Det er altså ingen selvfølge å få førstepris om de blir best i klassen. Selv om Cantilena ble best av de tre korene i blandakor-klassen, fikk de ikke første-prisen, men tredjeprisen. For det ble også konkurrert i andre klasser, og ifølge Bjørn Borge som er dirigent for Cantilena, sang et tsjekkisk damekor suverent godt og skåret høyt på poengskalaen. Poengene til de andre korene måtte derfor stå i forhold til det tsjekkiske koret som satte en svært høy standard.

Gode meritter

Bjørn Borge er likevel godt fornøyd. Det er ingen automatikk å få synge i en så prestisjefylt konkurranse. Korene som deltar, må både ha gode meritter og en god CV å vise til for å komme gjennom nåløyet.

- Hva skiller et norsk kor som Cantilena fra mange andre internasjonale kor?

- Det er stemmene og klangen. Spesielt de øst-europeiske korene har mørke og svært fyldige stemmer. Det gir en helt annen klang en våre norske, slanke stemmer som synger mer på den engelske måten, forklarer Borge.

Montreux var størst

Bjørn Borge har vært musikalsk leder for Cantilena siden 1995, og han har foreløpig ingen planer om å gi seg.

- Hva er det største du har opplevd med Cantilena?

- Jeg pleier å si at hver eneste konsert er en stor opplevelse. Likevel tror jeg at da vi vant publikumsprisen og 2. pris i Montreux i 2000 var det største. Nettopp fordi det var så overraskende.

Les hele saken i ST 21. november.