Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 3 kuldegrader og flau vind i formiddag, sludd og svak vind i ettermiddag, og sne, 1 varmegrad og laber bris i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet, 1 varmegrad og svak vind natt og morgen, 1 kuldegrad og sne på formiddagen, skyet, 2 kalde og flau vind på ettermiddagen, og 4 kuldegrader på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 2 varmegrader og lett bris natt og morgen, svak vind på formiddagen, lettskyet, 0 og flau vind på ettermiddagen, og skyet, 2 kuldegrader og lett bris igjen på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 3 grader varmere og laber til frisk bris i dag, sne til skyet, 1 til 2 varmere og laber bris til svak vind tirsdag, og sne til lettskyet, 1 til 2 varmere og liten kuling til svak vind onsdag.

I Rindal meldes det om sludd til sne og flau vind til laber bris i dag, 1 grad varmere til 1 kaldere og lett bris til flau vind tirsdag, og sne til lettskyet, 2 til 1 kaldere og svak vind onsdag.

I Rennebu meldes det om skyet til sne, 1 grad kaldere og lett til laber bris i dag, 2 kaldere og flau vind til frisk bris tirsdag, og 3 til 1 kaldere og liten kuling til flau vind onsdag.

I Lensvik meldes det om regn og 2 grader varmere i dag, lettskyet til skyet, 3 til 2 varmere og laber bris til svak vind tirsdag, og 1 varmere og lett bris til svak vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til regn, 6 til 3 grader varmere og liten kuling til lett bris i dag, 1 til 4 varmere og svak vind til lett bris tirsdag, og sne til lettskyet, 1 til 2 varmere og laber bris til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 5 til 1 grader varmere og lett til laber bris i dag, 1 til 3 varmere og flau vind til laber bris tirsdag, og 2 varmere og frisk bris til flau vind onsdag.

Og i Børsa meldes det om regn, 3 til 1 grader varmere og lett til laber bris i dag, 1 til 4 varmere og svak vind til laber bris tirsdag, og 1 til 3 varmere og frisk bris til svak vind onsdag.

Musikk

Det har vært helg, noe som tilsier at siden forrige Vær-Sjur, har det vært tre luker å åpne og lytte til i den alternative julekalenderen jeg liker så godt. Lørdag åpnet med Jannicke Forsgren fra Klæbu – inspirert av Tame Impala, Warpaint, Lauryn Hill og Janis Joplin – med en behagelig sang ved navn «Feel the Love». Og jeg føler kjærligheten når jeg hører på den også.

Søndag dukket rapperne Hasta og Jonas Irmer opp, med sangen «Used To It». Førstnevnte en ung kid på 17, inspirert av alt fra Opeth til Cashmere Cat, og sistnevnte en noe eldre musikkskribent fra Fredrikstad. En julesang uten tvil, og ganske lovende hiphop også. Særlig er beaten ganske magisk og drømmende. Som Forsgrens sang, er også «Used To It» svært behagelig å høre på.

I dagens luke, dukket det opp et navn jeg hadde hørt om før, nemlig Conor Patrick and the Shooting Tsar Orchestra og sangen «You You You». Som de to overnevnte, har også denne en behagelig melodi, som frembringer tanker om stillhet, mørke, ro og fred, og for min del – å vandre rundt i skogen i juletiden mens man hører på de herlige skogslydene, ser småtroll og andre underjordiske som sjelden blir sett av mennesker i disse dager, og bare føler seg veldig liten, alene og redd. Det er en god følelse, kudos til Conor & co for å klare og frembringe den i meg her jeg sitter i et åpent kontorlandskap og hamrer ut ord og til dels skrudde meninger.

Og nå som gjennomgangen av julekalenderen er over, er det på tide å hoppe over på band og artister jeg fortsatt ikke har bestemt meg for. I slike tilfeller er det greit å ha en gammel MP3-spiller (Zune HD, beste MP3-spilleren jeg har hatt siden Creative NOMAD Jukebox Digital Audio Player) fylt med musikk fra de siste 300 årene. Vel og merke mest fra etter andre verdenskrig til rundt min fødsel i 86, men likevel. Nok pjatt, på tide med musikk!

Foreigner er et britisk-amerikansk rockeband som ble startet i 1976 av britene Mick Jones, Ian McDonald (kjent fra King Crimson), og amerikaneren Lou Gramm. «Cold as Ice» er fra det selvtitulerte debutalbumet deres fra 1977, og ble samplet av Scott Brown på sangen «Ice Cold 2», men kanskje mer kjent av M.O.P. på deres sang «Cold as Ice». Sangen forteller om en dame som er materialistisk og selvopptatt, mens sangeren advarer henne om at det vil komme tilbake og hjemsøke henne i fremtiden.

Daft Punk «Fall (M83 vs. Big Black Delta Remix)» er fra remix-versjonen av soundtracket til filmen «TRON: Legacy» fra 2010 – oppfølgeren til «TRON» fra 1982 – kalt «TRON: Legacy Reconfigured» Den opprinnelige sangen er grei nok i seg selv, men det er remixen av den franske electronica-gruppa M83 og amerikanske Big Black Delta som virkelig gjør sangen, og vekker den drømmende romansen som ligger under overflaten i originalen.

Ephemera har jeg tatt for meg før, og i dag er det den behagelig rolige poplåten «Balloons & Champagne» fra albumet med samme navn fra 2001 som får litt spalteplass. I tillegg til å være behagelig rolig, er den også sånn passe trist, og full av anger, noe det første verset reflekterer. «Wave your hand at all / The people you never call / And find the best excuse / To the friends you're about to lose». Noe annet som reflekteres i sangen, er at det kan være viktig å tilgi, og ikke minst å gå tilbake på noe du har sagt, og innse at det var feil (det er bare gpp imho, journ.anm.), som vi kan høre fra siste vers, «Do it even though / You will never feel the same / Do it even though / It will leave spots on your name / And you will blush with shame».

Skambankt er siste band på lista, og det hardtslående rockebandet fra Jæren med Kaizers-gitarist Terje Winterstø Røthing som leder, er i dag representert ved sangen «Malin» – med sine drivende riff og heftige solo, herlige vokalbruk, og generell røff rock – fra tredjealbumet «Hardt Regn» fra 2009. Sangen tar for seg Malin, som må høste det hun har sådd, full av sorg og lengsel, lever i et fengsel, det er grove historier, nag, vrede snudd til en slags glede, alt i alt, en sang om den sanne natur.

Spillelister

Wimp

Spotify