Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet og svak vind hele dagen. 14 grader i formiddag, 16 i ettermiddag, og 17 i kveld.

Kristi himmelfartsdag meldes det om lettskyet hele dagen. 12 grader og flau vind natt og morgen, 9 på formiddagen, 13 og lett bris på ettermiddagen, og 16 og svak vind på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet hele dagen. 12 grader og flau vind natt og morgen, 8 og vindstille på formiddagen, og 12 og svak på ettermiddagen og kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 1 grader varmere og flau til svak vind i dag, 1 grad kaldere til 4 varmere og vindstille til svak vind torsdag, og 1 grad kaldere til 4 varmere og flau til svak vind fredag.

I Rindal meldes det om 2 grader varmere i dag, 2 grader kaldere til 5 varmere og vindstille til svak vind torsdag, og 2 grader kaldere til 4 varmere og flau til svak vind fredag.

I Rennebu meldes det om 1 til 2 grader kaldere og svak til flau vind i dag, 3 grader kaldere til 3 varmere og flau til svak vind torsdag, og 4 grader kaldere til 2 varmere fredag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere og lett bris i dag, 1 grad varmere og flau til svak vind torsdag, og skyet til lettskyet, 1 til 3 grader kaldere og flau vind til lett bris fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 5 til 4 grader varmere i dag, 1 til 7 grader varmere og vindstille til svak vind torsdag, og skyet til lettskyet, 1 grad kaldere til 2 varmere og flau til svak vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 1 grad kaldere til 4 varmere og flau til svak vind torsdag, og skyet til lettskyet, 1 grad kaldere til 2 varmere og flau til svak vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 1 til 2 grader varmere og flau til svak vind torsdag, og 3 grader kaldere og flau til svak vind fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en amerikansk folk rock-duo, hvor i alle fall en av dem også hadde en respektabel solokarriere. De startet opp i 1957 under navnet Tom & Jerry, og ble i 1963 en del av Greenwich Village folk music-scenen. I 1966 kom de sammen igjen etter noen år fra hverandre, denne gangen under det som skulle bli deres endelige navn, Simon & Garfunkel.

«The Sound of Silence» er en sang fra debutplata, «Wednesday Morning, 3 AM», fra 1964, selv om den også var tittelsporet til andrealbumet fra 1966. Førstealbumet solgte ikke særlig godt, og gjorde at de gikk fra hverandre. Plateselskapet fikk produsent Tom Wilson til å legge elektriske instrumenter på sangen, og vips solgte den til gull og vel så det, og duoen kom sammen igjen. Sangen handler om en mann som ikke kommuniserer med sine medmennesker. Sangen er å finne i filmen «The Graduate», og var viktig for den.

«Scarborough Fair / Canticle» er fra tredjealbumet «Parsley, Sage, Rosemary and Thyme», også dette albumet fra 1966. Også denne sangen var med i «The Graduate». Scarborough er en liten by på vestkysten av England, og i middelalderen var «Scarborough Fair» et populært samlingssted som tiltrakk seg gjøglere og kjøpmenn fra resten av landet. Messen varte i 45 dager og startet 15. august hvert år. I middelalderen var dette en kjent sang som omreisende trubadurer opptrådte med. Sangen handler om en mann som prøver å oppnå sin sanne kjærlighet. I middelalderen representerte urtene som nevnes i sangen (og som også er tittelen på albumet) svært viktige dyder. Parsley (persille) var komfort, sage (salvie) var styrke, rosemary (rosmarin) var kjærlighet, og thyme (timian) var mot.

«The 59th Street Bridge Song (Feelin’ Groovy)» er også fra tredjealbumet. Sangen handler om the Queensboro Bridge som går over East River i New York City, og forbinder Queens med Manhattan. Duoen er fra New York City, som har et svært hektisk tempo, og i denne sangen prøver de å minne oss på å ta det med ro og verdsette de små tingene i livet, som brostein og blomster.

«Mrs. Robinson» er den sangen av dem jeg hørte først, og kanskje min favoritt. Den er å finne på fjerdealbumet «Bookends» fra 1968. Opprinnelig skrevet for filmen «The Graduate», hvor en eldre kvinne – Mrs. Robinson – forfører en mye yngre mann – Dustin Hoffman. Sangen referer blant annet til den amerikanske baseball-stjernen Joe DiMaggio, som da hadde avsluttet sin karriere, selv om Paul Simon var en større fan av Mickey Mantle. Grunnen til at DiMaggio ble nevnt, var på grunn av at stavelsene passet bedre. I filmen blir den brukt når vår fjerde protagonist har en hyggelig stund med moren til hovedantagonisten.

«El Condor Pasa (If I Could)» er å finne på femtealbumet «Bridge over Troubled Water» fra 1970. Sangen startet som en andinsk folkemelodi som Simon kom over i 1969 når han spilte på et teater i Paris sammen med den latinamerikanske gruppen Los Incas, som spilte en instrumentalversjon av denne sangen kalt «Paso Del Condor». Han elsket det han hørte og bestemte seg for å sette ord til den. Simon trodde det var en tradisjonell peruansk sang, men det viste seg at peruaneren Daniel Robles spilte den inn i 1913 og registrerte den i USA i 1933. Dette viste ikke Simon, og det hele endte med at han ble saksøkt av Robles’ sønn og måtte kreditere Robles på sangen. Musikken på sangen er spilt av Los Incas.

«Cecilia» er også fra femtealbumet. Sangen handler om en fyr som hadde en kjæreste som slo opp med ham, men senere blir de sammen igjen. I den katolske kirke, er Cecilia navnet på skytshelgenen for musikk, og med denne konteksten kan sangen tolkes til at sangeren ber om musikalsk veiledning. Ace of Base laget i 1998 en sang kalt «Cecilia» som er inspirert av denne.

«The Boxer» er siste sang jeg tar for meg i dag, og siste sang fra «Bridge over Troubled Water». En svært vakker sang som Simon skrev etter at kritikerne skrev tøffe (ikke positivt ment) ting om musikken hans. Sangen handler om ham, hvordan alle slår ham og er negative, og hvordan han forteller dem at om de ikke gir seg, kommer han til å slutte, og å forlate artistlivet. Han fant inspirasjonen til sangen fra bibler, som det er nok av på hoteller rundt om i verden.

Spillelister

Wimp

Spotify