I denne retten bruke det tradisjonelt tørrfisk av skrei, som det er det høysesong for nå. Jeg har valgt å bruke lettsaltet torsk i oppskriften, siden det krever litt mindre tid, men det er ingenting i veien for å bruke utvannet tørrfisk.

Vi er kanskje mest vant til å bruke polenta i dessert, men det egner seg også fint som tilbehør til en hovedrett.

Polenta

125 g polentamel

½ l vann

1 ss olivenolje

¼ ts salt

Smør til steking

  • Kok opp vann og salt.

  • Tilsett polenta, rør godt, og kok etter anvisning på pakken.

  • Når den er kokt, smør polentaen på et bakepapir, eller i en egnet form smurt med litt olje, slik at den blir ca. 1–1,5 cm tykk.

  • Press godt sammen og avkjøl i kjøleskap.

  • Del så opp i kakestykker og brun før servering.

  • Ønsker du mer smak, kan du tilsette revet parmigiano-reggiano/fast modnet ost i polentaen.

Torsk

400 g lettsaltet torsk, kan også bruke utvannet klippfisk

400 g mandelpotet eller annen melen potet

1 laurbærblad

2 dl god olivenolje

Saft av ½ sitron

Ca. 1,5 l vann

Sort pepper

  • Kok opp vann, sitronsaft, laurbærblad. Senk temperaturen til ca. 85/90 ºC, legg i fiskestykkene, og la dem trekke i 10–15 minutt til de er godt trukket.

  • Ta fisken ut og legg den til siden mens du koker potetene i det samme vannet til de er møre.

  • Slå av potetvannet, bland og mos fisk og potet godt sammen, og smak til med nykvernet pepper og olivenolje.

Tomatsalat

12 små og gode tomater, skjært i skiver

1 ss kapers

2 ss ringer av det grønne på vårløken

Noen kvaster fersk timian, her kan man også bruke fersk basilikum om man ønsker

1 ss god olivenolje

Litt nykvernet pepper, ikke salt, kapersen gir mye saltsmak

  • Bland alt sammen og la det trekke smak i 30 minutt.

  • Monter sammen.

  • «Polentakakestykket» i bunnen, legg godt med torsk og potet oppå, før du så topper det hele med tomatsalaten.