Orkanger

I dag melder yr.no om regn, 5 grader og lett bris hele dagen.

Lørdag meldes det om lett bris hele dagen. Skyet og 3 grader natt og morgen, sne og 2 formiddag og ettermiddag, og 1 grad på kvelden.

Søndag meldes det om lettskyet, 0 grader og lett bris natt og morgen, regn, 1 grad og laber bris på formiddagen, lettskyet og 4 grader på ettermiddagen, og regn, 3 og svak vind på kvelden.

Mandag meldes det om regn, 3 grader og svak vind natt og morgen, 2 og lett bris på formiddagen, sludd og 3 på ettermiddagen, og sne og 1 grad på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om skyet til sne, 2 til 3 grader kaldere og laber bris til svak vind i dag, sne, 2 til 4 grader kaldere og svak vind til laber bris lørdag, lettskyet til sne og 4 til 3 grader kaldere søndag, og 2 til 1 grader kaldere mandag.

I Rindal meldes det om sne på kvelden, 3 til 2 grader kaldere og lett bris til svak vind i dag, sne, 3 til 2 grader kaldere og vindstille til laber bris lørdag, sne til regn, 3 til 2 grader kaldere og laber bris til flau vind søndag, og regn til sne og 1 grad kaldere mandag.

I Rennebu meldes det om skyet til sne, 2 til 4 grader kaldere og laber bris til svak vind i dag, sne og 5 til 3 grader kaldere lørdag, lettskyet til sne, 5 til 4 grader kaldere og laber bris til flau vind søndag, og sne og 4 til 3 grader kaldere mandag.

I Lensvik meldes det om sludd i kveld, 3 grader kaldere og frisk bris til vindstille i dag, 1 grad varmere til 2 grader kaldere og lett til laber bris lørdag, sne natt og morgen, 2 grader kaldere og frisk til lett bris søndag, og 1 grad kaldere til 1 grad varmere og lett til laber bris mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om sne i kveld, 1 til 2 grader kaldere og laber bris til flau vind i dag, 1 til 2 grader kaldere og laber bris lørdag, 2 til 1 grader kaldere og frisk bris til svak vind søndag, og regn, 1 grad varmere og laber til lett bris mandag.

På Krokstadøra meldes det om sne i kveld, 1 til 2 grader kaldere og frisk bris til flau vind i dag, 1 til 3 grader kaldere lørdag, 2 til 1 grader kaldere og frisk bris til svak vind søndag, og 2 til 1 grader kaldere og lett til frisk bris mandag.

Og i Børsa meldes det om laber bris til flau vind i dag, 1 grad kaldere og lett til laber bris lørdag, 1 grad kaldere og frisk bris til flau vind søndag, og 2 grader kaldere mandag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en venstreradikalhiphopgruppe fra Oslo som ble stiftet i 1993. Gruppa består av samfunnskritiskemenn, og består i dag av Elling Borgersrud, André Alexander «Jester» Molkom, ogMartin «DJ Don Martin» «Durenkar» Raknerud. Tidligere var også Ellings bror,Aslak, med. Navnet deres er inspirert av Carl I. Hagens uttalelse om at «Gatasparlament styrte Norge» etter at demonstranter (inkludert medlemmer av gruppa)hadde kastet egg på ham, samt fra albumet «Gadens Parlament» av den danskehiphopgruppa Vote 4 Truckers. I dag skal jeg ta for meg noen favoritter av Gatas Parlament.

«Holdning overunderholdning» var den første sangen av Gatas jeg hørte, en bootleggetkonsertversjon, hvor gruppa delte salen og showet og alt var stas. Den blesenere utgitt på debutalbumet «Holdningover underholdning» fra 2001.

«Asfaltevangeliet» erfavorittsangen min av gjengen, og er å finne på debutplata. Den handler omhvordan Jesu’ tilbakekomst ville vært i «disse dager» (vel, da låta komuansett) om han gjenoppsto i Oslo og begynte å vandre rundt der. De refererogså Ivar Aasens «Nordmannen» (også kjent som «Millom bakkar og berg»). Sangenble en av deres første skikkelige hits, og gjorde at Tommy Tee endelig åpnetøynene for dem.

«Nå om da’n» er ogsåå finne på «Holdning over underholdning», hvor første utgave ble trukkettilbake, da de hadde samplet «Home at Last» av Steely Dan uten å spørre om lovpå forhand (personlig vil jeg si at de gjorde den bedre enn originalen, men somsagt, Vær-Sjurs personlig mening). I tillegg til Steely Dan, kan man også merkeseg en referanse til Dr. Dre og Eminems herlige klassiker, «Forgot about Dre».

«Nesevise» er en sangfra EP-en «Naturkraft» fra 1997, somble utgitt i samarbeid med Natur og Ungdom som en del av kampanjen mot byggingav forurensende gasskraftverk. I sangen sampler de Knutsen og Ludvigsen-sangenfra albumet «Brunost no igjæn?» med samme navn. Sangen er også å finne påalbumet «Bootlegs, B-sider &Bestiser» fra Noregs rap og småtaggarlag fra 2004. I denne sangen finner vien av de linjene jeg ofte går rundt og siterer i tide og utide; «I see, you see, fårikål med snus i, nesa tilIce-T ser ut som en uzi / Med munnen kan du rape og med rompa kan du fise, visynger en nesevise».

«Overvåkning» er en«uutgitt» (så vidt jeg vet) sang som var å finne på diverse steder påverdensveven rundt årtusenskiftet (og sikkert i ettertid også), som tar for segovervåkning (enkelt og greit). Den ble spilt inn på en bootleg på en konsert,og i sangen rapper de om Håkon Lie som overvåker politiske motstandere og folksom klandrer Arbeiderpartiet eller forandrer side.

«Snutefaen» er nok en«uutgitt» sang funnet på de samme stedene på verdensveven som «Overvåkning», oger en sang som er mildt sagt negativt innstilt mot politiet. Muligens den låteni norsk musikk som bruker ordet «helvete» flest ganger. Mye av sangen erderimot brukt i en annen låt, nemlig «Proletarparty (Faen til Prat III)» fradebutplata «Holdning over underholdning», faktisk så mye at vi kan si at det eren nyinnspilling. I mine øyne er originalen uten beaten og produksjonen fraplata hakket bedre, men det er vel en smakssak antar jeg.

«Faen til prat» er enlåt fra deres første EP, og det som tituleres som den første rap-utgivelsen pånorsk noen sinne (selv om Ståle Stiil var ute før dem med albumet «Yo!» i1992), «Autobahn til Union» fra1994. Sangen ble reutgitt som «Prat» på «Holdning over underholdning», da littmer melodiøs, og tar for seg hva man bør si og gjøre om man blir tauet inn avonkel blå. De sampler Paris’ «Make Way for a Panther».

«Counter Strike (med SupaSayed)» er en låt om det å spille «Counter Strike», hvor de fikk med segartisten Lena «Supa» Sayed. Hun ble med på flere av sangene deres. Denne sangenkom først på «Counter Strike EP» fra2008, men var også å finne på albumet «Kidsahar alltid rett» fra samme år. Sangen kan sies å være en sjekkesang, ogfyren i teksten er egentlig en pingle og dama er egentlig skikkelig rå, men de erfanget i gammeldagse sjekkestereotypier og et dataspill. Kall meg ko-ko, menjeg synes i grunn sangen minner litt om Nick Cave & The Bad Seeds’ «WhereThe Wild Roses Grow (feat. Kylie Minogue». Usikker på hva det er som gjør det,kanskje de har lånt litt der også.