Ingenting er så godt som et nystekt, godt brød. I dag har jeg valgt å lage et tomatbrød, siden vinteren begynner å slippe taket og vårfølelsen kommer. Med det har nemlig behovet for sydlandsket godt med et slikt tomatbrød som tilbehør til både grillmat, tapas, ostefat, eller vårlige salater.

Fyll

150 g cherrytomat

2 vanlige tomater, grovhakket

4 stk. soltørkede tomater, finhakket

¼ rødløk, skjært i skiver

½ dl olivenolje

1 klype chiliflak (kan droppes)

Fersk timian

  • Ha alt i en ildfast form og bak det i ovnen på 200 °C over- og undervarme i ca. 25 minutt. Avkjøl i forma etterpå. Tilsett så litt fersk, finkuttet timian.

Brød

4 dl lunkent vann

3 dl sammalt hvetemel

Ca. 4 dl siktet hvetemel

½ dl olivenolje

½ ts salt

½ kube fersk gjær

  • Rør gjæra ut i lunkent vann i eltebollen.

  • Tilsett olje, salt, og sammalt hvetemel, og kjør dette sammen.

  • Tilsett så siktet hvetemel og juster ev. med litt mel. Deigein skal ikke være for fast, men samle seg på eltekroken. La heve i ca. 20 minutt på benken.

  • Kle en ildfast form på ca. 25 * 35 cm med bakepapir. Legg halvparten av tomatmassen i bunnen på forma, tilsett så deigen. Press den godt ut i forma.

  • Tilsett så resten av tomatmassen, ta gjerne med væsken fra tomatene også. Det gir et saftig og smakfullt brød.

  • Hev til dobbel størrelse, stek på 200 °C i ca. 25 minutt.