Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 0 grader og lett bris i formiddag, lettskyet i ettermiddag, og 1 kuldegrad og svak vind i kveld.

Tirsdag meldes det om skyet, 2 grader og laber bris natt og morgen, regn og 3 grader på formiddagen, 7 grader og frisk bris på ettermiddagen, og 8 grader og laber bris på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 8 grader og laber bris natt og morgen, regn, 7 grader og liten kuling på formiddagen, 6 grader på ettermiddagen, og 5 grader og frisk bris på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 1 grader kaldere og svak vind til lett bris i dag, 1 grad kaldere og lett til frisk bris tirsdag, og 1 til 2 grader kaldere og laber bris til stiv kuling onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til sne til lettskyet, 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, 2 til 1 grader kaldere og flau vind til frisk bris tirsdag, og 1 til 2 grader kaldere og frisk bris til liten kuling onsdag.

I Rennebu meldes det om 3 til 2 grader kaldere og lett bris til vindstille i dag, lettskyet til skyet, 6 til 2 grader kaldere og svak vind til laber bris tirsdag, og lettskyet til sludd, 1 til 4 grader kaldere og svak vind til frisk bris onsdag.

I Lensvik meldes det om skyet og 2 grader varmere i dag, 1 grad varmere og laber bris til liten kuling tirsdag, og 1 grad varmere og frisk bris til stiv kuling onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere og flau vind til lett bris i dag, 1 grad varmere tirsdag, og regn, 1 grad varmere og laber bris til stiv kuling onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere i dag og tirsdag, og 1 grad varmere til 1 grad kaldere og frisk bris til liten kuling onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og lett bris i dag, laber bris tirsdag, og skyet til regn til lettskyet, 1 grad varmere og lett bris til liten kuling onsdag.

Musikk

I dag skal det handle om episke og lange sanger. Fra finske Moonsorrows episke «Vildes Luku - Hävitetty» fra 2007 til briter som Mike Oldfield og Pink Floyd, og videre over til den mer elektroniske biten med Delerium og Shpongle.

Moonsorrow er første band ut, og her representert med sangen «Tuleen Ajettu Maa» (løselig oversatt, noe sånt som «Drevet inn i flammene») fra overnevnte album. Et episk mesterverk i den mørkere, symfoniske delen av black metal-sjangeren, som varer i rundt en halvtime. Akkurat som det første sporet på plata. Som dere forstår ut fra sang- og albumnavn, er alt på finsk, og det er noe av det jeg liker med god musikk, selv om bandene og artistene har blitt internasjonale, synger de fortsatt på morsmålet. Som Mari Boine, Dimmu Borgir og Sigur Rós. I tillegg hører man at Moonsorrow startet som folk metal, med litt munnharpe her, og litt trekkspill der. Slike detaljer liker jeg å høre. I tillegg er det sjamanistiske besvergelser og perkusjon, og Thomas Väänänen fra det svenske bandet Thyrfing på gjestevokal. Teksten er poetisk og det hele omhandler selvfølgelig vikinger.

Pink Floyd hører også hjemme her, denne gangen representert med «Atom Heart Mother Suite» fra albumet «Atom Heart Mother». Sangen består av seks deler, og er Pink Floyds lengste sang, som klokker inn på 23 minutter og 45 sekunder.de forskjellige delene er «Father’s Shout», «Breast Milky», «Mother Fore», «Funky Dung», «Mind Your Throats Please» og «The Reemergence». Sangen hadde mange forskjellige titler før de endte med «Atom Heart Mother». Navnet fant Roger Waters i en avisartikkel om en gravid kvinne som hadde fått en eksperimentell pacemaker. Sangen finnes i mange forskjellige versjoner, og min favoritt er nok den de spilte live uten publikum for radiostasjonen KQED i 1970. Sangen har ingen spesiell mening (i følge Pink Floyds medlemmer), og hovedmotivet bak sangen, startet som temaet til en ikke-eksisterende western-film.

