. Det har vært veldig interessant og morsomt å jobbe i Skaun kommune, så å si hele tiden. Det har vært et par enkeltår med en liten befolkningsnedgang, men ellers har vi hatt kontinuerlig vekst. Den har vært ekstra sterk og stor de siste 5-6 årene, og det har krevd at vi har måttet stå på og utviklet oss, og prøvd å gjøre ting mer effektiv, sier 65-åringen.

Frihet

Nygård har ikke rukket å legge de store planene for pensjonisttilværelsen.

– Jeg regner med at jeg får litt bedre tid til å ta vare på og følge opp barnebarna. Ellers har jeg hus og heim, og kanskje rekker jeg å gjøre ting på dagtid som jeg ellers har måttet gjøre på kveld.

– Jeg har levd etter planer i så mange år, at det skal bli godt å ha litt frihet. Jeg har store forhåpninger til at jeg greier meg uten så mange planer.