Orkanger

I dag melder yr.no om sol hele dagen. Dette stemte selvfølgelig ikke da jeg kom på jobb, siden det da var svært lavt skydekke, populært kjent som tåke. Oppi bakkan så vi ikke ned på flata, for å si det slik. Så ikke spesielt langt ned i det hele tatt, og opplevelsen av å gå ned gjennom skydekket, var en svært fuktig en. Men tilbake til den faktiske værmeldinga (om noen bryr seg, da). Sol og svak vind hele dagen, 20 grader i formiddag, 21 i ettermiddag, og 24 i kveld.

Lørdag meldes det om lettskyet, 19 grader og flau vind natt og morgen, sol og 18 på formiddagen, lettskyet, 20 og svak på ettermiddagen, og 21 og flau på kvelden.

Søndag meldes det om lettskyet hele dagen. 19 og flau vind natt og morgen, 16 på formiddagen, 20 og svak på ettermiddagen, og 24 og flau på kvelden.

Mandag meldes det om lettskyet og svak vind hele dagen. 18 grader natt og morgen, 17 på formiddagen, 21 på ettermiddagen, og 20 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 4 til 1 grad varmere og vindstille til svak vind i dag, sol til torden og regn og 4 grader varmere til 1 kaldere lørdag, 1 grad varmere søndag, og 1 grad kaldere til 3 varmere mandag.

I Rindal meldes det om sol til lettskyet, 4 til 2 grader varmere og vindstille til flau vind i dag, sol til regn, 5 grader varmere til 2 kaldere og flau vind til lett bris lørdag, 1 grad kaldere til 3 varmere søndag, og 2 grader kaldere til 3 varmere og svak til flau vind mandag.

I Rennebu meldes det om sol til lettskyet, 2 til 1 grader varmere og svak til flau vind i dag, sol til torden og regn, 2 grader kaldere til 3 varmere og vindstille til flau vind lørdag, 3 til 1 grader kaldere søndag, og 3 grader kaldere til 1 varmere og svak vind til lett bris mandag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere og flau til svak vind i dag, 1 til 3 grader varmere og flau vind lørdag, 1 grad varmere til 1 kaldere og vindstille til lett bris søndag, og 2 grader varmere til 2 kaldere og lett bris til svak vind mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om sol til lettskyet og 4 til 2 grader varmere i dag, 2 til 6 grader varmere og vindstille til svak vind lørdag, 1 til 4 grader varmere og vindstille til lett bris søndag, og 5 til 2 grader varmere og svak til flau vind mandag.

På Krokstadøra meldes det om 4 grader varmere og flau til svak vind i dag, 4 grader varmere lørdag, 1 grad varmere og flau vind til lett bris søndag, og 4 til 3 grader varmere og lett bris til svak vind mandag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere og flau til svak vind i dag, 1 grad kaldere til 3 varmere og vindstille til svak vind lørdag, 1 grad varmere søndag, og 4 til 1 grader varmere og svak vind mandag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et engelsk rockeband som hadde sin storhetstid fra 1969 til 1975, bandet har tatt navnet etter en karakter i boka «David Copperfield» av Charles Dickens. De spiller hard rock, progressive rock og heavy metal. I dag tar jeg for meg sanger jeg liker av Uriah Heep.

«Gypsy» er første sang på debutplata «…Very 'Eavy …Very 'Umble» fra 1970. På dette albumet hadde de en mer blues rock-sound enn de senere album, og det var kanskje det som fikk meg til å høre på dem i starten også. Teksten tar for seg en ung mann som forelsker seg i en sigøynerkvinne, men faren hennes – som er høvdingen for sigøynergruppa – godkjenner ikke forholdet, og tvinger ham til å forlate henne. Han fortsetter å håpe at kjærligheten hans er nok til at hun kommer til ham, og planlegger å få faren hennes til å slåss mot ham. For å sette dem fra de andre rockebandene på den tiden, byttet de ut den obligatoriske gitarsoloen, med en vill orgelsolo i stedet. I tillegg spiller David Byron (vokalisten) perkusjon med tekopper. Det er ganske kult, i mine øyne.

