Akkurat i disse tider er det noen helt magiske smaker som kan høstes, både i hager og ute i marka. Bær med særegne smaker, som jordbær, rips, blåbær, multer m.m. Felles for alle disse, er at de er smaker utrolig godt sammen med en av verdens mest populære dessertsauser; vaniljesaus.
Lag den selv, det er verken tidkrevende eller komplisert, og det smaker så mye bedre enn industrisausen du får kjøpt i dagligvarebutikken.
Vaniljesaus
1 dl h-melk
1 dl Kahlúa (kaffelikør, kan erstattes med melk om man vil)
2 dl fløte
4 ss sukker
½ vaniljestang (del på langs og skrap ut frøene, kan erstattes med vaniljesukker, men smaker på langt nær så godt)
4 eggeplommer
1 ts maisenna
Kok opp melk, likør, fløte, sukker, og vaniljestang i en kjele.
Visp sammen eggeplommer og maisenna i en bolle.
Visp melkeblandingen inn i eggeplommene.
Hell så blandingen tilbake i kjelen og varm opp til det begynner å tykne, mellom 80 og 90 °C.
Avkjøl vaniljesausen og server.
Tips: Synes du ripsbæra er noe syrlig og trenger sukker, lag heller en sukkerlake og mariner dem i.
Marinert rips
1 dl sukker
1 dl vann
1 ss appelsinskall, i tynne strimler (prøv å se om du kan unngå å få med det hvite fra appelsinskallet, det smaker bittert)
½ l rips
Kok opp, la koke i 2 til 3 minutt, og avkjøl helt.
En halvliter rips vendes inn i den avkjølte laken.
La trekke i en times tid før servering.