Orkanger

I dag melder yr.no om flau vind hele dagen. Lettskyet og 3 grader i formiddag, skyet og 4 grader i ettermiddag, og 5 grader i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet hele dagen. 2 grader og vindstille natt og morgen, 0 og svak vind på formiddagen, 4 på ettermiddagen, og flau vind på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet, 1 grad og svak vind natt og morgen, 0 grader på formiddagen, 4 og flau vind på ettermiddagen, og skyet og svak vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 3 grader kaldere i dag, 1 grad kaldere til 2 grader varmere og flau vind til laber bris tirsdag, og 2 til 1 grader varmere og laber bris onsdag.

I Rindal meldes det om 1 til 3 grader kaldere i dag, 2 grader kaldere til 1 grad varmere og flau vind tirsdag, og 1 grad varmere til 3 grader kaldere og flau vind onsdag.

I Rennebu meldes det om 2 til 3 grader kaldere og laber bris i dag, 1 til 4 grader kaldere og frisk til laber bris tirsdag, og 2 grader kaldere til 1 grad varmere og frisk til laber bris onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, lett bris til vindstille tirsdag, og 1 grad varmere til 2 grader kaldere og flau vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere til 1 grad kaldere og vindstille til svak vind i dag, 1 grad kaldere til 2 grader varmere tirsdag, og 2 til 3 grader varmere og flau vind til lett bris onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere til 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, 1 grad kaldere til 1 grad varmere og flau vind til lett bris tirsdag, og 2 grader varmere til 1 grad kaldere og svak vind til lett bris onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og laber bris til flau vind i dag, 3 til 1 grader varmere og lett til frisk bris tirsdag, og 2 til 1 grader varmere og flau vind til laber bris onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et musikalsk geni som forsvant fra vår verden så alt for fort, og som forlot den jordiske verden sommeren for 8 år siden. Han var med og startet et av mine favorittband, og gav ut to soloalbum i 1970. I dag skal jeg ta for meg noen av mine favoritter av Roger Keith «Syd» Barrett III.

«Octopus» er en sang vi finner på debutalbumet «The Madcap Laughs» fra 1970. Opprinnelig het den «Clowns and Jugglers», men ble omgjort til «Octopus» da Roger Waters og David Gilmour tiltrådte produsentrollene. Sangen minner en del om The Beatles, både melodisk og lyrisk, og bygger opp bilder av alt mulig rart. Det er ikke lett å tenke på hva som foregikk inne i hodet hans da han skrev sangen, men han var i alle fall inspirert av diktet «Rilloby-Rill» av Sir Henry Newbolt, da sangen siterer diktet direkte. Sangen kan tolkes på mange måter, både til å handle om sirkus, tivoli og karneval, og mer direkte til det å trippe på syre og andre hallusinogene droger.

«Terrapin» er første spor fra albumet, og reflekterer sammen med sangene «Maisie» og «Bob Dylan Blues» hans tidlige interesse i blues. Sangen kan sies å være en kjærlighetssang, og tittelen kan enten være direkte, altså en hvilken som helst type skilpadde som lever i vann, eller henvise til adressen hvor søsteren hans jobbet som sykesøster.

«Love You» er en morsom, liten sang som vi også finner på debutalbumet. Den enkleste tolkningen vil være at det er en enkel kjærlighetssang med bokstavrim og andre former for lyriske virkemidler. Herlig bruk av forskjellige instrumenter i bakgrunnen, deriblant noe som høres ut som et slikt piano som spiller «av seg selv», i tillegg til vanlig piano og et eller annet blåseinstrument.

«Golden Hair» er egentlig et dikt av James Joyce som Barrett skrev melodi til da han var 16 år. Også denne sangen kan sies å handle om kjærlighet. For å gå dypere inn i hva sangen handler om, kan den tolkes til å handle om en ensom fyr som faller for en kvinne, og på det punktet vil han bare være sammen med henne. Ved å lukke boken og gå ut med henne, avslutter han et kapittel i livet sitt og starter et nytt.

«Long Gone» er siste sang fra «The Madcap Laughs» jeg tar for meg i dag. Sangen kan være selvbiografisk, da han ofte omtalte seg selv i tredje person, og også som hunkjønn. «Long gone» kan sies å omtale om at han har forsvunnet ut av den vanlige verden og inn i sin egen. Han synger om å være fanget, da i sin egen hjerne. Det er som en sykdom som han opplever i førsteperson og ser utenfra i tredjeperson. Han kan ikke kureres. Jo mer han – eller andre – prøver, jo hardere blir han holdt fast av sin egen psyke, og jo sykere blir han.

«Dominoes» er fra hans siste studioalbum, andrealbumet «Barrett», som også kom i 1970. Sangen har blitt covret av mange, deriblant David Gilmour som har pleid å spille den på konsertene sine. Den kan tolkes til å omhandle lengselen etter et stille liv – og det fikk han jo til slutt, da han isolerte seg i et hus ute på landet, langt borte fra hverdagens kjas og mas, og sluttet å gi intervjuer og hva enn det skulle være, før han en sommerdag i 2006 til slutt forlot oss for godt, uten noen sjanse til å komme tilbake til oss.

Som med alle store genier, er det å skulle tolke verkene deres, en vanskelig oppgave, spesielt for de av oss som aldri helt så noe vits i å lære og analysere tekster i norsktimene på grunnskolen, men jeg har i det minste gjort det jeg ser på som mitt beste, og får være fornøyd med det, uansett hvor feil det måtte ende opp å bli.

Spillelister

Wimp

Spotify