Orkanger

I dag meldte yr.no om litt regn, en liten dråpe, men det stemte jo selvfølgelig ikke. Det var ikke helt øs, pøs, øsende regn, pøsene regn, men det var ei kraftig skur som vedvarte i noen timer fra jeg kom meg ut av senga og til i sted. Nå har de skjerpa seg og været og yr ser ut til å stemme. Flau vind og lettskyet hele dagen. 5 grader i formiddag, 7 i ettermiddag, og 10 i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet, 5 grader og flau vind natt og morgen, skyet, 2 og svak vind på formiddagen, lettskyet, 8 og lett bris på ettermiddagen, og skyet og 9 grader på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 6 grader og svak vind natt og morgen, regn og 4 på formiddagen, 5 på ettermiddagen, og lettskyet, 8 grader og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader varmere til 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, 3 til 1 grader kaldere og flau vind til frisk bris tirsdag, og 1 grad kaldere til 1 grad varmere og frisk bris til vindstille onsdag.

I Rindal meldes det om 2 grader varmere og svak til flau vind i dag, skyet, 4 grader kaldere til 3 grader varmere og svak vind til vindstille tirsdag, og 3 grader kaldere til 2 grader varmere og svak vind til vindstille onsdag.

I Rennebu meldes det om 2 grader varmere til 2 grader kaldere og svak vind i dag, skyet, 3 grader kaldere til 1 grad varmere og flau vind til frisk bris tirsdag, og skyet til lettskyet, 3 til 4 grader kaldere og laber bris onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere til 2 grader kaldere og lett bris til flau vind i dag, 1 grad kaldere til 2 grader varmere og flau vind til laber bris tirsdag, og 1 grad varmere til 2 grader kaldere og lett bris til flau vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 grader varmere og lett bris til flau vind i dag, 1 grad kaldere til 3 grader varmere og flau vind til laber bris tirsdag, og 3 grader varmere til 1 grad kaldere og lett bris til vindstille onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 2 grader varmere til 1 grad kaldere og laber bris til flau vind i dag, 2 grader kaldere til 2 grader varmere og flau vind til laber bris tirsdag, og 1 grad varmere til 1 grad kaldere og laber bris til flau vind onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere i dag, flau vind til laber bris tirsdag, og 1 grad varmere og lett bris til svak vind onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en canadisk artist jeg harveldig sansen for, jeg har skrevet om ham før, men bare to sanger, så i dagtenkte jeg å gå litt grundigere til verks. Mannen har spilt i og med flereband, men er kanskje mest kjent for CSNY og Buffalo Springfield. I dag tar jegfor meg andre favoritter av Neil Young.

«Cowgirl in the Sand»åpner ballet, og sangen finner vi på andrealbumet «Everybody Knows This is Nowhere» fra 1969. Sangen handler om enpromiskuøs kvinne, eventuelt tre forskjellige promiskuøse kvinner (om mantenker seg at hvert vers representerer en kvinne), men den kan også tolkes tilå handle om Young selv, etter at han flyttet fra Canada til California. Sangensgitarspill er rått. Virkelig rått. Som piggtråd, men ikke surt. Tidvisvoldelig, nesten brutalt, og er noe av det heftigste han har spilt (det er nåmin mening i alle fall).

«The Needle and theDamage Done» er å finne på det fantastiske albumet «Harvest» fra 1972. Sangen handler om heroin og brukere av det.Young møtte mange som brukte det da han flyttet sørover, og så hva det gjordemed dem, og så skjedde det med et av originalmedlemmene i bandet Crazy Horse,Danny Whitten, som døde av overdose, så da skrev han denne sangen. Bassisten iRed Hot Chili Peppers, Flea, pleide å spille denne sangen da de turnerte i1993, etter at vokalist John Frusciante midlertidig hadde forlatt bandetgrunnet heroinavhengighet.

«Ambulance Blues» eren sang fra albumet «On The Beach»fra 1974. Sangens melodi ble skrevet av at Young modellerte gitardelene etterBert Janschs «Do You Hear Me Now». Sangen kan tolkes til å handle omaldringsprosessen og generasjonsskifte. Hippietiden tok slutt og Nixonsregjering startet, noe mange ikke var helt fornøyde med. Referansene tilToronto og Isabella referer til hans yngre dager, enklere og mer uskyldige.Visse ting, som aldring og tapet av uskyld, kan ikke bli reddet av noe.Ambulansen er et symbol for frelse.

