Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 3 grader og frisk bris i formiddag, regn, 2 grader og laber bris i ettermiddag, og 4 og frisk bris i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet, 4 grader og lett bris natt og morgen, regn og 1 grad på formiddagen, skyet, 3 og svak vind på ettermiddagen, og 6 og lett bris på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet hele dagen. 6 og frisk bris natt og morgen, 5 og laber på formiddagen, 6 og frisk igjen på ettermiddagen, og 7 og laber bris på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om sne i kveld og 1 grad kaldere til 1 grad varmere i dag, 3 grader kaldere til 1 grad varmere tirsdag, og 2 til 1 grader kaldere og laber til lett bris onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til regn til sludd, 1 grad kaldere til 1 grad varmere og liten kuling til frisk bris i dag, skyet natt og morgen, 3 grader kaldere til 2 grader varmere og lett bris til flau vind tirsdag, og lettskyet til regn og 3 grader kaldere til 2 grader varmere onsdag.

I Rennebu meldes det om lettskyet, 1 til 2 grader kaldere og frisk bris til liten kuling i dag, lettskyet til skyet, 4 grader kaldere til 1 grad varmere og lett bris til flau vind tirsdag, og lettskyet til skyet, 6 til 4 grader kaldere og flau vind til lett bris onsdag.

I Lensvik meldes det om skyet til regn, 2 til 3 grader varmere og liten kuling til frisk bris i dag, 3 til 1 grader varmere og lett til frisk bris tirsdag, og skyet til regn, 1 grad varmere til 2 grader kaldere og liten kuling til frisk bris onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til regn, 1 til 3 grader varmere og frisk bris til liten kuling i dag, 1 til 2 grader varmere og lett til laber bris tirsdag, og skyet til regn, 1 grad kaldere til 1 grad varmere og laber bris onsdag.

På Krokstadøra meldes det om skyet til regn, 1 til 2 grader varmere og liten kuling til frisk bris i dag, 1 grad kaldere til 3 grader varmere og lett til frisk bris tirsdag, og skyet til regn, 1 grad varmere til 2 grader kaldere og liten kuling til frisk bris onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 grad varmere og laber til lett bris tirsdag, og 1 grad varmere onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et tysk-rumenskmusikkprosjekt som sneier innom både new age, electronica og ambient. Gruppenble startet i 1990 av Michael Cretu, David Farstein og Frank Peterson, og sidendebutplata kom i 1990, har de solgt over 50 millioner album. De har gitt ut syvstudioalbum, og deres tidligere hits var å finne på mangfoldige samlealbumverden over, også på EVA Records’ «Absolute Music». I dag skal jeg ta for megfavorittene mine av Enigma.

«Sadeness (Part I)»er en sang fra deres første album, «MCMXCa.D.» fra 1990, hvor «MCMXC» er romertall som betyr «1990», mens «a.D.»betyr «Anno Domini», altså etter år 0, Kristi fødsel, som er helt riv ruskendegalt, med tanke på at Jesus, den kristne guds sønn, ikke var født i det vibetegner som år 0, men jeg skal ikke mase for mye om eventyr og fakta, vil joikke støte noen mer enn jeg allerede gjør. Sangens tekstlige innhold er pålatin og fransk. Avhengig av hvor i verden sangen ble sluppet, heter denhenholdsvis «Sadeness (Part I)» og «Sadness (Part I)». «Sade» referer tilMarquis de Sade, en fransk forfatter hvis seksuelle eskapader gav oss ordet «sadisme».Han trodde fullt og fast på det at sex måtte være smertefullt for å kunne nytesfullt ut. Denne sangen er den første av tre deler av en 11,5 minutter lang sangkalt «Principles of Lust». De to andre delene er «Find Lust» og «Sadeness (Reprise)».Den gregorianske sangen i bakgrunnen er samplet fra innspillingen av TheKapelle Antiqua Choir, og sangen «Procedamus in pace! (Antiphon)». Enigma haddeikke spurt om lov for å sample den, og en rettsak fulgte, men partene ble enigei 1994.

