Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 1 grad og flau vind i formiddag, lettskyet i ettermiddag, og skyet, 0 grader og svak vind på kvelden.

Lørdag meldes det om regn, 2 grader og lett bris natt og morgen, lettskyet og svak vind på formiddagen, skyet og 0 grader på ettermiddagen, og regn, 3 grader og laber bris på kvelden.

Søndag meldes det om regn, 6 grader og frisk bris natt og morgen, 4 grader og liten kuling på formiddagen, lettskyet, 5 grader og frisk bris på ettermiddagen, og sne, 3 grader og laber bris på kvelden.

Mandag meldes det om regn og svak vind hele dagen. 0 grader natt og morgen, 2 på formiddagen, og 5 grader ettermiddag og kveld.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kaldere og svak vind til vindstille i dag, sne til skyet til regn og 1 til 2 grader kaldere lørdag, regn til sludd til sne, 2 til 3 grader kaldere og stiv kuling til laber bris søndag, og 1 grad kaldere mandag.

I Rindal meldes det om skyet til lettskyet til regn, 1 til 2 grader kaldere og flau vind i dag, sludd til sne til regn, 3 grader kaldere og lett bris til flau vind lørdag, regn til sludd til sne, 1 til 2 grader kaldere og stiv kuling til frisk bris søndag, og 1 grad kaldere mandag.

I Rennebu meldes det om 1 til 2 grader kaldere og laber til lett bris i dag, sne til lettskyet, 5 til 2 grader kaldere og laber bris til flau vind lørdag, sne, 2 til 5 grader kaldere og frisk bris til liten kuling søndag, og sne til skyet og 2 til 5 grader kaldere søndag.

I Lensvik meldes det om lettskyet til regn og 1 grad varmere i dag, 2 grader varmere til 1 grad kaldere og frisk til lett bris lørdag, regn til lettskyet, 1 grad varmere og stiv kuling til frisk bris søndag, og 2 til 1 grader varmere og lett til laber bris mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til regn og 1 grad varmere i dag, regn til skyet og 1 grad varmere lørdag, regn til skyet, 1 grad varmere til 1 grad kaldere og stiv kuling til laber bris søndag, og 1 til 4 grader varmere og svak vind til lett bris mandag.

På Krokstadøra meldes det om skyet til regn i dag, regn til sne til skyet, 1 grad varmere til 1 grad kaldere og frisk bris til svak vind lørdag, regn til lettskyet, 1 grad kaldere og stiv kuling til laber bris søndag, og 2 til 1 grader varmere og laber bris mandag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og svak vind i dag, 1 grad varmere og lett til laber bris lørdag, stiv kuling til frisk bris søndag, og 2 grader varmere og lett bris til svak vind mandag.

Musikk

I dag skal det handle om en amerikansk rockegruppe som bledannet i Chicago i 1988. Grunnleggerne var Billy Corgan på vokal og gitar ogJames Iha – også på gitar. Senere samme år ble også D’arcy Wretzky med på bass,og Jimmy Chamberlain på trommer. Sammen med Nirvana og Pearl Jam var de blantde største alternative rockegruppene på 90-tallet. Interne stridigheter,narkotikamisbruk og synkende platesalg førte til at de i 2000 splittet opp. I2006 ble de gjenforent av Corgan og Chamberlain, og i dag består de av Corgan,Jeff Schroeder (gitar), Nicole Fiorentino (bass) og Mike Byrne (trommer). I dagskal det handle om The Smashing Pumpkins,og som vanlig tar jeg for meg et utvalg låter fra deres karriere.

«Cherub Rock» er førstespor ut, og for øvrig også første spor på andrealbumet, «Siamese Dreams» fra 1993, og er – i følge Corgan selv – et ironiskangrep på indie-kredibiliteten i Chicagos musikkscene, som han var sværtfrustrert over. Den gamle visa om at band som går kommersielle selger seg og såvidere. «Cherub» er for øvrig en kategori engler av høy rang (kjerub). I detgamle testamentet voktet de blant annet inngangen til Edens hage etter at Adamog Eva hadde blitt kastet ut.