Mike Oldfield er selvskreven med sitt mesterverk «Tubular Bells» fra albumet med samme navn som kom i 1973. For de uinnvidde, kanskje mest kjent for temaet til filmen «The Exorcist». Sangen består av to deler som klokker inn på henholdsvis 26 og 23 minutter. Oldfield spilte inn albumet som 19-åring, og nektet andre å ha noe med det å gjøre, så han sperret seg inne i et hus og jobbet med det dag og natt til det ble ferdig.

Rush kan heller ikke glemmes, mye takket være «2112» fra albumet med samme navn fra 1976. Sangen er 20 minutter lang, og regnes som en suite, siden den består av syv deler. «Overture», «The Temple of Syrinx», «Discovery», «Presentation», «Oracle: The Dream», «Soliloquy» og «Grand Finale». Teksten er basert på boka «Anthem» av Ayn Rand, så vi kan si at dette er en av få bra ting som har kommet fra noe av det hun har skrevet. Sangen er en kritikk av musikkindustrien og hvordan de prøver å kontrollere lengde og stil. «And the meek shall inherit the earth»

Delerium har dagens første møte med elektronisk dansemusikk og sjangeren trance. Sangen «Silence» har blitt remixet av et utall artister, og det er nederlandske DJ Tiëstos versjon vi tar for oss i dag, fra hans «In Search of Sunrise». Delerium er canadiske, og med seg på denne sangen fra 1999, har de den canadiske sangeren Sarah McLachlan. Sangen regnes som en klassiker innen EDM, og brukes fortsatt i DJ-sett og spilles på klubber verden over, 14 år etter at den kom. Sangen handler om indre fred og den sjeleroen du får når du ikke har noe igjen i verden, det siste strået å holde fast i, når den indre styrken – reservert for den ytterste fortvilelse – våkner til live. «In this white wave / I am sinking / In this silence»

Seigmen – det Tønsberg-baserte bandet som spilte tung, industriell rock – må også med, trengte jo noe norsk på lista, og sangen «Nemesis», fra albumet «Metropolis» fra 1995, passer godt her. Sangen bygges fra «Ljungs praktfulle, synkoperte doombass, via Ronthis buldrende tribale trommer og inn i en fresende gitarøs hvorover Møklebust endelig legger myndighet i stemmen mot Ljungs svarende vokal» skrev Øyvind Adde hos Groove da han anmeldte albumet i 2006. Jeg kan si meg enig, han skriver faktisk så godt at ingenting jeg skriver kan måle seg, så derfor nøyer jeg meg med å bøye meg i støvet og sitere ham i stedet.«Innerst inne lengter jeg (ingenting vil bli som før) / Innerst inne gråter jeg (ingenting vil bli som før) / Innerst inne sørger jeg (ingenting vil bli som før) / Innerst inne»

Og til slutt har vi Björn Afzelius, som sammen med bandet Globetrotters, gav oss albumet «Exil» i 1984, hvor vi finner den herlige «Hiroshima». En sang på 13 minutter og 37 sekunder (ja, den er ganske l33t), om atombomben som ble sluppet over den japanske byen Hiroshima i løpet av andre verdenskrig. Sangen åpner med en rolig, japansk-inspirert melodi før den sorgtunge gitaren bryter ut sammen med trommene og gir oss en smakebit på hva vi kan forvente oss. Trommer, orgel og piano passer veldig bra med gitaren, før Afzelius’ vokal starter etter rundt fem og et halvt minutt. Den ble skrevet til 40-årsminnet om bombene som falt i Japan i 1945. Den ble fredsbevegelsens og kjernevåpenmotstandernes store hymne den gangen. På årsdagen for bomben mot Hiroshima, lå et hundretalls demonstranter på rygg på Sergels torg i Stockholm mens sangen lød fra høyttalerne. «Ännu skriker mänskor i sömnen / Ännu föder kvinnorna lik / Ännu lever giftet i blodet / Ännu skördas ofödda liv»

Som en fotnote, i dag er dagen Hemlock Trio slipper den fantastiske EP-en «Krakenmartyrartsipants». Sjekk den ut!

Spillelister

Som en ny ting, tenkte jeg å legge ut spillelister for Wimp og Spotify (så godt det lar seg gjøre) med sangene jeg skriver om.

Wimp

Spotify