Formkake er for mange synonymt med basar, foreldremøter, eller kaffeselskap hos besteforeldre, men én ting er sikkert … den går aldri av moten. Den har så mange variasjonsmuligheter, i bunn og grunn er det bare en pisket masse stekt i en form. Innholdet kan man bestemme selv.

I dag har jeg valgt å bruke rips i kombinasjon med marsipan. Det gir en saftig, syrlig, og søt kake. Her kan man variere med blåbær, plommer, multer, eller tyttebær når det blir sesong for dem.

Du trenger

4 egg

250 g sukker

200 g marsipan, revet

250 g hvetemel

1 ts bakepulver

5 dl rips, renset

50 g kaldt smør, jeg foretrekker Rørossmør siden det er tilsatt ekstra salt, da komplementeres smakene syrlig, søtt, og salt

2 ss hakkede nøtter

Slik gjør du det

  • Visp egg og sukker til eggedosis. Trikset er å vispe på middels hastighet, slik at luft vispes inn i massen og ikke blir slått ut.

  • Riv marsipan og vend dette sammen med melet og bakepulveret. Du må kna litt for at det ikke skal klumpe seg.

  • Vend eggedosis og melblanding forsiktig sammen og hell røra i en middels stor langpanne med bakepapir i.

  • Dryss rips over.

  • Høvle smøret med ostehøvel og legg skivene over bæra. Dryss til slutt over hakkede nøtter.

  • Stek på 220 °C over- og undervarme i cirka 35 minutt. Sjekk med en trepinne i kaka. Er det noe deig på pinnen, la kaka steke i noen minutt til.