Det anslås at cirka 16 millioner appelsiner blir kjøpt in til påskehøytiden. Jeg vil tro at folk har noen appelsiner igjen. Kanskje har de blitt liggende på fruktfatet gjennom hele påsken og begynner å bli myke og lite fristende? Da kan de godt brukes i andre retter som passer fint til den kommende grillsesongen. Smaken av appelsin egner seg godt til lyst kjøtt, som svin, kylling, og kalkun.

Syltede appelsiner

1 kg appelsiner

1 chili, finhakket

2–3 hele allehånder, kan sløyfes

Noen sennepsfrø

Litt vann

500–600 g sukker

  • Riv skallet på halvparten av appelsinene.

  • Skrell resten av appelsinene og skjær dem i terninger. Ha appelsinene i en gryte sammen med litt vann, chili, allehånde, sennepsfrø, revet appelsinskall, og sukker. La det koke på svak varme til marmeladen har tyknet.

  • Sett lokk på glassene med én gang og sett dem mørkt og kjølig. Etter at glassene er åpnet, skal de stå i kjøleskapet.

Appelsin-aioli

1 porsjon gir cirka ½ liter ferdig aioli.

4 stk. eggeplomme

1 ss revet appelsinskall

1 ts dijonsennep eller annen sennep

2 fedd hvitløk, presset

3 dl nøytral matolje

1 dl appelsinsaft, ferskpresset

0,25 ts salt

0,25 ts pepper

  • Ha eggeplommer, salt, og hvitløk i en bolle, sammen med halvparten av appelsinsaften.

  • Kjør sammen med en stavmikser eller handmikser.

  • Spe forsiktig med oljen mens du blander, en spiseskje om gangen er nok i starten. Øk etter hvert mengden olje. Pass på at aiolien hele tiden er glatt og blank. Blir den for tykk, kan du justere konsistensen med litt vann.

  • Synes du aiolien smaker for mye egg, kan du fortsette å spe inn mer olje.

Ferdig aioli skal være så tykk at den holder fasongen.

Kryddersmør med appelsin

100 g smør

4 stk. soltørkede tomater, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1 ss tørket gressløk eller vårløk, finhakket

Skall av 1 appelsin

Saften av ½ appelsin

Salt og kvernet sort pepper

  • Legg alt på plastfolie eller et bakepapir og form det til en rull. Legg det kjølig til det er fast, eller skal brukes.

  • Smøret kan lages i forveien, og kan holde opptil en uke i kjøleskapet eller omtrent to måneder i fryseren.