Det er tirsdagskveld når ST ankommer butikken på Svorkmo, mørkt og høstkaldt ute. Men fra vinduene til strikke- og brodeributikken strømmer lys. Skravling og latter møter oss når vi kommer inn døra. Her sitter 14 damer rundt et langbord og svinger pinnene.

- Det er helt topp å være her! Vi setter sånn pris på butikken. Det er så sosialt, sier Elin Ree.

Damene bekrefter at dette er samlingspunktet i bygda, her stikker de innom når der selskapssyke. Én kveld i uka, vekselvis tirsdag og torsdag, er det strikkekafé i butikken til langt utover kvelden. Så også denne kvelden.

Mer enn jobb

Inger Amalie Trønnes tok over butikken Grotten på Fannrem etter Ellen Steinshaug i november 2015. Året etter, i november 2016, valgte hun å flytte med seg butikken til heimplassen Svorkmo.

- Det var ikke så mange kunder på Fannrem, og jeg får billigere husleie her. Det går litt trått her også, så jeg har trappet ned fra seks åpningsdager i uka til fire. Jeg tar heller noen vakter på Orkdal helsetun, hvor jeg jobbet tidligere, for å få inn litt penger, sier Trønnes.

For henne er nemlig butikken mer enn en jobb, det er sosialt og en måte å bety noe i lokalmiljøet.

- Jeg gjør en forskjell ved at folk har et sted å møtes. Mange stikker innom bare for en prat og litt kaffe, sier Trønnes.

Er et behov

Selv begynte hun å strikke da hun skulle bli mormor for sju år siden, for en mormor må jo liksom beherske strikkekunsten. Når det er strikkekafé, føler hun seg mer som en av gjengen enn som butikkeier.

- Det kommer folk både fra Å og Rindal hit på strikkekafé, det er tydelig at det er et behov oppover dalen, sier hun.

Hun satser på et garnmerke som ikke er så vanlig ellers i området, og hun har også godt utvalg i broderi. Dette er noe man ellers må til byen for å finne, så det er populært.

- Nå er vi fire bedrifter her på Svorkmo (Joker, pizzarestaurant og frisørsalong, red.anm.), så det er sosialt. Jeg spiser gjerne lunsj sammen med damene på Joker, og vi kan passe på litt for hverandre ved behov, sier Trønnes.

Strikkehjelp

På strikkekafeen er det både erfarne og nybegynnere, og det har vært med jenter helt ned i 12-årsalderen som vil lære av de voksne. Denne kvelden er 19-årige Thea Haugen yngst. Hun er i gang med en genser til seg selv – en ganske så tøff start på strikkekarrieren. Dette er nemlig hennes første plagg.

- Det er trivelig og sosialt her, tida går fort, sier hun.

For Trønnes er det viktig å ha god tid til kundene.

- Jeg kunne ikke drevet på en senter, for jeg vil ha rom for strikkehjelp. Hit kan de komme uten å vite hvor de skal begynne, og gjerne bli her en time. Kundene skal føle de får hjelp, ikke bare en handel, sier Trønnes.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535