Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 8 grader og svak vind i formiddag, regn, 9 og lett bris i ettermiddag, og 6 og svak vind i kveld.

Tirsdag meldes det om delvis skyet, 4 grader og flau vind natt og morgen, regn, 1 kuldegrad og svak vind på formiddagen, lettskyet og 1 grad på ettermiddagen, og skyet, 3 og lett bris på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 1 grad og flau vind natt og morgen, sne, 1 kuldegrad og svak vind på formiddagen, lettskyet, 1 grad og flau på ettermiddagen, og 2 grader på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 til 2 grader varmere i dag, sne til sludd til skyet og 2 grader kaldere til 1 varmere tirsdag, og 1 grad kaldere til 2 varmere og flau vind til lett bris onsdag.

I Rindal meldes det om 3 til 1 grader varmere i dag, sne til regn til skyet, 2 grader kaldere til 4 varmere og flau til svak vind tirsdag, og sludd til sne, 1 grad kaldere til 3 varmere og flau vind til lett bris onsdag.

I Rennebu meldes det om 3 til 2 grader varmere i dag, sne til skyet og 3 grader kaldere til 3 varmere, og skyet til lettskyet, 3 til 2 grader kaldere og flau vind til lett bris onsdag.

I Lensvik meldes det om 2 til 1grader varmere i dag, 1 til 3 grader varmere og svak vind til laber bris tirsdag, og regn til lettskyet, 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 til 1 grader varmere og lett bris i dag, 1 til 4 grader varmere tirsdag, og regn til lettskyet, 1 til 3 grader varmere og flau vind til lett bris onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere og svak vind til laber bris i dag, 1 til 2 grader varmere tirsdag, og 1 grad kaldere til 1 varmere og flau vind til lett bris onsdag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere og flau vind til lett bris i dag, 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris tirsdag, og 1 grad varmere og flau vind til lett bris onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur tar jeg som på fredag for meg noen musikalskefavoritter fra et tiår som gav oss herlig musikk. I dag hopper jeg tilbake tilet av tiårene jeg skulle ønske jeg var 18 – 20 år i, gav beng i krig og bare pøkarundt og digga musikk, jaktet på puslespillbrikker, frimerker og hva søtten. Idag blir det 70-talls-Vær-Sjur!

The Isley Brothers eren amerikansk gruppe som har vært innom det meste av de gode, gamle sjangrene.Doo-wop, rock and roll, R&B, soul, rock, funk etc. siden de startet opp i1954. 20 år etter starten, covret de sangen «Summer Breeze» av Seals and Crofts på deres ellevte album, «3 + 3». De la til mer prominenteelgitarer og gjorde den mer sommerlig og 70-talls enn man kunne tenke seg. Enskikkelig hit og slappa-sang, til og med 40 (60) år senere. Seals and Crofts varmedlem av Baha’i-troen, og trodde at ved å skrive denne sangen om livet, ville mangeforskjellige meninger dukke opp for lytterne. Sangen er en enkel sang om enmann som kommer hjem fra arbeid, hører hunden bjeffe og slike ting.

Terry Jacks er encanadisk sanger, låtskriver, produsent og miljøaktivist, som for 40 år sidengav oss den fantastiske «Seasons in theSun». Jeg er usikker på hvilken 70-tallslåt jeg liker best av den og en avhans andre sanger, «Vincent», men de er top of the pop, for å si det slik.Sangen er et cover av den belgiske artisten Jacques Brels «Le Moribond» fra1961, og selv om jeg har hørt den og sånn halvveis oversatt den i enfransktime, foretrekker jeg fortsatt den canadiske versjonen jeg vokste oppmed. Og som figurerte i en parodi i IRC-script på slutten av nittitallet /starten av 2000-tallet. Jeg skal ikke gjengi parodien her, selv om den sitterfriskt i minne så mange år senere. I følge Brel, som Jacks spiste middag medetter å ha spilt inn sin versjon, handlet sangen opprinnelig om en gammel mannsom døde av et knust hjerte fordi hans beste venn holdt på med kona hans. Detteer en av de tristeste sangene jeg vet av, og samtidig er den så fin, spesielt strykerneog dama som korer i bakgrunnen på andreverset.

