Nypoteter er en skikkelig delikatesse og må tilberedes med omhu og enkle, smakfulle «ingrediensvenner». I dag har jeg laget en ovnsbakt variant sammen med en løkdressing. Det smaker utrolig godt sammen med spekemat og ost, eller rett og slett helt alene.

Ovnsbakte nypoteter (for fire)

800 g nypoteter, vasket og skrubbet – ikke skrelt

Vann så det dekker potetene

Salt

4–5 knuste einebær

100 g meierismør, for all del ikke margarin!

  • Kok opp vann og smak til med salt slik at det smaker sjøvann.

  • Tilsett knuste einebær og la dette trekke i fem minutt slik at vannet tar smak av einebæra.

  • Tilsett potetene og trekk til de er akkurat møre. Cirka 20 minutt.

  • Renn av vannet og legg potetene i en ildfast form med bakepapir i bunnen.

  • Legg over skiver med smør, stek på 220 °C varmluft til de er gylne og har en gratinert overflate.

Løkdressing

1 fedd hvitløk, finhakket

1 sjalottløk

2 stk. vårløk

1 ss gressløk (kan sløyfes og erstattes med dill om man ønsker)

2 ss eplesider- eller bringebæreddik

1 ss kapers

5 ss god olivenolje

Litt salt (kapersen er salt) og noen runder med nykvernet pepper

Fersk timian, eller basilikum, persille, kjørvel, eller estragon

  • Bland alt og la det stå cirka 30 minutt.

  • Serveres sammen med nypotetene, spekemat, ost, og flatbrød.