I dag har jeg valgt å lage en variant av laks- og agurksalat som nytes som en sommersalat til lunch, eller en smårett. Den kan også være et innslag på en sommerbuffé om du har invitert til det. Det beste er å bruke ryggstykket med rent laksekjøtt uten for mye fett. Det vil fort bli litt emmen smak om man bruker de tynneste delene med mye marmorering.

For fire personer

400 g laks, skåret i terninger à 1,5 * 1,5 cm

Litt olje til steking

Marinade

1 ss olivenolje

1 ss sukker

1 ss soyasaus

1 ss eplesidereddik (her kan man fint bruke bringebæreddik, sherryeddik, eller ferskpresset limejuice)

1 ts dijonsennep

  • Bland sammen til sukkeret er oppløst.

  • Vend marinaden sammen med laksen og la det marinere i en times tid.

  • Bruk en vid, tykkbunnet kjele eller stekepanne. Stek laksen kjapt på middels varme til den er nesten gjennomstekt. Avkjøl.

Agurksalat

5 cm purreløk, skjært i ½ cm tykke ringer

½ rødløk, i små terninger

½ middels stor agurk, skjært i terninger à 1 cm * 1 cm

Ca. 1 ss gressløk, finkuttet

1 stor ss seterrømme

Salt og pepper

  • Bland alt unntatt rømme. Smak til med litt salt og pepper. La det stå i ca. 10 minutt.

  • Bland inn rømmen slik at det blir en homogen salat.

  • Vend forsiktig inn laksen til slutt. Prøv å få mest mulig hele biter slik at det ikke blir grapsete.

1 stor hjertesalat

  • Ta av bladene og fordel i fire skåler. Topp med laks og agurksalat.

Server gjerne med nybakt brød.