«Like a Hurricane» ersom en god og blodig, nærmest rå indrefilet av storfe, og er å finne på albumet«American Stars ‘n Bars» fra 1977.Sangens intensitet og ønske, og sannsynligvis den usannsynlig bra gitarsoloen,har gjort at sangen har blitt en av hans klassikere, og han spiller den nestenpå hvert eneste show. Kritikeren Dave Marsh har beskrevet den slik: «An eight minute tour de force of electricguitar feedback and extended metaphor (Smokey Robinson meets Jimi Hendrix onBob Dylan’s old block)», og jeg kan ikke annet enn å si meg enig.Live-versjonen fra Weld er fantastisk, men albumversjonen er ikke akkurat dårligere,for å si det slik. Sangen handler om ei dame Young møtte på en bar, og lengtenetter henne.

«My My, Hey Hey (Out ofthe Blue)» er en magisk, akustisk sang fra «Rust Never Sleeps» fra 1979, og jeg må si det var vanskelig å velgemellom denne og avslutningssporet «Hey Hey, My My (Into the Black)». En avlinjene i sangen ble sitert av Kurt Cobain i selvmordsbrevet hans, og ble ogsådiskutert av John Lennon, som mente det var feil («It’s better to burn out than to fade away»). Sangen tar for seg denflyktige naturen til berømmelse, og hvor vanskelig det er å holde seg relevantsom artist. Young synger at det er bedre å gå ut sterkt, enn å bare forsvinneinn i obskuriteten.

«Rockin’ in the FreeWorld» finner på hans attende studioalbum, «Freedom», fra 1989. Sangen er inspirert av de politiskeforandringene som fant sted på den tiden, og Young var svært kritisk til denførste Bush-administrasjonen. Noe av teksten spotter Bushs politiskekampanje-taler, som «We got 1000 pointsof light, for the homeless man» og «Wegot a kinder, gentler machine gun hand». Sangen ble sluppet noen månederfør Berlinmuren falt, og sangen ble som et slags tema for frihetshendelsen somspredde seg gjennom Europa. Tittelen kom fra Frank Sampedro, fra Crazy Horse,da han og Young så kinesiske protester på TV. Han sa «Keep on rockin’ in thefree world».

«Eldorado» finner viogså på «Freedom». Sangen fant jeg etter å ha hørt på Åge Aleksandersens sangmed samme navn (en helt annen sang må vite), og lette etter andre sanger meddet navnet. Man kan vel si at sangen handler om tyrefekting, fra selve kampenmellom matador og okse, til gamblingen rundt det.

«Mansion on the Hill»er fra «Ragged Glory» fra 1990.Sangens gitarriff er et av hans aller beste, og sangen kan tolkes til å handleom herskapshuset han kjøpte av «the old man» i sangen «Old Man» på albumet«Harvest», med andre ord, at han synger om seg selv. Dette kan vi dra videretil at han analyserer seg selv (fred og kjærlighet og slikt). Sangen kan ogsåtolkes til å handle om at han føler seg ferdig med kokain og slikt, og har gåtttilbake til bare å røyke marijuana. Han innså at speeden gjorde ham gammel oggal, samt ødela livet og helsa hans, mens gresset var bedre for fred, lykke ogkjærlighet. Herskapshuset er et sted inni ham, hans eget lille Nirvana, som hanbestemmer seg for å finne tilbake til. En fantastisk sang for nostalgi oghippiedrømmen.

«Prairie Wind» er fraet av hans nyere album, nemlig «PrairieWind» fra 2005. Sangen ble skrevet om Youngs far, som nylig hadde forlattdenne verden. Den siste tiden han levde, var han dement, noe Young fantvanskelig å takle. «Trying to rememberwhat my daddy said / before too much time took away his head»

«Ordinary People» erfra det siste albumet jeg hørte gjennom og virkelig likte, nemlig «Chrome Dreams II» fra 2007. Sangenvarer i over 18 minutter, og det er 18 minutter pluss med pur glede. Sangen eren hyllest til mannen i gata, han som sliter med hverdagslige ting somnarkotika, kriminalitet og det å betale skatt. Bruken av blåseinstrument påsangen, var noe som gjorde folk forbannet for 27 år siden, og som gjorde atsangen (og plata den opprinnelig var på) ble utsatt på ubestemt tid. I 2007 vardet tydeligvis mer akseptabelt med blåsere, og det er jeg glad for, for noen avsoloene i denne sangen er på grensen til å være ut av denne verdenen.

Spillelister

Wimp

Spotify (Spotify mangler noen album, så jeg har erstattet noen av sangene med live-versjoner)