- De gjør det sikkert i god tro, sier Krf-politiker Ivar K. Gangås om foreldre i Orkdal som sender alkohol med barna når de skal på fest. Ifølge ungdataundersøkelsen svarer 42 prosent av elever ved 10. trinn i Orkdal at de får med seg alkohol hjemmefra. Dette er dobbelt så høyt som landsgjennomsnittet, og lite fflatterenderesultater mener Gangås. Undersøkelsen viser også at flere 10.-klassinger i Orkdal har opplevd å være beruset enn både lands- og fylkesgjennomsnittet.

Les også: 14-åringer overstadig berusa og utspydd

Les også: Overstadig berusa gutt bortvist

- Det er snakk om en ukultur i Orkdal som vi har slitt med i lang tid. Men vi er avhengig av foreldrene for å komme oss videre. Vi trenger å få skapt en motvekt til drikkekulturen, sier Gangås.

Konfirmert og voksen

Han mener dette er rette tidspunktet for å sette søkelys på problemet.

- Vi står foran en vår og en sommer med nykonfirmerte 15-åringer som skal ut i det såkalte voksenlivet og stå på egne ben. På landsbygda har det vært legitimt å la ungene få gå på fest og drikke alkohol når der er konfirmerte. Men nå har vi med årene fått veldig mye kunnskap om de negative konsekvensene av tidlig alkoholdebut. De som får med seg alkohol hjemmefra i ung alder har større sannsynlighet for åutvikle rusmisbruk, sier Gangås.

Les også: -Trist å se så mange mindreårige ute av stand til å ta vare på seg selv

Les også: - Å sende alkohol med barna er forebyggende

Lytter til foreldrene

Han har med seg politikerkollega Turid Østhus fra Orkdalslista, ungdomsleder Heidi Vatn, nestleder for natteravnene Atle Olav Songli, SLT-koordinator/Ungdomspatruljen Karin Røttereng, Mona Iren Ebbesen i ungdomspatruljen og politibetjent Ragnhild Grandetrø for å understreke budskapet til foreldrene.

- Vi vet også at ungdom har et veldig godt forhold til foreldrene sine. De stoler på de rådene de får. Derfor er det viktig at foreldrene setter grenser. Sier foreldrene nei, er det også lett for ungdommene å forklare for vennene sine hvorfor de ikke drikker. Da kan de skylde på foreldrene, sier Vatn.

Loven et godt argument

Hun viser til at spørreundersøkelser i niende klasse viser at så godt som alle elevene er negative til at foreldre skal gi barna alkohol. Ett år senere svarer altså nesten halvparten av elevene at de har fått med seg alkohol hjemmefra. Politibetjent Ragnhild Grandetrø minner om at det er 18-årsgrense for å nyte alkohol og at foreldre som gir barna alkohol dermed begår lovbrudd.

- 18-åårsgrensen bør være grei å forholde seg til for foreldre. Der har de et godt argument overfor ungdommen om hvorfor de ikke skal få alkohol, sier Grandetrø.

Politiet vil synes

Som politibetjent er hun involvert i en rekke forebyggende tiltak.

- Vi deltar på foreldremøter når vi blir invitert, og vi bruker tid på å skape gode holdninger. Vi prøver å påvirke foreldrene til å ta opp temaet hjemme. Vi tilstreber også å være til stede der ungdom ferdes og være til stede for å vise oss og for å skape trygghet, sier Grandetrø.

Hent et kvarter før

For politiet er det å gi barna alkohol ensbetydende med langing.

- Da godtar foreldrene at ungdommene drikker og kommer hjem beruset. Det er ikke å sette grenser, sier Grandetrø.

SLT-koordinator Karin Røttereng råder foreldre i Orkdal til å følge med ungdommene sine i tiden fremover mot sommeren. Hun mener den viktigste jobben for å få ungdom til å drikke mindre alkohol gjøres hjemme.

- Jeg ville ikke vært redd for å sende en 16-åring på 16. mai-festpå Storås, men ikke send med alkohol. Vær en kjip forelder og sett klare grenser. Samarbeid med andre foreldre om henting og bringing, og kom gjerne og hent dem et kvarter før festen er slutt. Foreldrene er de viktigste forebyggerne, og vi som jobber med rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid er helt avhengige av å ha foreldrene med på laget. Vi vet at foreldrerollen kan by på utfordringer, men det å forholde seg til loven bør egentlig være et lett valg, sier Røttereng.