Nyheten om at Birka avvikles i sin nåværende form ble sluppet i ei pressemelding tirsdag kveld. Tre ansatte mister jobben.

– Birka AS, nasjonalt senter for kunst og håndverk i Rennebu, kan ikke lenger videreføres på samme måte som i dag. Birka går nå i forhandlinger med Rennebumartnan AS om sikring av verdiene og videreføring av kompetansen og slik at det Birka har representert for håndverkere landet over, kan leve videre, heter det blant annet i pressemeldinga.

– Dette er en tung dag og en tung avgjørelse å ta, sier styreleder Michael Momyr i pressemeldinga. Særlig tungt er det å måtte si opp våre tre ansatte. Vi hadde i det lengste håpet å unngå å komme dit og har jobbet iherdig med å sikre penger til videre drift uten å lykkes, sier han.

Halvert på to år

Staten, gjennom Norsk kulturråd, har halvert sine overføringer over to år, og Momyr sier at Birka ikke kan drive videre for de 507 000 kronene som er satt av.

Redusert statlig støtte fører dessuten til redusert fylkeskommunal og kommunal støtte.

– Derfor var det eneste ansvarlige å gjøre å varsle om at vi ikke lenger kan drive som nå, sier styrelederen, som understreker at man vil gjøre alt som er mulig for å videreføre mest mulig av det positive arbeidet Birka har utviklet gjennom årene i en eller annen form.

Sikrer aksjonærenes verdier

Birka AS er et aksjeselskap med en aksjekapital på 224 000 fordelt på 49 aksjonærer. De vil bli orientert om situasjonen i et eget brev.

– Det er et viktig utgangspunkt for det videre arbeidet med å sikre aksjonærenes verdier, sier Michael Momyr.

Ifølge pressemeldinga går Birkas deltagelse på Oslo Design Fair denne måneden som planlagt. 12 håndverkere deltar på Birka-standen på messa, som åpner torsdag 28. januar.