Orkanger

I dag melder yr.no om svak vind hele dagen. Skyet og 0 grader i formiddag, lettskyet og 3 i ettermiddag, og 4 i kveld.

Torsdag meldes det om skyet, 2 grader og svak vind natt og morgen, sludd, 0 og flau på formiddagen, lettskyet, 2 og lett bris på ettermiddagen, og sludd og svak vind på kvelden.

Fredag meldes det om sne, 2 grader og lett bris natt og morgen, lettskyet, 1 kuldegrad og svak vind på formiddagen, skyet, 2 varmegrader og lett bris på ettermiddagen, og regn, 3 og svak vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om sludd til lettskyet, 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, sne til regn og 2 grader kaldere torsdag, og 2 grader kaldere til 2 varmere fredag.

I Rindal meldes det om sludd til lettskyet og 1 grad varmere til 1 kaldere i dag, sne til regn, 2 grader kaldere til 2 varmere og svak vind torsdag, og sne til regn og 2 grader kaldere til 2 varmere fredag.

I Rennebu meldes det om sne til lettskyet, 3 grader kaldere og svak vind til lett bris i dag, sne til lettskyet og 3 til 1 grader kaldere torsdag, og sludd til sne, 4 grader kaldere til 2 varmere og flau vind til lett bris fredag.

I Lensvik meldes det om lettskyet, 3 til 1 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, 1 til 2 grader varmere og flau vind til laber bris torsdag, og 2 til 1 grader varmere fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet, 3 til 1 grader varmere og lett bris i dag, sne til skyet og 1 til 2 grader varmere torsdag, og sne til regn, 1 til 3 grader varmere og flau vind til lett bris fredag.

På Krokstadøra meldes det om lettskyet, 1 grad varmere og flau vind til lett bris i dag, sne til regn og 1 til 2 grader varmere torsdag, og lettskyet til regn til sludd og 1 grad kaldere til 1 varmere fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og laber til lett bris i dag, 1 til 2 grader varmere og svak vind til lett bris torsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur fortsetter jeg med musikk fra gamle dager, oghar tatt for meg musikken fra førtiåra. Et tiår hvis første halvdel vardominert av andre verdenskrig, skapte likevel mye bra musikk og andre kulturellegoder.

Glenn Miller åpnerballet med den fantastiske «In the Mood»fra 1940. Tittelen indikerer et ønske om å ha seksuelt samkvem, den er ganskeuskyldig i disse dager, men da den kom, ble den sett på som mer vovet. Sangen erbasert på en annen sang, kalt «Tar Paper Stomp» innspilt i 1930 av Joseph «Wingy»Malone fra New Orleans.

Norskættede The AndrewsSisters er nestemann ut med 1945s mest solgte sang og den tredje størstesangen i 40-åra i USA, nemlig «Rum andCoca-Cola». Sangen er basert på en sang av calypsoen Rupert Grant fraTrinidad laget som en sosial kommentar på de tjue tusen amerikanske soldatenesom var stasjonert der for å forhindre en invasjon. De drakk rom og Coca-Colaog brukte dollarene sine på de lokale kvinnene. At de spilte inn sangen i dethele tatt var bare et heldig sammentreff. De hadde litt tid til overs da despilte inn en plate, og tenkte hvorfor ikke, og gikk for denne.

Duke Ellington & hisFamous Orchestra er her som tredjemann med sangen «Take the A Train» fra 1941. Sangen er skrevet av Billy Strayhornfor Ellington, som pleide å åpne med denne sangen, og gjorde den til sinsignatursang. Strayhorn hadde i 1938 hørt en sang av Ellington og orkesteret ogspilte den så overmodig til Ellington etterpå, og han ble så imponert avStrayhorn, at han inviterte ham på jubalong hjemme hos seg selv. Strayhorn fikkretningsbeskrivelse til hjemmet hans, og skrev tittelen. I løpet av kalaset komponertehan sangen i hodet, og skrev den ned på papir da det hele var over.

Vera Lynn er denfjerde artisten jeg tar for meg på denne underfundige dagen, og jeg har valgt ut«We’ll Meet Again» fordi det er enfinfin sang jeg ofte tar meg selv i å nynne på. Sangen ble skrevet i 1939 avRoss Parker og Hughie Charles, og ble innspilt av Lynn tre år senere. Innspillingenhennes fanget stemningen og følelsene til den britiske nasjonen mens denkjempet for å overleve krigen. Hun prøvde alltid å finne seg glade sanger somsoldatene som lengtet hjem til sine kjære kunne relatere til, og det vil jegabsolutt si hun gjorde med denne sangen. Den er for øvrig sitert i Pink Floyds «Vera»fra «The Wall».

John Lee Hooker er enav mine favoritter innen blues, og musikk generelt, og herlige «Boogie Chillen’» fra 1948 er intetunntak. «Chillen» er sørstatsslang for «children», altså barn. Som nevnt i entidligere Vær-Sjur, inkorporerte ZZ Top sangen i deres egen sang, den herligavslappende «La Grange». I tillegg spilte Hooker den inn sammen med Canned Heatfor albumet «Hooker ‘n’ Heat» fra 1970.

Leadbelly satt fengsleti Sugar Land fengsel i Texas. Der pleide han å høre på toget – The SouthernPacific Golden Gate Limited – som passerte, og da han slapp ut skrev han sangen«Midnight Special» etter toget sompasserte, og dets lys, som gav de innsatte håp. Om lyset faller på dem, tar desom et tegn på at de snart slipper ut. Sangen ble for øvrig brukt som tema for detamerikanske TV-showet «The Midnight Special» med Robert Westin Smith, bedrekjent som DJ Wolfman Jack.

Lester Flatt & EarlScrugs & The Foggy Mountain Boys er her representert med noe av det bestejeg har hørt innen musikk hvor banjo er hovedinstrumentet, en sang som minnermeg om en blanding av «Dualing Banjos» og Øystein Sunde, nemlig «Foggy Mountain Breakdown» fra 1949.Sangen har blitt en bluegrass-standard, og mange artister lærer seg å spilledeler av sangen på gitar og banjo for å vise seg frem. Den blir av mange regnetsom en av de vanskeligste og raskeste sangene å spille på banjo.

Spillelister

Wimp

Spotify