The Jackson 5 var enamerikansk pop-gruppe (blant annet) som var aktive fra 1962 til 1990, og blantannet besto av Michael Jackson, Jackie Jackson, Tito Jackson og JermaineJackson. I 1978 gav de under navnet The Jacksons ut sangen «Blame It on the Boogie», og det var etrace om hvem som kunne gi den ut først. Michael Jackson og The Jacksons i USA,eller Mick Jackson fra Yorkshire, som opprinnelig hadde skrevet den for StevieWonder, men ble bedt om å spille den inn selv. Et medlem av The Jacksons’ følgesvennerhørte den da den ble spilt på en festival i Cannes, og tok den opp i allhemmelighet før han dro tilbake til USA for å få The Jacksons til å spille denut og gi den ut før briten. Det ble som nevnt et race, og sangene kom ut medbare få dagers mellomrom. I avisene ble det hele kalt «The Battle of the Boogie»,og det var en av de sjeldne hendelsene hvor artistene kom på samme liste medsamme sang, noen likte Micks mer soulfylte versjon, mens andre foretrakk TheJacksons’ versjon som hadde høyere tempo. Sangen kan sies å handle om et par.Hun liker å danse og å gå på disco, mens han ikke forstår hvorfor og savner athun er ved hans side, helt til han hører boogiens rytme og blir tatt av den, ogsiden er de sammen på dansegulvet. Sangen er å finne på albumet «Destiny» fra 1978.

Blue Öyster Cult eret amerikansk tradisjonell power metal- og hard rock-band fra Long Island, somi 1976 gav ut albumet «Agents of Fortune»hvor vi finner den herlige «(Don’t Fear)the Reaper». Sangen handler om at vi alle skal dø, og dårskapen som følgermed det å frykte døden. Den ble skrevet da vokalist og hovedgitarist Donald «BuckDharma» Roeser begynte å tenke på hva som ville skje om han døde i ung alder.Sangen handler mer om evig kjærlighet enn selvmord, selv om mange tror det erdet sistnevnte med tanke på referansen til Romeo og Julie. Sangen har et særegentgitarriff som åpner sangen og fortsetter gjennom den, samt prominent bruk avkubjeller som perkusjon. Det er fra en SNL-sketsj av denne sangen «fenomenet» «Needsmore cowbell» kommer fra.

Toto er et amerikanskrockeband som i 1978 debuterte med det selvtitulerte albumet «Toto». Fra dette albumet fikk vi deresførste singel noen sinne, «Hold the Line».Sangen handler om mysteriene rundt kjærlighet, og beviste at en småsleip poplåtskrevet av rutinerte studiomusikere kunne nå toppen av listene uten noe hypeeller en karismatisk vokalist. Flere av medlemmene av Toto hørte sangen for førstegang på radio.

Johnny Mandel har sammenmed Mike Altman (sønn av Robert Altman som regisserte filmen) laget et av demest ikoniske temaene for en film og TV-serie basert på filmen, nemlig «M*A*S*H»fra 1970. Sangen «Song from M*A*S*H (Suicide is Painless)»ble brukt i sin helhet i filmen, og i en kortere instrumentalversjon forTV-serien. Sangen ble skrevet spesifikt for Ken Prymus (skuespilleren somspilte Private Seidman) som sang den gjennom det falske selvmordet til Walter «PainlessPole» Waldovski (John Schuck) i filmens versjon av den siste nattverden. Altmansenior skulle egentlig skrive sangen selv, men han klarte det ikke, så han gavoppgaven til sin fjorten år gamle sønn, som pennet den ned på 5 minutter.Sangen har blitt covret mange ganger opp gjennom åra, men de mest kjenteversjonene er nok Marilyn Mansons versjon for oppfølgeren til filmen «BlairWitch Project» og Manic Street Preachers’ versjon for å støtte The SpasticsSociety. Sangen er for øvrig ment å være ironisk, og den er ikke for selvmordpå noen som helst måte.

Heart er etamerikansk rockeband som har vært gjennom mange navneskifter og medlemmer, blantandre søstrene Ann og Nancy Wilson – som for meg ER Heart. Sangen «Barracuda» fra albumet «Little Queen» fra 1977, er en aggressivhard rock-låt kjent blant annet for et galopperende gitarriff og bruken avnaturlige harmonier. Sangen ble skrevet i sinne over plateselskapet MushroomRecords’ forsøk på et publisitetsstunt som involverte Ann og Nancy i en falsk,lesbisk affære. Sangen fokuserer delvis på Anns raseri over en mann som kom opptil henne etter en konsert og spurte hvordan «elskeren» hennes var. Hun troddeførst han mente kjæresten hennes, bandets manager, Michael Fisher, men da detkom frem at han mente søsteren hennes, ble hun som en rasende tyrk og drotilbake til hotellrommet og skrev det som senere skulle bli denne sangen.

Spillelister

Wimp

Spotify