Osten er fast i formen og meget proteinrik, men den må varmebehandles på en eller annen måte, som steking, grilling, fritering, eller ovnsbaking for at den skal være særlig god å spise. Den passer godt som tilbehør, eller som en egen snackrett. Jeg har valgt å tilberede den som fritert og servert med en søt og syrlig eplemarmelade og tomatsalat.
Fritert halloumi
500 g grillost eller halloumi, skjært i staver på 1 cm * 4 cm
2 dl hvetemel, til panering
4 egg, sammenvispet
150 g griljermel eller pankomel
1 l olje, til fritering
Varm opp oljen til cirka 180 °C, det må være så høy temp for at det skal bli sprøtt, hvis ikke blir det bare gjennomtrukket av olje.
Vend ostekubene i mel, egg og griljermel.
Friter til den blir gyllen og sprø.
La oljen renne av på et kjøkkenpapir.
Eplechutney
500 g epler, i små terninger
1 dl vann
200 g sukker
100 g honning
Kanel, malt
Ha alt i en kjele og kok opp under lokk.
La trekke i 10–15 minutt til eplene er møre.
Rør rundt slik at det blir en «knust» masse.
Tomatsalat
Cherrytomater, delt i fire
Salt og pepper
Basilikum
Bland sammen og server sammen med ost og eplemarmelade.