Rasmus og verdens beste band feirer sitt tiårsjubileum, og i forbindelse med det og plateutgivelsen «Banjo på badet», har Rasmus Rohde gitt ut tre musikkvideoer, hvor en av dem har tittelen «Gutten på stranda».

«Gutten på stranda» er en alvorlig sang om båtflyktningene fra Syria, et viktig og vanskelig tema som berører oss alle, barna inkludert. Musikkvideoen er laget av Monica Nestvold.

Rohde forteller at han skrev sangen «fordi barn daglig ser bilder fra konflikter og krigssituasjoner, og jeg tror de har behov for å tenke over det de ser og undre seg hvorfor verden er slik – på samme måte som oss voksne.»

Han tror ikke at barn bør vernes fra denne type problematikk, og heller ikke at problematikken fører til at de blir deprimerte eller tungsindige. Tvert imot tror han at de ser og opplever at livet både er glede og sorg. Barn er, ifølge Rohde, fulle av alvor og refleksjoner, og som voksen kulturformidler synes han at det er påkrevd å snakke om det alvorlige innimellom. Ikke for å løse et problem, og ikke for å pådytte barn et bestemt, politisk syn, men for rett og slett å være sammen med dem. I dilemmaene, og i refleksjonen.

Rasmus og verdens beste band feirer jubileet med Rasmus og verdens beste bursdag på Trøndelag Teater 8. og 9. juni.

Se musikkvideoen på våre nettsider, avisa-st.no.