Guttemusikk, danseband og helt rå på jazz

Musikeren Per Solbu var en del av musikkmiljøet på Orkanger i over 50 år. Et liv med musikk startet med guttemusikken.

Jønnums kvartett med Vigdis Mostad som vokalist spilte til dans hver kveld under Orkladagene 1962. Fra venstre: Ole Øyum, slagverk, Per Solbu, saksofon, Einar Breunig, kontrabass, vokalist Vigdis Mostad og Karsten Jønnum, trekkspill.   Foto: privat

Det gikk «på gefyln», «men det var utrolig artig.

Per Solbu
Kultur

I det mangfoldige miljøet blant musikere på Orkanger fikk mange delta, både i korps og i danseband. Orkanger musikkorps ble starta i 1932 og fikk ei storhetstid i de første tiårene etter krigen. I 1952 ble Orkanger guttemusikkorps danna. I begge disse korpsene var Ivar Strand dirigent. Blant de som fikk lære seg å spille i korpsene, ble det danna flere danseband, ofte i samarbeid med gode trekkspillere fra arbeidermiljøet på stedet. Per Solbu (f. 1938) fikk lære å spille klarinett og saksofon i ung alder.