«July Morning» er en ti minutt lang sang som består av tre forskjellige komposisjoner som alle går i c-moll. De prøvde å sette dem sammen, og de ble til intro, vers og refreng i sangen som senere ble kjent som «July Morning». Sangen har satt sine spor, orgelmelodien i introen har til og med blitt brukt som bryllupsmarsj noen ganger. I Bulgaria har sangen blitt til en tradisjon, ved at de hver 30. juni valfarter til Svartehavet for å se sola stå opp første juli. Ofte synger de på sangen under feiringen. En rett igjennom vilt rå låt. De smårare damporgel-lydene mot slutten av låta, er for øvrig selveste Manfred Mann, som opptrådde for første gang med sin Moog-synthesizer. Sangen er å finne på tredjealbumet, «Look at Yourself», fra 1971

«The Wizard» er en sang fra fjerdealbumet «Demons & Wizards» fra 1972. Det er en enkel, semi-akustisk ballade hvis tekst tar for seg en mann som er ute og vandrer, frem til han møter «The Wizard of a thousand kings», som kan være en referanse til druiden Merlin, Gandalf, en engel, eller til og med den kristne guden. Personlig heller jeg mellom Merlin eller Gandalf.

«Easy Livin’» er også fra fjerdealbumet, og var den andre sangen av Uriah Heep jeg hørte (den første var «Gypsy»). Sangen kan tolkes til å handle om det å bli født på ny som kristen og å finne den kristne gud. Den hellige ånd har tatt Hans plass i deres hjerte etter å ha gitt dem absolusjon, så nå lever de det «enkle livet». Personlig synes jeg det er svada, og at den må tas mer bokstavelig. Jeg tolker den heller dithen (med tanke på at det nærmeste jeg kommer religion er åsatrua), at den handler om å glemme alle reglene og maset og peset, og bare følge strømmen og la deg rive med, og se hvor du ender opp. Ikke stress i vei med arbeid, du er ikke nødt til å oppnå suksess og slite deg helt ut. Vær en drømmer på heltid og ønsk at du mestrer å gjøre ting som du for øyeblikket ikke klarer å gjennomføre for øyeblikket, men ikke nå, en annen gang. Skikkelig avslapping med andre ord, eller #chillax for kidsa.

«Rainbow Demon» er den siste sangen jeg tar for meg fra «Demons & Wizards».  En svært tung og mørk sang, og ganske diggbar. «Regnbuedemonen» (første og siste gang jeg skriver det), kan være begjæret og besettelsene våre. Hvis vi ikke holder dem i sjakk, kan de ta over styringen i oss helt. For eksempel det å være rusa. Managerne og produsentene kan være hva de referer til med linja «black shadows are following closely», og da menneskene som vil tjene på det å stappe bandet fullt av droger og bli rike på deres berømmelse og er villige til å gjøre hva som helst for å tjene mer penger.

«The Magician’s Birthday» er tittelsporet på femtealbumet, også dette fra 1972 (produktive mennesker). Siden sangen er en bursdagssang for en magiker, er det selvfølgelig på sin plass at de innarbeidet «Happy Birthday To You» inni der, og det gjorde de, med flott bruk av en kazoo. Herlig lyd! Teksten er skrevet av keyboardist Ken Hensley og er i all hovedsak basert på en fantasy-bok han skrev. Boka handlet hovedsakelig om en god og en ond trollmann som utfordra hverandre til duell etter å ha møtt hverandre på den førstnevnte trollmannens bursdag. Den lange instrumentale delen av sangen, med duellerende gitarer og trommer, og den uoverensstemmende keyboard-spillinga, skal representere den episke kampen dem imellom. Egentlig skulle hele albumet være et konseptalbum basert på historien, men siden bandet var opptatt med å turnere, klarte de ikke å fullføre det, og skvisa hele greia inn i en episk sang, mens resten av sangene var musikalsk og lyrisk forskjellige.

Spillelister

Wimp

Spotify