Orkanger

I dag melder yr.no om sol og frisk bris hele dagen – heldigvis sier nå jeg, selv om det blir kaldere, virker det også friskere og bedre når det ikke er skyet eller nedbør (og jeg er veldig glad i nedbør, så lenge det kommer som regn), kunne gjerne blåst litt mer, men får være fornøyd med den friske brisen, det er sjelden vi får noe mer enn en veldig laber bris (og hvorfor er laber bris sterkere enn lett bris, når laber høres skikkelig labert ut, enda labrere enn lett?). 6 kuldegrader i formiddag, 5 i ettermiddag, og 6 igjen i kveld.

Lørdag meldes det om frisk bris og lettskyet hele dagen, og jeg kan vel ikke klage på det heller. Så lenge det blåser ... 6 kuldegrader natt og morgen, 5 formiddag, ettermiddag og kveld.

Søndag meldes det om lettskyet og laber bris hele dagen (eller ikke-eksisterende bris, du merker jo nesten ingenting på land av noe som ikke er minst frisk bris). 5 kuldegrader natt og morgen, 6 på formiddagen, 5 på ettermiddagen, og 4 på kvelden.

Mandag meldes det om skyet og lett bris (i gamle dager het lett bris – i følge Beauforts skala – bramseils kuling, og det gikk hovedsakelig fra vindstille til forskjellige styrker av kuling, til storm og orkan) hele dagen. 7 kuldegrader natt og morgen, 8 på formiddagen, 6 på ettermiddagen, og 9 kuldegrader på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kulere og sterk til stiv kuling i dag og lørdag, 1 grad varmere til 1 grad kaldere og stiv kuling søndag, og 1 grad kaldere mandag.

I Rindal meldes det om 1 til 2 grader varmere og flau vind til liten kuling i dag, 3 til 1 grader varmere og stiv kuling til flau vind lørdag, 1 grad kaldere og flau vind søndag, og 4 til 3 grader kaldere mandag.

I Rennebu meldes det om lettskyet, 3 grader kaldere og sterk kuling i dag, 4 grader kaldere og stiv til sterk kuling lørdag, 3 til 5 grader kaldere og stiv til liten kuling søndag, og 3 til 5 grader kaldere mandag.

I Lensvik meldes det om 2 til 1 grader varmere og liten kuling i dag, 1 til 2 grader varmere og liten kuling til frisk bris lørdag, 1 til 2 grader varmere og liten kuling til laber bris søndag, og 6 til 4 grader varmere mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 grader varmere og frisk til laber bris i dag, 2 til 4 grader varmere og laber bris lørdag, 4 til 1 grader varmere og laber til lett bris søndag, og 1 til 2 grader varmere og svak vind mandag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere og liten kuling i dag og lørdag, 1 til 2 grader varmere og frisk til laber bris søndag, og 2 til 3 grader varmere og laber bris mandag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og liten kuling i dag, 1 grad varmere og liten til stiv kuling lørdag, 1 grad varmere og stiv til liten kuling søndag, og 3 til 5 grader varmere mandag.

Musikk

I dag skal jeg ta for meg et av mine favorittalbum, fra et avmine absolutte favorittband. Jeg har omtalt bandet før, og for de av dere somkjenner musikksmaken min, klarer kanskje å gjette dere til hva det skal handleom, bare ut fra disse linjene. For de mer uinnvidde, i dag skal det handle omet av verdens beste progressive, psykedeliske space rock-band, nemlig detbritiske bandet Pink Floyd, og noen av sangene fra konseptalbumet «The Wall» fra 1979. Albumets konsepthandler om ensomhet, depresjon og isolasjon, og det tar utgangspunkt i RogerWaters’ misnøye med å spille konserter på store fotballarenaer, der han følteat kontakten mellom publikum og bandet ble borte. I tillegg til albumet, bledet laget en film om det, regissert av Alan Parker og utgitt i 1982.

«Another Brick in theWall, part 2» var den første sangen jeg hørte fra dette albumet, og fraPink Floyd i det hele tatt (i alle fall hvor jeg var bevisst på bandet somspilte). Det var i en musikktime på ungdomsskolen, og jeg lærte meg å spillemelodien på keyboard i forbindelse med en fremføring. Jeg husker det året sågodt, det var da jeg åpna ørene for Led Zeppelin også, og ikke bare hørt pånorsk musikk, hva enn som var på Absolute Music, samt hiphop. Waters skrevsangen på grunn av sin misnøye med det britiske skolesystemet, sentrert rundthans egen skolegang på Cambridgeshire School for Boys. Han hatet lærerne sine,og følte de var mer interesserte i at barna var stille enn å lære dem noe. «Thewall» referer til muren Waters bygde rundt seg fordi han ikke følte seg som endel av virkeligheten, mens «the bricks» referer til hendelsene som fikk ham tilå bygge opp den muren. Sangen bør for øvrig tolkes satirisk, da Waters erveldig for utdanning.

