17. januar er grisens dag, og selv om det er noen dager til, foregriper vi grisens dag med en fylt ytrefilet av svin.

Svinekjøtt er magert og smaksnøytralt så det tåler godt med både smak, fett, og omtenksomhet under tilberedning.

4 porsjoner

Ca. 700 g ytrefilet av svin

Fyll

½ rødløk, finkuttet

5 stk. svisker, finkuttet

3 ss gresskarkjerner, grovhakket

4 ss eplesidereddik

3 ss nøytral olje, til steking

Salt og pepper

4–5 skiver brie (man kan også bruke blåmuggost hvis ønskelig)

Som tilbehør passer det godt med stekte poteter og en tomatsalat, for eksempel. Har du igjen rødkål eller surkål siden jul, passer også det fint.

  • Start med fyllet. Alt stekes i olje på middels varme. Dette for å få ut alle gode smaker, og «råheten» fra løken.

  • Snitt ytrefileten og brett den ut. Start lang nede på fileten og jobb deg innover med små snitt. Pass på slik at den ikke blir skåret gjennom.

  • Legg kjøttet mellom to – eller i en – brødpose(r) og bank det forsiktig ut til ca. ½ cm tykt flak.

  • Smør kjøttet med fyllet og riv biter av ost som du fordeler jevnt utover.

  • Smak til med litt salt og pepper, før du ruller sammen kjøttstykket til en stram rull.

  • Rull det hardt i matfilm, og stram til slik at det ikke blir noe luft. Rull så en runde i aluminiumsfolie.

  • La så «pølsa» trekke i 20–25 minutt i en kjele med ca. 90 °C vann.

  • Ta «pølsa» ut av vannet. Nå kan den skjæres opp for servering. Ønsker du stekeskorpe, bruner du den i smør på middels varme til den får en gyllen og fin stekeskorpe.