En tydelig opprørt Marit Mjøen opplevde i onsdagens kommunestyre at halve partigruppa snudde ryggen til et forslag partiet hadde satt navnet sitt under, sammen med Pensjonistpartiet og Småbylista.

Det var bare Knut Even Wormdal, Finn Hoff, Oddvar Kjøren og Mette Skog som støttet Mjøen.

Melder seg ut

Det som skjedde i onsdagens kommunestyremøte om kinosenter og bibliotek, har utløst full splittelse i Orkdal Arbeiderparti. Tre av partiets mest framtredende representanter, Knut Even Wormdal, Grethe G. Sand og Marit Mjøen, har meldt seg ut av partiet. I tillegg til å sitte i kommunestyret, sitter Wormdal og Mjøen også i formannskapet.

Arbeiderpartiet har dermed mistet halve formannskapsgruppa si.

I utmeldingsbrevet, som ble sendt torsdag ettermiddag, skriver de tre at de melder seg ut fordi partiet har valgt å stille representantene fritt i to saker som de mener er helt sentrale i partiets program; nemlig å bidra til ei aktiv utvikling av sentrum.

De to sakene som trekkes fram, er reguleringsplanen for Laksøra samt onsdagens sak om kinosenter på Rømme. De tre utmeldte ønsket å binde kommunestyregruppa i bege disse sakene.

Ett forbehold

Orkdalspolitikerne har tidligere vedtatt å utrede et bibliotek og kinosenter på Rømme, i samarbeid med Salvesen & Thams som ønsker å bygge lokaler som kommunen kan leie.

Det var imidlertid ett forbehold i vedtaket: Samarbeidet måtte ikke komme i konflikt med lov om offentlig anskaffelse.

Til kommunestyret

Kommunens jurist utredet saken i forkant av forrige ukes møte i formannskapet, og konklusjonen var at vedtaket måtte endres for ikke å komme i konflikt med loven.

Flertallet i formannskapet valgte å se bort fra dette, og vedtok med seks mot fem stemmer å stå på forslaget som innebar at interessenter kunne melde seg innen 15. juni, for deretter å bli med i et utredningsarbeid som skulle være ferdig innen 15. oktober. Det lå imidlertid ingen forpliktelse fra kommunens side til å inngå kontrakt med denne aktøren.

Formannskapet bestemte at saken skulle sendes til kommunestyret.

Egen jusvurdering

I forkant av kommunestyremøtet, nærmere bestemt mandag ettermiddag, forelå et nytt notat fra kommunens jurist, Marit I. Risvaag. Der står hun fast på at vedtaket ikke vil være juridisk holdbart.

Risvaags notat var imidlertid ikke den eneste juridiske betraktninga kommunestyret fikk seg forelagt. Fra grupperinga Ap, Pensjonistpartiet og Småbylista ble det sendt ut en annen juridisk gjennomgang, uten at det kom fram hvem som hadde ført denne i pennen.

Det fikk ordfører Oddbjørn Bang til å stille spørsmål om hvem som sto bak den juridiske vurderinga.

- Det er av avgjørende betydning hvem som har forfattet utredninga, og jeg ber om at dette blir kjent i kommunestyret.

Fra Salvesen & Thams

Bang fikk kontant svar fra Marit Mjøen, som kunne fortelle at de hadde fått tilgang til ei vurdering fra et advokatfirma som Salvesen & Thams har brukt.

Kjell Rønningsbakk fra SV spurte flere ganger fra talerstolen hvem som hadde bestilt og betalt for vurderinga, uten å få svar.

Til ST forteller Marit Mjøen at dette ikke var noe som «hennes» politiske gruppering hadde «bestilt».

- Vi ble oppfordret av rådmannen til å søke juridisk bistand. Vi spurte en lokal jurist, men vedkommende følte seg kompetent. Vi visste at Salvesen & Thams allerede hadde fått ei juridisk vurdering, så vi spurte dem om å få bruke den. Den er laget av Britt Nergård i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA. Nergård er ekspert på offentlig rett, deriblant lov om offentlige anskaffelser, forteller Mjøen.

Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret, Finn Hoff, kom også med et stikk til Bang da han tok til orde mot mistenkeliggjøring av hvor opplysningene var hentet fra.

- Jeg ber om at det brukes politiske argumenter, sa Hoff.