«Mother» er en sangsom handler om en gutt som mister faren sin i krigen, og vokser opp med sinoverbeskyttende mor. Gutten vokser opp alene og som en outsider, og føler segfanget av det overdrevent beskyttede miljøet, mens folkene rundt ham skyr ham.

«Goodbye Blue Sky»handler om å erindre barndommen sin, for så å gjøre seg klar til å fortsette restenav livet sitt. Sangen summerer også opp Pinks (hovedkarakteren – spilt av BobGeldof – albumet (og filmen) dreier seg om) liv til det punktet hvor sangen er(siste spor på første side av vinylen). Barnet som i starten av sangen sier «Look mommy, there’s an airplane up in thesky» er Waters’ sønn, Harry, som selv ble en musiker når han vokste opp.

«Young Lust» handlerom den groteske livsstilen noen rockestjerner legger seg til, samt kjærlighetslivenederes (eventuelt mangelen på dem). Klisjeene til sex og rock & roll er ensatire på datidens musikk. Dette er én av tre sanger fra albumet som David Gilmourhjalp Waters med å skrive, resten skrev han selv. I filmen handler sangen omPink som vil hevne seg på kona si som han selv har fremmedgjort med livet sittog som dermed er utro. Han inviterer en ung, kvinnelig fan med hjem med skitneintensjoner, men hodet er fullt av tanker, så han klarer ikke å konsentrere segom akten.

«Hey You» er en sangsom ikke var med i filmen, da Waters følte at den ikke passet inn noen steder kronologiskmed historien. Sangen handler om bruddet etter Waters første ekteskap, allsmerten og elendigheten og det å være på veien når kvinnen du elsker fortellerdeg over telefonen at hun har blitt forelsket i en annen. Samtidig er den etforsøk på å opprette forbindelser med andre likesinnede, slik at om vi kommersammen, kan vi kanskje trøste oss sammen om de forferdelige følelsene. Linja «Hey you / Out there beyond the wall /Breaking bottles in the hall» er en formaning om å komme nærmere der jeg-personenbor, slik at de kan hjelpe hverandre.

«Is There Anybody OutThere» bruker interessant nok en effekt vi også finner i den fantastiske «Echoes»fra albumet «Meddle». Det er som et klagende hyl. Gilmour fikk til effekten vedå bruke en omvendt-koblet wah-pedal. Den inneholder også en veldig vakkerklassisk gitar-solo, men få vet helt sikkert hvem som spiller den. Gilmour sahan ikke ble fornøyd med sine forsøk.

«Comfortably Numb» eren sang som handler om hva Waters følte da han var en liten pjokk og lå syk medfeber. Som voksen fikk han av og til følelsen igjen, hvor han gikk inn i endelirisk tilstand og følte seg borte fra virkeligheten. Dette er for øvrig enav de beste Pink Floyd-låtene i mine øyne og ører. Jeg er så glad i den.Teksten, gitarsoloen, melodien … Alt! Dette var for øvrig den siste sangenWaters og Gilmour skrev sammen.

«In The Flesh» måikke forveksles med «In The Flesh?», det første sporet på albumet. Dette er enomarbeidet versjon av førstesporet, med nynazistiske utsagn. I «ComfortablyNumb» ble Pink først katatonisk, for så å bli ond, mens manageren dro ham innpå scenen i sangen «The Show Must Go On». I denne sangen står han på scenen somden onde, nynazistiske personen han fant inni seg, og synger «In The Flesh» pånytt, mens han roper ut til publikum «Thatone looks Jewish / And that one’s a coon» og lignende. Dette er referansertil The British Union of Fascists’ møter før andre verdenskrig, hvor de bableti vei om utlendinger, minoriteter og sosialister ødela Britannia.

«Run Like Hell» kan oppsummeressom Hitlers stigning til makten, etterfulgt av fallet ned i Helvete, akkuratsom Pinks liv i filmen. Sangens tema er basert på krystallnatten, når nazisterraidet jødiske forretninger, synagoger og hjem, og kastet ut folkene som varder og ødela alt de kunne. Mange ble drept og enda flere ble skadd, og 7500forretninger og 177 synagoger ble helt ødelagt.

«The Trial» handlerom Pink i det han blir helt sinnssyk. Presset på hvem han er og hvem han var erover og rundt ham, og han er i en rettsak for alt han har gjort i fortiden. Hanbryter til slutt sammen, og muren han har bygd opp rundt seg helt sidenstarten, raser endelig sammen.

Spillelister

Wimp

Spotify