Arrangementet var et samarbeid mellom Heim kommune og Halsa Heimbygdlag.

Halsa har lange tradisjoner med å bygge båter; i Skålvikfjorden lå det tre båtbyggeri bare et «steinkast» fra hverandre. To på Klevset på andre siden av fjorden, som nå begge er nedlagt, mens Vaagland Båtbyggeri ennå er i full virksomhet.

«Presteskøyta 1» er en av de tre presteskøytene som ble bygget av J. M. Klevset i 1949. Foto: Kåre Hendset

– En av våre største oppfinnelser

Det var kulturdirektøren i Møre  og Romsdal, Heidi-Iren Wedlog Olsen som åpnet Kulturminnedagen, etter at Einar Oterholm og Svein Sæter hadde ønsket publikum vel møtt, og fortalt litt om dagens program.

Wedlog Olsen takket for invitasjonen, og sa det var en ære å være på markeringen av Kulturminnedagen i Heim kommune.

– Båten og mennesket hører sammen. Båten har vært viktig i menneskets historie. Båten er faktisk en av våre største oppfinnelser. Da vi begynte å bruke båt for å komme oss fra A til B, fikk vi som mennesker helt nye muligheter og langt større handlekraft. Akkurat som båten fra første åretak har knytt mennesker sammen, er også båtbygging som håndverk og teknologi en kulturarv som knytter oss sammen med mennesker som har levd før oss, sa hun.

En modell av tråleren «Drotland», bygg nr. 45 ved Vaagland Båtbyggeri og sjøsatt i 1953, var en av de mange båtmodellene som var utstilt. Foto: Kåre Hendset

– Kunnskap om båtbygging inngår i kulturarven som er vår felles hukommelse. At vi har kunnskap om fortiden, gir oss større forståelse og innsikt i hvem vi er og hva som binder oss sammen. Derfor er kulturminneforvaltning viktig, ikke bare for historieinteresserte. Som mange andre verdier, har også denne verdien i perioder av historien, vært truet av folks likegyldighet. Da er det bra at vi hvert år har arrangement som Kulturminnedagen. Denne dagen er møteplass for å formidle og tilgjengeliggjøre kulturarven vår, og ikke minst en møteplass for å skape engasjement for kulturarven og historia vår, sa Heidi-Iren Wedlog Olsen blant annet i sin åpningstale.

Svein Johnsen og Marit Markussen med båten «Nybræna», som ble bygget av J.M. Klevset Båtbyggeri i 1960, kom helt fra Bodø for å være på Vågland denne dagen. Foto: Kåre Hendset

Utstilling og seminar

På området var det mange stands der publikum kunne kjøpe forskjellige bøker om båter og båtbygging, det var fotoutstilling og det var utstilling av forskjellig verktøy som ble brukt under byggingen av trebåter.

To smeder fra Mellemværftet i Kristiansund, demonstrerte smiing av skipsbolter og annet utstyr.

Og ved kaia og en flytebrygge lå velstelte båter som publikum kunne se på, og også ta seg en tur ombord i. Disse båtene var bygget ved verftene i Skålvikfjorden for mange ti-år siden.

Einar Birger Vaagland ved sin båt «Ørabuen», bygg nr. 60 ved Vaagland Båtbyggeri, og bygget i 1961. Foto: Kåre Hendset

I en plasthall på området var det seminar hele dagen som folk kunne besøke, og høre om verftene og om båtbygging.

Heidi-Iren Wedlog Olsen, Odd Jarle Svanem, Einar Oterholm, Peder Vaagland, Einar Sæter, Stein-Gunnar Sommerset, Svein Sæter og Ernst Olav Blakstad hadde alle interessante foredrag.

For dem som ville ta turen over Skålvikfjorden til Klevset for å se en fotoutstilling om de to verftene der, var det anledning til det, da det gikk båt hver time.

Det var mange som solgte bøker om båter og båtbygging. Foto: Kåre Hendset