Misforstå meg rett, dette er ikke noe sekunda vare av en rett, ei tvert imot. Dette er bærekraft og råvareutnyttelse i praksis. Nyttårssuppa er ment som en inspirasjon for å bruke opp gode rester. Prinsippet er enkelt. Stivelsesholdige grønnsaker, smaker som gir sødme, salt, syre, bitterhet, fett, og tekstur. Altså grunnleggende matlagingsprinsipper.
For fire personer
2 store mandelpoteter, delt i grove terninger
2 store gulrøtter, delt i grove biter
½ blomkål, delt i buketter
½ rødløk, i skiver
3 fedd hvitløk
2 gode skiver kålrot, kan fint erstattes med sellerirot, pastinakk, eller andre stivelsesholdige grønnsaker
100 g meierismør
1 dl hvitvin, eplejuice, eller annen juice med god syre
1 dl fløte
2 dl vann, kokes opp
Sett på ovnen på 230 °C.
Ha grønnsakene og smøret i en ildfast form. Bak i ovnen i cirka 30 til 45 minutt til de er møre.
Ha grønnsakene i en hurtigmikser, eller kjør de sammen med en stavmikser.
Spe med den kokende varme vesken, her kan du justere tykkelsen selv.
Smak til med salt og pepper, og eventuelt finhakkede, friske urter.
Server gjerne med revet parmesan, eller annen hard ost, samt krutonger av tørt julebrød.