Formkake er for mange synonymt med basar, foreldremøter, eller kaffeselskap hos besteforeldre, men én ting er sikkert … den går aldri av moten. Den har så mange variasjonsmuligheter, i bunn og grunn er det bare en pisket masse stekt i en form. Innholdet kan man bestemme selv.
I dag har jeg valgt å bruke rips i kombinasjon med marsipan. Det gir en saftig, syrlig, og søt kake. Her kan man variere med blåbær, plommer, multer, eller tyttebær når det blir sesong for dem.
Du trenger
4 egg
250 g sukker
200 g marsipan, revet
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
5 dl rips, renset
50 g kaldt smør, jeg foretrekker Rørossmør siden det er tilsatt ekstra salt, da komplementeres smakene syrlig, søtt, og salt
2 ss hakkede nøtter
Slik gjør du det
Visp egg og sukker til eggedosis. Trikset er å vispe på middels hastighet, slik at luft vispes inn i massen og ikke blir slått ut.
Riv marsipan og vend dette sammen med melet og bakepulveret. Du må kna litt for at det ikke skal klumpe seg.
Vend eggedosis og melblanding forsiktig sammen og hell røra i en middels stor langpanne med bakepapir i.
Dryss rips over.
Høvle smøret med ostehøvel og legg skivene over bæra. Dryss til slutt over hakkede nøtter.
Stek på 220 °C over- og undervarme i cirka 35 minutt. Sjekk med en trepinne i kaka. Er det noe deig på pinnen, la kaka steke i noen minutt til.