Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet hele dagen. 3 kuldegrader og svak vind i ettermiddag, 4 kuldegrader og flau vind i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet og flau vind hele dagen. 5 kuldegrader natt, morgen og formiddag, 4 ettermiddag og kveld.

Onsdag meldes det om lettskyet og svak vind hele dagen. 5 kuldegrader natt og morgen, 6 på formiddagen, 4 på ettermiddagen, og 6 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader kaldere og lett bris til flau vind i dag, lett bris på kvelden tirsdag, og 1 grad kaldere til 1 grad varmere og lett til frisk bris onsdag.

I Rindal meldes det om 1 grad kaldere i dag, skyet til lettskyet og 1 grad kaldere tirsdag, og 1 til 2 grader kaldere og flau vind onsdag.

I Rennebu meldes det om 5 til 3 grader kaldere og liten kuling i dag, skyet, 2 til 4 grader kaldere og frisk bris til liten kuling tirsdag, og 3 til 4 grader kaldere og liten kuling onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere og lett bris i dag, 2 til 1 grader varmere og lett bris tirsdag, og 2 grader varmere og lett bris til flau vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 til 2 grader varmere og lett bris i dag, og 2 til 3 grader varmere og lett bris til svak vind tirsdag og onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere og lett bris til svak vind i dag, 1 grad varmere og flau vind til laber bris tirsdag, og 2 grader varmere og laber til lett bris onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og frisk til laber bris i dag, 2 til 3 grader varmere og laber til frisk bris tirsdag, og 2 til 3 grader varmere og frisk bris onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om bandet som befestetbegrepet surf rock i musikkhistorien. Bandet ble grunnlagt av Brian Wilson i1961, og med i bandet var hans to brødre, Carl og Dennis, fetteren Mike Lowe ogskolevenn av Brian ved navn Alan Jardine. I dag skal jeg ta for meg noen avfavorittlåtene mine av The Beach Boys.

«Surfin’ USA» er ensang fra deres andre studioalbum, «Surfin’USA», fra 1963. Teksten i sangen er mer eller mindre en guide til gode surfesteder.Musikken er basert på Chuck Berrys «Sweet Little Sixteen» og var en hyllest tilBerry.

«Fun, Fun, Fun» er enklassisk, amerikansk sang om biler og damer. En rebelsk tenåringsjente lånersin fars Ford Thunderbird og sier hun skal til biblioteket for å studere, men istedet bruker hun den til å kjøre om kapp med andre og vise seg for dem. Farenfinner det ut etter hvert og tar fra henne bilen, men hun stikker av med en avbilkjørerne som hun var forelsket i. Introen er inspirert av Chuck Berrys «JohnnyB. Goode», og sangen er å finne på deres femte studioalbum, «Shut Down Vol. 2», fra 1964.

«I Get Around» erenda en klassisk, amerikansk (og beach boysk) sang om tenåringslivet med damer,venner og biler. Musikken er ganske nyskapende, med fuzz-gitar som åpner dethele, rytmer som starter og stopper, og keyboard som beveger seg inn og ut avmelodien. Det er ganske komplekst, og Brian Wilson skrev den da Beatlemaniaspredde seg til byen de holdt til i, i et håp om å ta tilbake plassen som detmest populære bandet. Sangen er å finne på sjettealbumet, «All Summer Long», fra 1964.

«Help Me, Rhonda» eren sang som handler om en fyr som er knust når dama han håper å gifte seg medblir sammen med en annen kar. Han ber nå Rhonda om at hun skal komme tilbaketil ham, eller i det minste gi ham fred. Til tross for at teksten er ganskedesperat, er sangen ellers lett og lystig. Sangen er å finne på albumet «The Beach Boys Today!» fra 1966, deresåttende studioalbum.

«California Girls» eren sang som Brian og Mike skrev for å hylle og feire de californiske damene.Sammen med surfing og biler, var damer et vanlig tema i mange av sangene deres,og en del av California-myten som var så fengende for ungdommer i Amerika (og restenav verden) ellers. The Beatles-sangen «Back in the U.S.S.R.» er en sovjetiskversjon av denne sangen. Sangen er å finne på albumet «Summer Days (And Summer Nights!!)» fra 1965.

