Norske plommer er i særklasse. Trærne bugner av saftige, smakfulle, og modne plommer som venter på å bli høstet og spist. Har du ikke et plommetre, kan du selvsagt kjøpe norske plommer i butikken til dagens oppskrift. Dagens plommerett, er en «alt i ett»-gryte som passer ypperlig både som dessert, sammen med noen gode kjeks, eller på et tapasbord med nybakt brød.
Fire porsjoner
8 plommer, delt i to uten stein
2 ss brunt sukker
50 g godt smør
100 g blåmuggost, av kraftig type
Noen kvister fersk timian
2 ss pinjekjerner (du kan bruke valnøtter om du ønsker)
Sett ovnen på 200 °C varmluft eller 230 °C over- og undervarme.
Legg de delte plommene med «hullet» opp i en ildfast form, eller som i mitt tilfelle – en smijernspanne som tåler å stå i ovn.
Del opp smøret i biter og legg det mellom plommene.
Dryss brunt sukker over plommene.
Legg en bit blåmuggost i «hullet» på plommene.
Dryss pinjekjerner over.
Legg timiankvistene i bunnen av den ildfaste forma eller smijernspanna.
Sett formen i ovnen i 12–15 minutt til plommene er bakte og osten begynner å bli gratinert.