I dag har jeg valgt å lage en variant av laks- og agurksalat som nytes som en sommersalat til lunch, eller en smårett. Den kan også være et innslag på en sommerbuffé om du har invitert til det. Det beste er å bruke ryggstykket med rent laksekjøtt uten for mye fett. Det vil fort bli litt emmen smak om man bruker de tynneste delene med mye marmorering.
For fire personer
400 g laks, skåret i terninger à 1,5 * 1,5 cm
Litt olje til steking
Marinade
1 ss olivenolje
1 ss sukker
1 ss soyasaus
1 ss eplesidereddik (her kan man fint bruke bringebæreddik, sherryeddik, eller ferskpresset limejuice)
1 ts dijonsennep
Bland sammen til sukkeret er oppløst.
Vend marinaden sammen med laksen og la det marinere i en times tid.
Bruk en vid, tykkbunnet kjele eller stekepanne. Stek laksen kjapt på middels varme til den er nesten gjennomstekt. Avkjøl.
Agurksalat
5 cm purreløk, skjært i ½ cm tykke ringer
½ rødløk, i små terninger
½ middels stor agurk, skjært i terninger à 1 cm * 1 cm
Ca. 1 ss gressløk, finkuttet
1 stor ss seterrømme
Salt og pepper
Bland alt unntatt rømme. Smak til med litt salt og pepper. La det stå i ca. 10 minutt.
Bland inn rømmen slik at det blir en homogen salat.
Vend forsiktig inn laksen til slutt. Prøv å få mest mulig hele biter slik at det ikke blir grapsete.
1 stor hjertesalat
Ta av bladene og fordel i fire skåler. Topp med laks og agurksalat.
Server gjerne med nybakt brød.