«Barbara Ann» er encoverlåt, som opprinnelig var gjort av The Regents i 1961. I 1965 – 4 år senere– covret Brian Wilson og resten av The Beach Boys den, og den er å finne påplata «Beach Boys Party!» som bleinnspilt som et vanlig studioalbum, men markedsført som et «live»-album og festmed bandet i studio, men alle bakgrunnslyder og snakk og slikt ble lagt påetter at sangene var ferdig innspilt. Til «Barbara Ann» fikk de med seg DeanTorrance fra gruppa Jan & Dean på vokal.

«Wouldn’t It Be Nice»er en uskyldig kjærlighetssang fortalt fra perspektivet til en ung mann som ersvært forelsket og nyter å tilbringe hvert eneste øyeblikk med kjæresten. Påden tiden i Amerika, hvor de fleste var gift når de bare var noen og tjue,endte slike sanger vanligvis med ekteskapsløfter, men Brian Wilson tok en annenvri, og sangen hans ender med at de nyter nåtiden fordi de føler de er for ungetil å gifte seg. Brian oppkalte selvbiografien sin etter denne sangen.

«Sloop John B» er minfavorittsang av bandet, og kanskje den aller første jeg hørte – og for den saksskyld sang med på, uten å kunne noe særlig engelsk. Det er en tradisjonell,vestindisk låt om en sunken båt som ble spilt inn av mange forskjellige band ogartister. Denne versjonen kom til etter at Al Jardine introduserte Brian for TheKingston Trios versjon. Brian skrev om noen ting her og der, introduserte tolvstrengsgitarerog skrev om linja «This is the worst tripsince I’ve been born» til «This isthe worst trip I’ve ever been on» som et lite vink til syrekulturen.

«God Only Knows» eren sang som reflekterer Brians interesse i åndelighet, og det var et stortsprang fra tidligere sanger av bandet, som hovedsakelig handlet om damer, bilerog surfing. Sangen er en kjærlighetssang, og The Beatles’ «Here, There andEverywhere» er inspirert av denne låten. Sangen er å finne på det kritikerrostealbumet «Pet Sounds» fra 1966,akkurat som «Sloop John B» og «Wouldn’t It Be Nice».

«Good Vibrations» eren sang som har noe eget ved seg. For eksempel lyder som høres ut som de kommerfra en av Moogs thereminer, men som egentlig er en electro-theremin – også kalttannerin. Sangen handler om noe Brian Wilsons mor fortalte ham da han varliten, nemlig at hunder kunne merke vibrasjoner, og det var gode og dårlige«vibber», og det forklarte hvorfor de gjødde på noen personer, men ikke påandre. Dette skrev han så en sang om. Teksten er skrevet av vokalist Mike Lovesom beskrev den som et blomsterdikt, og en skikkelig god syretripp. Sangen er åfinne på det tolvte studioalbumet, «SmileySmile» fra 1967.

«Kokomo» er sistesang jeg tar for meg i dag, og er en annen god og gammel favoritt. Sangen blebrukt i (og er med på soundtracket til) filmen «Cocktail» fra 1988, men er ogsåå finne på deres tjuesjette studioalbum, «StillCruisin’», fra 1989. De kom opp med sangen da de skulle lage en sang tilden delen av filmen hvor Tom Cruise går fra en bartender i New York City tilJamaica, så slik kom de opp med «Aruba,Jamaica» og så videre-ideen. Sangen er skrevet av musikkprodusenten TerryMelcher, John Phillips (fra The Mamas & The Papas), Mike Lowe og ScottMcKenzie (mest kjent for sangen «San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers InYour Hair)»). Brian Wilson hadde ikke noe å gjøre med den, da han holdt på medsitt første soloalbum på den tiden. Kokomo er for øvrig en by midt i statenIndiana, samt et feriested i Montego Bay. Tittelen var helt oppdiktet, ogskulle representere alle de tropiske stedene og bildene folk fikk opp i hodetnår de tenkte på å flykte fra hverdagens kjas og mas. I musikkvideoen spillerJohn Stamos (kjent fra TV-serien «Full House» («Under samme tak» her til lands))trommer. Stamos opptrådte nå og da sammen med The Beach Boys.

Spillelister

Wimp

Spotify