Filmtipset:

Orions belte

Norsk thriller med fantastisk soundtrack.

Trailer for «Orions belte».

Kultur

«A mouse doesen't pick a fight with a bear, does it?» er en replikk vi hører tidlig i filmen «Orions belte» av altfor tidlig avdøde regissør Ola Solum, basert på boken med samme navn av Jon Michelet.

Filmen er en norsk thriller fra 1985, som handler om tre menn, Tom «Tommy» Jansen (Helge Jordal), Sverre (Hans Ola Sørlie) og Lars (Sverre Anker Ousdal), om bord på båten «Sandy Hook» som operer i farvannet rundt Svalbard med alt fra guiding av turister til frakt av bulldosere.

«Faen Tommy! Vi har sett noe vi ikke skulle se, og vi har drept en borger av Sovjetunionen.» er en replikk vi hører når vi er midt i action-suppa, etter at gjengen gikk om bord på en liten øy og fant en sovjetisk peilestasjon.

Etter dette eskalerer alt veldig raskt, og det er fullt forståelig at filmen i sin tid ble sett av 700.000 på kino og vant Amanda og det hele.

Noe annet jeg vil trekke frem ved filmen, er Geir Bøhren og Bent Åseruds fantastiske musikk, og da spesielt «Svalbardtema». Minner litt om musikken i Hrafn Gunnlaugssons «Hrafninn flýgur», og det er ikke å kimse ad!