Orkanger

I dag melder yr.no om sol, 16 grader og flau vind i formiddag, 19 og svak i ettermiddag, og lettskyet og 20 i kveld.

Torsdag meldes det om regnbyger med sjanse for sol hele dagen. 14 grader og flau vind natt og morgen, 12 på formiddagen, 14 og lett bris på ettermiddagen, og 13 og flau vind på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet, 11 grader og flau vind natt og morgen, 9 og svak på formiddagen, 19 på ettermiddagen, og skyet og 21 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 grad kaldere torsdag, og 1 til 2 grader kaldere fredag.

I Rindal meldes det om sol til regn og 1 til 2 grader varmere i dag, 2 grader kaldere til 2 varmere og vindstille til lett bris torsdag, og 1 grad kaldere fredag.

I Rennebu meldes det om 1 grad kaldere i dag, regn til lettskyet, 2 grader kaldere til 2 varmere og vindstille til svak vind torsdag, og 1 til 3 grader kaldere og flau vind til lett bris fredag.

I Lensvik meldes det om 2 grader kaldere og flau vind i dag, regn til lettskyet, 1 grad kaldere og svak vind til lett bris torsdag, og 1 grad kaldere til 2 varmere og flau vind til lett bris fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om sol til regn og 1 grad varmere i dag, regn til lettskyet og 2 grader kaldere til 2 varmere torsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere i dag, regn til lettskyet og 2 til 1 grader kaldere torsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere i dag, og 1 grad varmere til 1 kaldere og flau vind til lett bris fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et alternative rock-band fra New York City, hvis lydbilde har blitt sammenlignet med tidlig Sonic Youth, og det skal man ikke kimse ad. De har gitt ut åtte album, og det niende er på vei. De ble startet i 1993 av de italienske tvillingbrødrene Amedeo og Simone Pace og japanske Kazu Makino. De tok navnet etter en sang av no wave-gruppa DNA, i dag tar jeg for meg favoritter av Blonde Redhead. Takk til Ida «KittyCat» for en gang i tiden å ha tipset meg om dette fantastiske bandet.

«Elephant Woman» er en sang fra deres sjette album, «Misery is a Butterfly» fra 2004. Sangen var for øvrig med i filmen «Hard Candy» fra 2005. Jeg synes sangen er svært vakker og har et drømmende lydbilde (som de andre sangene jeg tar for meg i dag), og den er inspirert av David Lynchs film «The Elephant Man» fra 1980 og musikken fra filmen, samt en hendelse sangeren opplevde da hun falt av en hest og brakk kjeven. Den kan også tolkes til å handle om en person som føler seg stygg («elephant woman») og som har blitt seksuelt misbrukt, og derfor ser på seg selv som et lett mål. «Why amuse yourself in such a way / No, don’t insist, I’m already hurt»

«Messenger» er også fra sjettealbumet. Den kan tolkes til å handle om hvordan enhver person er en budbringer av noe slag. En kurér av meninger og synspunkt som ikke er ens egne, og resultatet er at en mister sin egen identitet. Forsøkene på å være seg selv, blir uttrykt ved forsøket på å roe ned og ikke haste slik i vei, holde seg rolig og ikke leve opp til andres forutsetninger. Sangen portretterer konflikten som oppstår når man er et individ samtidig som man er en del av et samfunn som prøver (tidvis med vold) å innprente meningene sine på andre. «So how can I keep anything to myself / So how can I keep any of these to myself?»

«Melody» er en annen låt fra «Misery is a Butterfly». Som med flere av sangene på albumet, handler også denne om ulykken sangeren hadde med en av hestene sine, ispedd en solid dose surrealisme, og en svært vakker og nedskalerende melodi. Rett og slett vakkert. «Tell me how she was dressed that day, my melody / Don’t show me how she touched her face, my melody»

«Equus» er siste sang jeg tar for meg fra overnevnte album, og handler om Makinos ulykke hvor hun ble kastet av hesten sin, for så å bli tråkket på av ham, noe som resulterte i en brukket kjeve og et knust ansikt. Sangen tar videre for seg hennes rekonvalesens og hvordan hun etter hvert kom seg tilbake på hesteryggen. «Sometimes I think I must / Just let you be a horse / All I want is to be a rider / To be part of you»

«23» er tittellåten på deres syvende album fra 2007. Sangen tar sannsynligvis for seg «23»-enigmaet, som er en discordianistisk (en nyere kaosreligion 1965) tro om at alle hendelser er sammenkoblet med tallet 23. Sangen kan handle om hvordan verden forandres hvert tjuetredje sekund og hvordan hvem som helst kan gjøre endringer i livet på tjuetre sekund, det være til det bedre eller det verre. «23 seconds, all things we love will die / 23 magic, if you can change your life»

«Dr Strangeluv» er også fra «23». Tittelen er sannsynligvis en referanse til filmen «Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb» fra 1964. Sangen handler om en ensom person, noen som mentalt har forlatt folkene rundt seg og lever et misantropisk liv i ensomhet. Noen som har innsett at folkene rundt seg er grunne konformister, og som trodde at han eller hun tilhørte de samme folkene, men som etter hvert har funnet ut at det langt fra stemmer. Det er lett å kjenne seg igjen i dette, jeg har selv vært der, og det er kanskje derfor jeg liker den så godt? «Looking everywhere, keep my fire burning / Cold look in their eyes, cold air in their hearts»

«The Dress» er siste sang for i dag, og også denne er å finne på det syvende albumet. Sangen kan være inspirert av Tolstojs «Anna Karenina», da den i bunn og grunn handler om en person som søker lykke basert på ekte kjærlighet og det å starte en familie (Levin), og en som søker lykke på en egoistisk måte, gir seg hen til lysten og er utro (Anna). Anna og Vronskys forhold starter på et ball, hvor Anna har på seg en slående vakker kjole, derav «The Dress». Skjønt, den kan også handle om en person som er i et forhold med en som ikke oppfører seg som man skal og er fornærmende, misbrukende og generelt jævlig. Likevel er de sammen, fordi hun ignorer all faenskapen siden hun elsker ham så dypt. «I won't count the scars again / Because I love you»

Og med dette tar Vær-Sjur langhelg. Vi sees på mandag.

Spillelister

Wimp

Spotify