«Soma» er andre spor,også dette fra «Siamese Dreams». Soma er det greske ordet for kropp, og var navnetpå et medikament i Aldous Huxleys bok «Brave New World» fra 1932. Sangenhandler om å avslutte forhold, da Corgan og hans daværende kjæreste nettopphadde slått opp, og denne sangen beskriver hvordan han følte det der og da. Forøvrig spiller Mike Mills fra R.E.M. piano på denne låta.

«Geek U.S.A.» er ogsåå finne på overnevnte album. Det havnet på femtifjerde plass på Guitar Worldsliste over de 100 beste gitarsoloene gjennom tidene. Ironisk nok varer soloenpå demoen til sangen mye lengre enn hva den gjør på studioversjonen ogliveversjoner. Corgan vurderte til og med å droppe hele soloen fordi han ikkefølte at den la til noe spesielt til resten av sangen. Trommingen tilChamberlain i denne sangen har blitt kåret til en av de beste gjennom tidene.

«Mayonaise» er fjerdeog siste sang jeg tar for meg fra «Siamese Dreams». Corgan fant tittelen tilsangen da han så i kjøleskapet sitt. Tittelen er ikke grammatisk riktig, da denkorrekte måten å stave majones på engelsk, er «mayonnaise», men jeg antar han tokseg noen kunstneriske friheter. Han har gjort det i ettertid også, og hvem erjeg til å klage? Sangen er råbra åkke som.

«Zero» er en sang fraderes tredje studioalbum, «Mellon Collieand the Infinite Sadness» fra 1995. Den er også kjent for å ha dukket opp iThe Simpsons-episoden «Homerpalooza» fra 1996, for øvrig den tjuefjerdeepisoden i sesong syv, og en av de beste gjennom alle de tjuefem sesongene.Sangen relaterer Corgans apati. Linja «Intoxicatedwith the madness, I’m in love with my sadness» demonstrerer hvordan hanikke har de følelsene eller emosjonene han ønsker at han har, og er forelsket inoe(n) han ikke kan få.

«Bullet With ButterflyWings» er også å finne på forrige album. Corgan skrev denne om sangen omsmertene som kommer med det å være rockestjerne. Teksten er litt overdramatisk,og Corgan har sagt at den er litt som en spøk. «Despite all my rage I am still just a rat in a cage» erfavorittlinja mi fra denne sangen (og blant deres andre sanger også, for densaks skyld), og beskriver følelsen av at uansett hvor frustrert du er, har detikke noe å si fordi du fortsatt ikke kan gjøre noe med det, siden du ermindreverdig og maktesløs.

«X.Y.U.» er tredje ogsiste sang fra overnevnte album, og er som de to andre, en skikkelig rocka ogdrivende låt. I følge Corgan handler den om seksuell besettelse. Sangen er veldigsint og du kan føle frustrasjon og raseri når du hører den. «Rat-tat-tat / KA-BOOM-BOOM» indeed.Måten teksten skrikes ut i vilt raseri står bra til gitarens rivende hyl, ogjeg kan bare drømme om hvordan denne er oppleve live. Ser for meg at alleinvolverte trenger en sigarett eller to etter en opplevelse som det.

«Oceania» er en sangfra deres åttende og hittil siste studioalbum, som kom i 2012. Sangen er et 9minutter langt mesterverk (i mine ører) som handler om Australia (noe resten avalbumet i og for seg også gjør). Sangens struktur referer både til detprogressive rockebandet Yes og til Vangelis. I tillegg har Corgan referert flereav sine tidligere sanger i denne, helt ubevisst, som han sier. Jeg har veldigsansen for denne låten, og resten av albumet, for den saks skyld.

Spillelister

Wimp

Spotify