Selv om det ikke minner så mye om sommer enda, begynner de norske vekstene å komme, både i hager og butikker. Symbolet på forsommeren for mange, er asparges og rabarbra. Det finnes mange måter å tilberede dette, og min variant denne helgen, er å lage en rabarbramarmelade som er søt, syrlig, og kremet, sammen med lettkokte asparges. Dette egner seg godt som en lett sommerrett eller tilbehør til grillmat.
Fire porsjoner
2 biter asparges
50 g sukker
50 g meierismør
1 sjalottløk, finkuttet
150 g rabarbra, finkuttet
50 g vårløk, kuttet i tynne ringer
1 rødløk, skjært i tynne skiver
3 dl vann
2 dl sukker
1 dl eplecidereddik
Asparges
Aspargesen blansjeres kjapt i 10 sekund i kokende, lettsaltet vann. Renn av og tørk.
Rabarbramarmelade
Smelt sukker i panna til det blir en lys karamell.
Tilsett halvparten av rabarbraen, vend den sammen med karamellen.
Tilsett smøret og la dette surre til det blir nøttebrunt.
Tilsett resten av rabarbraen, kok i 2–3 minutt, tilsett så vårløken og avkjøl. Konsistensen er litt grøtete, men med utrolig mye smak.
Smak til med salt og pepper.
Syltet rødløk
Bland eddik, sukker, og vann. Kok opp, og la dette koke i 4–5 minutt.
Tilsett rødløken, kok opp, og avkjøl.
Monter asparges, rabarbramarmelade, og rødløk. Ta noen runder med nykvernet pepper over.
Server med nybakt brød til.