Misforstå meg rett, dette er ikke noe sekunda vare av en rett, ei tvert imot. Dette er bærekraft og råvareutnyttelse i praksis. Nyttårssuppa er ment som en inspirasjon for å bruke opp gode rester. Prinsippet er enkelt. Stivelsesholdige grønnsaker, smaker som gir sødme, salt, syre, bitterhet, fett, og tekstur. Altså grunnleggende matlagingsprinsipper.

For fire personer

2 store mandelpoteter, delt i grove terninger

2 store gulrøtter, delt i grove biter

½ blomkål, delt i buketter

½ rødløk, i skiver

3 fedd hvitløk

2 gode skiver kålrot, kan fint erstattes med sellerirot, pastinakk, eller andre stivelsesholdige grønnsaker

100 g meierismør

1 dl hvitvin, eplejuice, eller annen juice med god syre

1 dl fløte

2 dl vann, kokes opp

  • Sett på ovnen på 230 °C.

  • Ha grønnsakene og smøret i en ildfast form. Bak i ovnen i cirka 30 til 45 minutt til de er møre.

  • Ha grønnsakene i en hurtigmikser, eller kjør de sammen med en stavmikser.

  • Spe med den kokende varme vesken, her kan du justere tykkelsen selv.

  • Smak til med salt og pepper, og eventuelt finhakkede, friske urter.

Server gjerne med revet parmesan, eller annen hard ost, samt krutonger av tørt julebrød.