«Ost og kjeks» er et begrep som brukes om et uformelt kveldsmåltid. Uttrykket var ideen til dagens mattips, ved å lage en ostekake som ikke er søt og kun egnet som en dessert, men like så gjerne passer sammen med spekemat og kan brukes som en egen rett – eller som fingermat på et tapasbord.

Bunn

5 tørre brødskiver

10 salte kjeks

150 g meierismør

  • Ta av skorpa på brødet, del i terninger, og kjør det til en fin masse i en hurtighakker. Ha det i en bolle.

  • Kjør kjeksen fint i hurtighakke, og ha i samme bolle som brødet.

  • Smelt smøret. Ønsker du ekstra smak, kan du brune det slik at det får en karamellsmak. Pass på at det ikke blir brent, da smaker det beskt.

  • Bland alt sammen og ha massen i en brødform kledd med bakepapir. Trykk godt sammen og sett kaldt. Minimum 30 minutt.

Ostefyll

250 g kremost, her kan du bruke nøytral eller smaksatt

1 ss sukker

Saft fra 1 sitron

2 dl revet ost (Norvegia, edamer, parmigiano-reggiano, cheddar, fast geitost e.l.)

1 ss fersk timian, hakket

1 ts vaniljesukker

3 egg

  • Rør alt sammen til en glatt masse.

  • Ha ostemassen over den kalde brødbunnen og stek i ovn på 190 °C i ca. 30 minutt, til kaken begynner å bli litt mørkere i kantene. Skru av ovnen, åpne døra litt, og la det stå videre på ettervarmen i 20–30 minutt til kaken har «satt seg».