Akkurat i disse tider er det noen helt magiske smaker som kan høstes, både i hager og ute i marka. Bær med særegne smaker, som jordbær, rips, blåbær, multer m.m. Felles for alle disse, er at de er smaker utrolig godt sammen med en av verdens mest populære dessertsauser; vaniljesaus.

Lag den selv, det er verken tidkrevende eller komplisert, og det smaker så mye bedre enn industrisausen du får kjøpt i dagligvarebutikken.

Vaniljesaus

1 dl h-melk

1 dl Kahlúa (kaffelikør, kan erstattes med melk om man vil)

2 dl fløte

4 ss sukker

½ vaniljestang (del på langs og skrap ut frøene, kan erstattes med vaniljesukker, men smaker på langt nær så godt)

4 eggeplommer

1 ts maisenna

  • Kok opp melk, likør, fløte, sukker, og vaniljestang i en kjele.

  • Visp sammen eggeplommer og maisenna i en bolle.

  • Visp melkeblandingen inn i eggeplommene.

  • Hell så blandingen tilbake i kjelen og varm opp til det begynner å tykne, mellom 80 og 90 °C.

  • Avkjøl vaniljesausen og server.

Tips: Synes du ripsbæra er noe syrlig og trenger sukker, lag heller en sukkerlake og mariner dem i.

Marinert rips

1 dl sukker

1 dl vann

1 ss appelsinskall, i tynne strimler (prøv å se om du kan unngå å få med det hvite fra appelsinskallet, det smaker bittert)

½ l rips

  • Kok opp, la koke i 2 til 3 minutt, og avkjøl helt.

  • En halvliter rips vendes inn i den avkjølte laken.

  • La trekke i en times tid før servering.