Orkanger

I dag melder yr.no om sol og flau vind hele dagen. 2 grader i formiddag og ettermiddag, og 1 grad i kveld.

Torsdag meldes det om skyet og flau vind hele dagen. 2 kuldegrader natt og morgen, 4 på formiddagen, og 0 grader på ettermiddagen og kveld.

Fredag meldes det om sne, 1 grad og svak vind natt og morgen, lettskyet og 1 kuldegrad på formiddagen, regn, 1 varmegrad og flau vind på ettermiddagen, og skyet, 4 grader og lett bris på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kaldere og vindstille til flau vind i dag, 1 til 3 grader varmere torsdag, og lettskyet til skyet, 2 grader varmere til 1 grad kaldere og laber bris til svak vind fredag.

I Rindal meldes det om 1 grad kaldere og vindstille til flau vind i dag, skyet til sne og 2 til 1 grader kaldere tirsdag, og lettskyet til skyet, 2 til 3 grader kaldere og vindstille til svak vind fredag.

I Rennebu meldes det om 2 til 3 grader kaldere i dag, 3 til 1 grader kaldere og svak vind til lett bris torsdag, og lettskyet og 5 til 1 grader kaldere fredag.

I Lensvik meldes det om 1 til 2 grader varmere i dag og torsdag, og regn til skyet og 1 grad varmere fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere i dag, skyet til regn, 3 til 2 grader varmere og svak til flau vind torsdag, og regn til skyet, 1 grad varmere og lett bris til svak vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere i dag, lettskyet til regn og 2 grader kaldere til 1 grad varmere torsdag, og regn til skyet, 2 til 1 grader varmere og laber bris til flau vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere i dag og torsdag, og regn til skyet og 2 til 1 grader varmere fredag.

Musikk

I dag skal det handle om et av soloalbumene til en gammel brite,som tidligere var medlem av et av mine absolutte yndlingsband. Bandet konkurrerermed The Beatles om absolutt favoritt, så dere som kjenner meg og musikksmakenmin vet nok hvilket band jeg tenker på. Han er født 6. mars 1946 i detvelstående området Grantchester Meadows (som et annet medlem i bandet skrev enveldig fin sang om i 1969) i Cambridge, hvor han også vokste opp, og er en kjentgitarist, vokalist og låtskriver. Han ble utnevnt til kommandør av Order of theBritish Empire i 2003, og havnet i 2011 på åttiandreplass på «Rolling Stonesliste over de 100 største gitarister gjennom tidene». Personlig ville jeg sattham mye høyere, men smak og behag, antar jeg. Han er for øvrig eier av denførste serieproduserte Fender Stratocaster, og sluttet å røyke tvert etter athan hørte hostingen på slutten av sangen «Wish You Were Here» av Pink Floyd fraalbumet med samme navn. I dag, mine damer og herrer, skal det handle om David Gilmour.

Både før og etter Pink Floyd, hadde Gilmour en solokarriere, menvi kan vel enkelt si at det var etter Pink Floyd at den var suksessfull. Platavi skal ta for oss i dag, er «On anIsland» fra 2006. Utgivelsen har et markant sjangerskifte fra tidligerealbum, og et personlig lyrisk preg med innhold av folkemusikk, jazz,orkestrering, blues og rock. Musikken har han skrevet selv, mens tekstene erskrevet med hans daværende forlovede, forfatteren Polly Samson. På plata harhan fått med seg flere kjente medhjelpere, som blant annet David Crosby, GrahamNash, Richard Wright og Bob Klose. Gilmour selv debuterte som saksofonist pådette albumet, og han gjør en glimrende jobb.

Det første sporet er «Castellorizon».Sangen er basert på en natt han tilbragte på den greske øya Kastellorizo. Deter en instrumental gitarsolo som starter med en introduksjon med forskjelligelyder fra de andre sporene på plata før gitaren kommer. Den glir lett inn i detneste sporet.