«Mea Culpa (Part II)»kan sies å være en kvasi-oppfølger til overnevnte sang, og er å finne på sammealbum. Som med den overnevnte sangen, er også tekstene her på latin og fransk. «MeaCulpa» kan i moderne latin oversettes til «Jeg er skyldig», mens i klassisklatin blir det «Jeg er full av synd». Det kan også oversettes til «Min feil».Ut fra mine begrensede kunnskaper om fransk, og mine enda mer begrensedekunnskaper om latin, kan man tolke sangen til å handle om en kvinne som sierhun er skyldig i å elske noen fullt og for mye, uten grenser, anger ellerbegrensninger. En oversettelse av et av versene, kan si oss litt mer om denforbudte kjærligheten, eller lysten, kvinnen føler. «Je veux aller au bout de me fantasmes» betyr noe sånt som «Jeg vilfølge fantasiene mine fullt ut». «Je saisque c'est interdit» kan oversettes til «Jeg vet det er forbudt». «Je suis folle» til «Jeg er gal». «Je m'abandonne» til «Jeg forlater megselv».

«Return to Innocence»er en sang fra andrealbumet, «The Crossof Changes», fra 1993. Sangen inneholder en amisk (språket til Amis-folketpå Taiwan) sang, sangen er samplet fra «Jubilant Drinking Song», nok en ganguten å spørre de opprinnelige sangerne (Kuo Ying-nan (født Difang Duana) og KuoHsiu-chu) om lov. I tillegg har Cretu samplet trommene fra Led Zeppelins «Whenthe Levee Breaks». Sangen ble brukt for å promotere mange forskjellige medierpå midten av nittitallet, deriblant en TV-reklame brukt for å reklamere for sommer-OLi 1996. Den ble også brukt i slutten av Disney-filmen «Man of the House».Sangens musikkvideo viser en manns liv i revers, og starter med at han dør ogender med at han blir født. Sangen kan tolkes til å handle om at vi må slutte åbekymre oss for alt det negative, og at vi må huske på hvordan det var å værebarn og ikke ha de bekymringene man har som voksen.

«Age of Loneliness (Carlys’Song)» er også å finne på andrealbumet. Sangen kan sies å være en remiks aven tidligere sang de laget, nemlig «Carly’s Song», som var mer tilbakelent ogmed et saktere tempo. Sangens vokal er hvisket av Sandra Cretu, Michaels kone,og referer til hovedpersonen i filmen «Sliver», Carly Norris (spilt av SharonStone). Den mystiske, liturgiske sangen i bakgrunnen av denne sangen, er avmongolsk opprinnelse, med et hint av gregoriansk sang, og er samplet fra dentradisjonelle mongolske sangen «Tosonguyn Oroygoor», sunget av DechinzunduiNadmid. Sangen kan tolkes til å si at vi må være modige og tørre å ta valg heri livet. Leve livet og ikke være lei seg hvis ting ikke går som planlagt.

«Beyond the Invisible»er en sang fra tredjealbumet «Le Roi EstMort, Vive Le Roi!» fra 1996. Sangen sampler en latvisk folketone, «Sajāja Bramaņi' («Nobleman Rode Together»)», fremført avfolk-ensemblet Rasa, samt en gregoriansk sang (Isaiah 64:9-11) fra «GregorianiCantus» av Pierre Kaelin. Musikkvideoen viser oss et kunstløp-par (finskeSusanna Rahkamo og Petri Kokko) som går på skøyter i skogen. Scooter laget enremake av sangen i 2011. Sangen kan tolkes til å handle om at man ikke bareskal drømme drømmer, men også leve dem. Den oppfordrer også til at man skalskape sine egne drømmer, stå opp for sine fantasier og ikke bare gjøre det alleandre gjør.

Spillelister

Wimp

Spotify