Forhåndskunngjøring

Forslaget som Mjøen fremmet, var justert i henhold til Britt Nergårds juridiske vurdering. Det ble vist til praksis med forhåndskunngjøring, som er forholdsvis nytt i juridisk sammenheng.

Det innebærer en kunngjøring av en konkurranse, i dette tilfelle utleie av lokaler til kino og bibliotek, der tilbyderne kun skal bekrefte sin interesse innen en gitt frist. Denne må være på minst 35 dager. Ved å gjøre det slik, mente Mjøen og hennes meningsfeller at det ikke oppsto noen konflikt med lov om offentlig anskaffelse.

Kommunens jurist kommenterte aldri Nergårds vurderinger, noe som fikk Småbylistas Hans Kringstad til å foreslå at det ble hentet inn ekstern ekspertise for å undersøke om man kunne gjøre det slik som Mjøen foreslo. Dette ble heller aldri kommentert - verken fra administrasjonen eller flertallsgruppa.

Utredning

Det ble en flere timer lang debatt med påfølgende gruppemøter. Før avstemninga bekjentgjorde også Torstein Larsen, som har vært en av de sterkeste pådriverne for opposisjonens forslag, at Pensjonistpartiet ville stemme for rådmannens forslag. Noe han begrunnet med at det uansett ikke ville bli flertall for forslaget han opprinnelig var med på å fremme.

Det ble dermed 26 stemmer for rådmannens forslag og ni for det som i utgangspunktet var et fellesforslag fra Ap, Småbylista og Pensjonistpartiet.

Det betyr at rådmannen skal utrede bibliotek og kinosenter i sentrum fram til 15. oktober. Først da vil det bli tatt stilling til veien videre.

Orkland-perspektivet

Flere representanter ønsket å bruke mer tid på utredning, og at alle kommunene som skal med i Orkland, får ta del i diskusjonen om kulturhus, kino og bibliotek. Leder i Orkland Arbeiderparti, Trude Tevik Gulbrandsen, var blant dem som ønsket Orkland med i debatten.

Det samme ønsket hennes partikollega Tormod Solem Slupphaug:

- Jeg vil ha en grundig debatt, og jeg vil ha med hele Orkland, og jeg har heller ikke gitt opp drømmen om kulturhus i ST-kvartalet. Så vidt jeg vet, er det akkurat nå kun én aktør: Salvesen & Thams og Rømme-totma, og jeg kan ikke se at forslaget gir rom for den gode debatten.

Ikke privat

SV er vanligvis en del av den politiske opposisjonen i Orkdal. Men i denne saken støttet partiets representant, Kjell Rønningsbakk, flertallsgruppa.

I sitt innlegg sa han at han var åpen for å vurdere plassering av kinosenter, bibliotek og kulturhus, men var tydelig på at kommunene må stå som eier.

Til ST sier han at dette er et så viktig punkt for ham at han på forhånd hadde informert lederen i Orkland Ap at det kunne komme til å få følger for samarbeidet i opposisjonen dersom Ap gikk inn for å leie av private.

Fra Rømme til rød strek

For utenforstående kan det virke noe uforståelig at denne saken vekker så sterke følelser at den for noen til og med fører til at de melder seg ut av partiet de har vært en del av i flere tiår.

Men det er ingen tvil om at den gamle og stadig betente grendestriden spøker i kulissene. Flere av de som kjemper for etableringer på Orkanger, mener flertallsgruppa bruker de juridiske betraktningene for alt det de er verdt for å unngå at et kinosenter havner på Rømme.

Samtidig er det flere kommunestyrerepresentanter som kan komme til å si ja til en slik etablering, men de ønsker en grundigere prosess. Dessuten er det mange i flertallsgruppa som mener sentrum strekker seg lenger sør enn til Rømme.

Det er imidlertid ingen tvil om at kommunestyrets vedtak er en stor nedtur for dem som ønsker at et kinosenter skal være et virkemiddel for å skape liv i sentrum. For der det opprinnelig sto at et slikt senter skal ligge på Rømme, og senere sentrum, står det nå - etter forslag fra Oddbjørn Bang -at det skal ligge innenfor den røde strek.

Marit Mjøen og Knut Even Wormdal, her i samtale med Torstein Larsen, leverte utmeldinga torsdag ettermiddag. Foto: Catharina Morken