Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 3 grader og svak vind i formiddag, 6 i ettermiddag, og skyet, 4 og flau i kveld.

Lørdag meldes det om skyet, 3 grader og flau vind natt og morgen, 4 og svak på formiddagen, regn, 10 og liten kuling på ettermiddagen (forhåpentlig), og 5 og lett på kvelden.

Søndag meldes det om regn, 3 grader og vindstille natt og morgen, 4 og lett på formiddagen, lettskyet, 7 og laber på ettermiddagen, og regn og 3 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader kaldere og lett bris til svak vind i dag, skyet til sludd, 2 varmere til 2 kaldere og frisk til lett lørdag, og regn til sludd, 2 varmere til 3 kaldere og flau til laber søndag.

I Rindal meldes det om regn til lettskyet, 2 til 3 grader kaldere og lett bris til svak vind i dag, skyet til sludd, 2 kaldere til 1 varmere og svak til liten lørdag, og regn til sludd, 3 til 1 kaldere og flau til laber søndag.

I Rennebu meldes det om 2 til 3 grader kaldere og svak vind til laber bris i dag, lettskyet til regn og 1 til 3 kaldere lørdag, og sne til lettskyet og 2 til 3 kaldere søndag.

I Lensvik meldes det om regn til lettskyet, 1 grad varmere til 1 kaldere og lett bris til flau vind i dag, 1 kaldere lørdag, og 4 varmere til 1 kaldere søndag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere og lett bris i dag, 2 varmere til 1 kaldere og lett til stiv lørdag, og 1 til 5 varmere og svak til laber søndag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere og laber bris til svak vind i dag, 2 varmere til 2 kaldere og lett til frisk lørdag, og 1 til 4 varmere og flau til frisk søndag.

Og i Børsa meldes det om lett bris til svak vind i dag, 3 til 2 varmere og frisk til lett bris lørdag, og 4 varmere og flau til laber søndag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om ei gruppe jeg trodde jeg alt hadde skrevet om, men ikke fant noe om, så da blir det dem i dag. Hvit, østkystsrap for alle penga, hurra! Dagens gruppe ble startet i New York City i 1979 som et hardcore punk-band, og besto hovedsakelig av Michael «Mike D» Diamond, Adam «MCA» Yauch, og Adam «Ad-Rock» Horovitz. Vi snakker om ei gruppe som covra The Beatles’ «I’m Down», men som ikke fikk slippe den, siden Michael Jackson satt på rettighetene, og tydeligvis var negativt innstilt til hele greia. Vi snakker selvfølgelig om Beastie Boys.

«Girls» fra debutplata, «Licensed to Ill» fra 1986, åpner ballet. Det var det første rap-albumet som toppa Billboard-album-lista. I sangen rapper Ad-Rock om hvordan han lyster etter kvinner som blant annet kan vaske opp og vaske klærne hans for ham, over en tromme-beat og vibrafon-loop, med innlagte pauser. Han skrev sangen sammen med Rick Rubin på toget til D.C., og grunnlaget for sangen er The Isley Brothers’ «Shout». De ønsket å finne ut hva en rap-versjon av «Shout» ville høres ut som, og vips, «Girls».

«(You Gotta) Fight For Your Right (To Party!)» er også fra førstealbumet. Sangen begynte som en spøk med tåpelige rockesanger. Vokalen er laget på tull, og så dro de på turné, mens produsent Rubin la på trommer og gitar. For å fortsette spøken, laget de en video hvor de spilte med på det «beruset, festglad ungdom»-imaget som hadde oppstått, og snart var de superstjerner takket være en tilhengerskare bestående av de samme folka de parodierte. Musikkvideoen er for øvrig basert på fest-scenen i filmen «Breakfast at Tiffany’s» fra 1961.

