Harmen kokte i lokalmiljøet da det i august i fjor ble postet et bilde på Facebook av en 10-åring liggende tilsynelatende bevisstløs rett ut på gata, supplert med en tekst som sa at 10-åringen var blitt slått ned av en voldelig ungdomsgjeng på Orkanger. I dagens avis forteller ungdommen som var i konfrontasjon med 10-åringen at han aldri slo gutten, men at han knipset capsen av ham etter at gutten skulle ha kastet småstein på bilen ungdommene kjørte. Han forteller også at denne episoden førte til en voldsom harme blant voksne på Orkanger, og at han og kameratene ble utsatt for trusler om represalier.

- Ingen sammenheng

Politiet har vært ganske så sparsomme med opplysninger rundt hva etterforskninga i saken avslørte, men bekrefter nå at bildet som ble postet på Facebook og senere publisert i ST, ikke beskriver hva som reelt skjedde.

- Førsteinformasjonen vi fikk og bildet som ble postet på Facebook, virket veldig dramatisk. Etterforskninga avslørte imidlertid at det ikke var noen sammenheng mellom bildet som ble tatt og det som faktisk skjedde. Bildet ble tatt etter at konfrontasjonen hadde funnet sted. Etterforskninga kunne heller ikke påvise at gutten ble utsatt for fysisk vold. Vår konklusjon i saken var at det var en foranledning til det som skjedde, en eller annen foranledning som førte til at fornærmede ble konfrontert av denne ungdommen. Men etter hva vi konkluderte med, så besto ikke konfrontasjonen av fysisk vold, opplyser etterforskningsleder Arnt Kyrre Johansen ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, og legger til at saken ble henlagt ut fra at det ikke ble bevist at en straffbar handling var begått.

- Så harmen som oppsto mot disse ungdommene i kjølvannet av denne hendelsen var ikke berettiget?

- Hvis det oppsto harme fordi bildet ble oppfattet som et bevis på at gutten ble slått ned, så var harmen ikke berettiget. Bildet hadde ingen sammenheng med det som faktisk skjedde.

Ikke blind vold

Når det gjelder saken der en elev nylig ble tatt kvelertak på og senere besvimte, så opplyser Johansen at saken så å si er ferdig etterforsket og at den snart vil bli oversendt jurist for vurdering. Men i og med at saken ennå ikke er avsluttet, ønsker ikke Johansen å gå i detalj om hva etterforskninga har konkludert med. Han bekrefter imidlertid at episoden hadde en foranledning.

- Hvis noen skulle gå med ei oppfatning av at dette var blind vold, så er det ikke riktig. Jeg kan bekrefte at det var en foranledning til saken som siktede oppfattet som en provokasjon og at siktede deretter handlet som han gjorde. Etterforskninga har også avslørt at fornærmede ikke besvimte der og da som en direkte konsekvens av et kveldertak. Hendelsen ble avsluttet uten at fornærmede mistet bevisstheten. Fornærmede er oppe og går etter hendelsen, men besvimer i klasserommet en tid etterpå, uten at vi kan si noe om hvordan dette henger sammen ut fra et medisinsk ståsted, forteller Johansen.

Til sammen har fem ungdommer vært i politiets søkelys etter denne hendelsen. Johansen forteller at i dag så har én av disse status som siktet, tre som mistenkt og én som vitne.