Selv om det ikke minner så mye om sommer enda, begynner de norske vekstene å komme, både i hager og butikker. Symbolet på forsommeren for mange, er asparges og rabarbra. Det finnes mange måter å tilberede dette, og min variant denne helgen, er å lage en rabarbramarmelade som er søt, syrlig, og kremet, sammen med lettkokte asparges. Dette egner seg godt som en lett sommerrett eller tilbehør til grillmat.

Fire porsjoner

2 biter asparges

50 g sukker

50 g meierismør

1 sjalottløk, finkuttet

150 g rabarbra, finkuttet

50 g vårløk, kuttet i tynne ringer

1 rødløk, skjært i tynne skiver

3 dl vann

2 dl sukker

1 dl eplecidereddik

Asparges

  • Aspargesen blansjeres kjapt i 10 sekund i kokende, lettsaltet vann. Renn av og tørk.

Rabarbramarmelade

  • Smelt sukker i panna til det blir en lys karamell.

  • Tilsett halvparten av rabarbraen, vend den sammen med karamellen.

  • Tilsett smøret og la dette surre til det blir nøttebrunt.

  • Tilsett resten av rabarbraen, kok i 2–3 minutt, tilsett så vårløken og avkjøl. Konsistensen er litt grøtete, men med utrolig mye smak.

  • Smak til med salt og pepper.

Syltet rødløk

  • Bland eddik, sukker, og vann. Kok opp, og la dette koke i 4–5 minutt.

  • Tilsett rødløken, kok opp, og avkjøl.

Monter asparges, rabarbramarmelade, og rødløk. Ta noen runder med nykvernet pepper over.

Server med nybakt brød til.