Spor nummer to er tittelsporet «On an Island». Den er ganske rolig av natur og flyter fint med detforrige sporet. Også denne sangen er inspirert av overnevnte natt påKastellorizo, samt at den i tillegg handler om å huske å ære de som ikke er blantoss lenger. Sangen inneholder bakgrunnsvokal av Crosby og Nash.

Så kommer «The Blue».En svært avslappende sang om vår egen dødelighet. Litt som en akvatisk versjonav «Ashes to ashes, dust to dust».Den kan også tolkes til å handle om et mislykket forhold. Et forhold det aldrible noe av, hvor begge parter har gått videre til andre forhold, men fortsattangrer på at det ikke ble noe av det opprinnelige forholdet. Sangen minner megfor øvrig litt om Pink Floyds fantastiske «Marooned».

Deretter har vi «Take aBreath». En sang som kan tolkes til å handle om egoet. Både andres og sitteget. Den er litt mer aggressiv enn de andre sangene, men fortsatt flott på sinegen måte. Gilmour fremstår som sint på seg selv og en annen person (som ogsåkan tolkes å være en annen del av ham selv) i vers tre og fire, noe som igjen fårmeg til å tanke på at denne sangen, som nevnt over, handler om egoet.

Det femte sporet er «RedSky at Night». Det er også en instrumental, hvor Gilmours saksofon får skinne.Faktisk kan den klassifiseres som en tre minutter lang saksofonsolo. Ingentingå utsette på det. Introspillet gir meg gåsehud og sender meg inn i en annenverden, bort fra jobb og hverdagens kjas og mas, typisk Pink Floyd. I mine øyneer dette et av de vakreste sporene på albumet.

Så har vi «This Heaven».En sang som skiller seg svært mye ut i forhold til det forrige sporet. Både pågrunn av det melodiske, og det at den ikke er en instrumental. Sangen kannesten virke spirituell, selv om Gilmour er ateist. Han sier at han ikketrenger noen himmel, jorden er god nok for ham. Der har han familien sin oglivet sitt, og mer trenger han ikke. Det er som en himmel på jord, og han erfornøyd. Albumets tema er jo tross alt dødelighet, og han har sagt i flereintervjuer at han er ateist og ikke tror på noe liv etter døden, så tolkningeneom at den handler om den bibelske gud og Himmeriket, stemmer langt i fra.

Som spor nummer sju, finner vi «Then I Close My Eyes», også denne er en instrumental, som begynnermed et rolig bølgeskvulp og herlig klimpring på et strengeinstrument, muligensen cümbüş (et tyrkisk strengeinstrument som ligner på en amerikansk banjo),før den vanlige gitaren setter inn. Phil Manzanera fra Roxy Music spiller gitarpå dette sporet.

Det åttende sporet er «Smile».En sang om et spesielt smil. Sannsynligvis smilet til kona. Kanskje hadde dekranglet, kanskje var hun nedfor, hva enn det var så smilte hun ikke, og han liktedet ikke. Han savnet å se henne lyse opp, han savnet å se det smått mystiske,lettere sensuelle smilet hennes, leke over leppene og gi ham alt han trengtefor den dagen.

Nummer ni er «A Pocketfulof Stones». En svært emosjonell sang som gir meg klump i halsen i tilleggtil gåsehuden han alltid gir meg når jeg hører musikken hans. Sangen passerperfekt som en oppfølger til «Smile». Sangen tar klart og tydelig opp temaet omde siste dager i livet, og om han har skrevet den som et personlig tema for segselv, de siste dagene for en ateist. Han overveier det flyktige, menfantastiske livet vi har her på jorden, akkurat nå, på denne kloden.

Og til slutt har vi «WhereWe Start». Denne sangen er skrevet av Gilmour, som en presang til sin kjære.Sangen handler om at de koser seg alene, og drar på hytta og går på tur ogpiknik og bare koser seg. De ligger blant blomstene og hører på alle lydene iskogen og føler seg som ett med hverandre. Dette er enn veldig koselig sang,som forteller oss hvor herlig livet faktisk kan være og hvor glad David er iPolly.