Dette er en enkel og smakfull førjulsaktivitet som ikke innebærer tørre kjeks. Den passer perfekt til frokostbordet, kveldsmat, eller julematbuffeten, og kan smaksettes etter hva fantasien åpenbarer. Jeg har valgt en middelhavsvri på min ferskost.

For osteglade personer

1 l helmelk

3 ss eplesidereddik

1 ts salt

  • Varm opp melk til ca. 90 °C.

  • Tilsett eplesidereddik. Nå vil melken sprekke. Her kan du bruke lime, sitron, bringebæreddik om du ønsker aroma fra bringebær etc.

  • Tilsett salt og la dette stå i ca. 30 minutt.

  • Sil osten gjennom et kjøkkenklede, ta vare på mysen (altså væsken som renner ut). Denne er fin til å bruke i bakst, da får du utnyttet 100 % av råvaren.

  • Ha ostemassen i en bolle og tilsett smak. Jeg har valgt rødløk, oliven, og hvitløk. Men man kan like gjerne bruke gressløk, blåbær, tørkede urter etc.

½ rødløk, finkuttet

5 oliven, finkuttet

1 fedd hvitløk, finkuttet

Serveres med nybakt brød eller rundstykker.