Butikkene bugner av ferskt lam, og det innbyr til mange kreative retter. Lam er en takknemlig råvare å jobbe med, for det har så utrolig mange variasjonsmuligheter og smakskombinasjoner.
I dag har jeg hentet litt inspirasjon fra Østen, med krydder som kardemomme, kanel, og anis, kombinert med stødige, norske rotgrønnsaker.
Oppskrift for ca. 4 stk.
600 g skiver lammelår, kok skivene hele, med bein. Dette gir en ekstra god smak på krafta.
4 ss rapsolje
4 stk. sjalottløk, grovdelt
3 stk. gulrot, i terninger à 2 cm
3 vårløk, i tynne ringer
150 g sellerirot, i terninger à 1 cm
100 g tomater, grovhakket
2 stk. stjerneanis, hele
1 kanelbark
0,5 ts malt kardemomme
0, t ts malt ingefær
3 stk. hvitløkfedd, grovhakket
8–10 dl vann
Salt og pepper
Krydre lammeskivene med salt, pepper, kardemomme, og ingefær.
Brun lammeskivene på middels varme i en stekepanne med olje, eller bruk en gryte. Legg de så til side.
Brun hvitløk, løk, og tomat i olje, tilsett lammeskivene, og ha så i vann slik at det dekker lammekjøttet godt.
La trekke i 45 minutt. Tilsett gulrot, sellerirot, og vårløk. La trekke i ca. 45 minutt til, til kjøttet er mørt.
Ta ut kjøtt og grønnsaker, og kok inn krafta til ca. halvparten. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker litt tykkere saus, kan den jevnes med litt maisennamel.
Vend grønnsaker og kjøtt inn i sausen, og server med ris eller poteter.