«No Sleep Till Brooklyn» er tredje sang fra «Licensed to Ill», og en sang som kan sees på som en parodi på glam metal. Med de tåpelige, over the top-kostymene, overdreven bruk av hårspray, og tendensen hvor band tar dem selv litt for seriøst, i samme stil som Spinal Tap. Sangens tittel er basert på Motörheads legendariske live-album; «No Sleep ‘till Hammersmith» fra 1981. Gitarriffet blir spilt av Slayers gitarist, Kerry King.

«Brass Monkey» er også fra debutplata, og er en sang om en drink bestående av vodka, rom og appelsinjuice mikset over is. Drinken er svært populær blant ungdommer som prøver å bli fort fulle. De rapper også om andre drinker, og hele kalaset er «sponset» av Rubin. «Double R foots the bill most definitely». For øvrig samples Wild Sugars «Bring It Here» fra 1981.

«Time To Get Ill» er siste sang jeg tar for meg fra «Licensed to Ill». «Ill» er et ord som har opptrådd mange steder de siste 29 årene, både hos Run-DMC, Beastie Boys og i kryssordet hos The New York Times. «Ill» kan sies å være en formaning om å forlate sine hemninger i motsetning til å opptre dårlig, for å sitere Mike D da han opptrådte på «The Colbert Report» i januar 2012. «What’s the time / It’s time to get ill»

«Sabotage» er fra fjerdealbumet, «Ill Communication», fra 1994. Sangen var opprinnelig innspilt som en instrumental, og vokalene kom ikke med før to uker før albumet var ferdig. Videoen er en parodi på syttitallets politi-TV-serier, som «ChiPs» og «Hawaii Five-O», og i videoen figurerer tre skjeggete Beastie Boys med store solbriller, som jager en mann med en koffert og gjør andre politi-ting (som å sitte i en bil på spaning, omgitt av smultring-innpakninger og kaffekopper).

«Body Movin’» er fra femteplata, «Hello Nasty», fra 1998. Sangen sampler «Oye Como Va» av Amral’s Trinidad Cavaliers, samt vokal samplet fra Ed Durlachers «Modern Dynamic Physical Fitness Activities». Sangen kan tolkes til å handle om det å danse, og å bevege seg sånn generelt. Videoen kan nesten tolkes til å være en spådom om hva som kom til å skje med Yauch, som døde av kreft i 2012.

«Intergalactic» er også fra «Hello Nasty». Sangen sampler theme-musikken til «The Toxic Avenger» fra 1985, som igjen er en adaptering av Rimsky-Korsakovs arrangement av Modest Mussorgskys «A Night on Bald Mountain». I tillegg samples lyd-effekter fra filmen «From Beyond» fra 1986, og elementer av Lee Baxtons versjon av Rachmaninoffs «Prelude in C# Minor» og Jazz Crusaders album; «Powerhouse». På slutten av sangen kan vi høre Biz Markie freestyle. Musikkvideoen er en parodisk hyllest til gamle, japanske monsterfilmer, og er også innspilt i Japan.

«Ch-Check It Out» er fra sjettealbumet, «To the 5 Boroughs», fra 2004. Sangen sampler Peggy Lees versjon av «(Sittin’ on) The Dock of the Bay», og kan tolkes til å handle om at musikken til Beastie Boys er slik ekte hiphop er, ikke alt dette nymotens rælet som har kommet de siste ørten åra med våpen, penger og damer.

«Make Some Noise» er dagens siste sang, og er en episk og funky låt med kubjelle, og en fet musikkvideo, og det hele. Den er å finne på deres åttende – og hittil siste – album, «Hot Sauce Committee Part Two» fra 2011. Sangen kan sies å være en spirituell oppfølger til «(You Gotta) Fight For Your Right (To Party!)», som kom ut 25 år før, noe musikkvideoen – og den eminente kortfilmen «Fight For Your Right Revisited» – tydelig viser. Etter at sangen ble lekket på nett, la de den fort ut på sin egen nettside, og Mike D skrev på bloggen deres; «This wasn't really part of the plan, but since this track is out there we wanted to let you hear it here first, or maybe second. Enjoy.»

Spillelister

Wimp

Spotify

Les også:

Varmt og vindfullt