Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 22 grader og flau vind i formiddag, torden (og 12,5 mm regn) og svak vind i ettermiddag, og 21 grader, 10,5 mm regn og lett bris i kveld.

Tirsdag meldes det om regn, 18 grader og flau vind natt og morgen, 16 på formiddagen, skyet på ettermiddagen, og 19 og svak på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 17 grader og flau vind natt og morgen, 14 og vindstille på formiddagen, regn, 17 og svak vind på ettermiddagen, og 19 og flau på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om skyet til torden, 2 grader varmere til 1 kaldere og flau til svak vind i dag, 2 til 1 grader kaldere tirsdag, og skyet til torden og 2 grader kaldere til 1 varmere onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til torden (og opp mot 24,5 mm regn i kveld), 4 grader varmere til 2 kaldere og vindstille til svak vind i dag, 3 grader kaldere til 2 varmere og svak vind til vindstille tirsdag, og lettskyet til torden, 1 grad kaldere til 1 varmere og svak vind til vindstille onsdag.

I Rennebu meldes det om skyet til torden, 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, 3 til 1 grad kaldere tirsdag, og skyet til torden og flau vind onsdag.

I Lensvik meldes det om opp til 20 mm regn, 1 til 3 grader kaldere og flau vind til laber bris i dag, 1 grad kaldere tirsdag, og 2 grader kaldere og flau vind til lett bris onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til torden (og opp mot 18,1 mm regn), 1 grad varmere til 1 kaldere og svak til flau vind i dag, 2 grader kaldere til 1 varmere tirsdag, og skyet, 2 grader kaldere til 2 varmere og flau til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om skyet til torden (og opp mot 19,4 mm regn), 1 grad varmere til 2 kaldere og flau til svak vind i dag, 2 til 1 grader kaldere tirsdag, og skyet og 2 grader kaldere til 1 varmere onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere i dag og tirsdag, og 1 grad kaldere og flau vind onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en verdenskjent artist fra «lille» Norge. Nærmere bestemt det høye nord og Gámehisnjárga i Karasjok. Hun er samisk og utøver av «verdensmusikk» (bedre kjent som «World Music»), har fornyet joik og modernisert samisk musikk ved å oppta elementer fra blant annet jazz, rock og folkemusikalske tradisjoner fra en rekke forskjellige kulturer. Alt dette til tross for at hun vokste opp i et hjem hvor joik ble forbundet med synd, og det ikke var før i voksne alder at hun ble opptatt av joik som et kunstnerisk uttrykk. I dag skal det handle om Mari Boine.

«Etno Jenny» er en sang fra sjettealbumet «Bálvvoslatjna» (Offerstedet) fra 1998, og sangen som i sin tid gjorde meg obs på dette fantastiske kvinnemennesket. Spesielt musikkvideoen gjorde inntrykk (i alle fall innbiller jeg meg at det kom en musikkvideo på 2000-tallet en gang, som surret og gikk på «Svisj» på nattestid, jeg bare finner ikke noen spor av den). Med tanke på at bare er joik (som heldigvis ikke tar slutt), er det ikke noe særlig med tekster å finne, men det har ikke så mye å si. Dette er primale greier, stammesang og urmennesker, og det er lett å lene seg tilbake, lukke øynene og reise i sinnet til svunne folk og tider.

«Gula Gula» er tittelsporet fra andrealbumet som kom ut i 1989. Sangen jeg tar for meg i dag, er den svært behagelige «Gula Gula (Chilluminati Mix)», som blant annet er å finne på den remastrede utgivelsen av albumet fra 2003, samt på albumet «Mari Boine Remixed» fra 2001. Albumet er for øvrig produsert av ingen ringere enn Peter Gabriel, som i sin tid var med på å starte den progressive rockegruppa Genesis. «Gula gula» betyr «Hør stammemødrenes stemme», og det er absolutt forståelig. Når Mari joiker, merker jeg ilinger som går ned fra medulla oblongata og ned ryggmargen, og det gir meg gåsehud. Det er noe eget, noe trolsk, over det hele.

«Oarbbis Leat» er en sang av Åge Aleksandersen som hun covret på nittitallet i forbindelse med hyllestplata «Æ» fra 1992, og som Åge selv har sagt er den fineste versjonen, og at sangen burde vært hennes, noe jeg faktisk kan si meg enig i. Selv om jeg liker Åges versjon veldig godt, er det noe eget magisk ved Boines tolkning. Sangen er for øvrig også å finne på den remastrede utgaven av «Gula Gula».

«Vuoi Vuoi Mu» er fra det åttende studioalbumet «Idjagieđas» (I nattens hand) fra 2006. Sangens første vers tar for seg forskjellige fugler, som gjøk, ørn, svale og ugle med godt syn. Det andre tar for seg glede, latter, sorg og hav av salte tårer, med mer. En fin og enkel joik som gir meg en god sommerstemning.

«Idjagieđas» er tittelsporet på overnevnte album, og er nesten som pop å regne, den har i alle fall flere elementer fra populærmusikken anno 2005 / 2006. En slik låt er fin å høre på når man er ute på roadtrip og kjører over fjell og ned i daler og overalt farer landet forbi deg. Den er også fin å ha når man sitter på toget. Sangen har godt driv og jeg finner det vanskelig å sitte stille når jeg hører den.

Spillelister

Wimp

Spotify

Les også:

Nyt varmen – før det blir vått!