I denne retten bruke det tradisjonelt tørrfisk av skrei, som det er det høysesong for nå. Jeg har valgt å bruke lettsaltet torsk i oppskriften, siden det krever litt mindre tid, men det er ingenting i veien for å bruke utvannet tørrfisk.
Vi er kanskje mest vant til å bruke polenta i dessert, men det egner seg også fint som tilbehør til en hovedrett.
Polenta
125 g polentamel
½ l vann
1 ss olivenolje
¼ ts salt
Smør til steking
Kok opp vann og salt.
Tilsett polenta, rør godt, og kok etter anvisning på pakken.
Når den er kokt, smør polentaen på et bakepapir, eller i en egnet form smurt med litt olje, slik at den blir ca. 1–1,5 cm tykk.
Press godt sammen og avkjøl i kjøleskap.
Del så opp i kakestykker og brun før servering.
Ønsker du mer smak, kan du tilsette revet parmigiano-reggiano/fast modnet ost i polentaen.
Torsk
400 g lettsaltet torsk, kan også bruke utvannet klippfisk
400 g mandelpotet eller annen melen potet
1 laurbærblad
2 dl god olivenolje
Saft av ½ sitron
Ca. 1,5 l vann
Sort pepper
Kok opp vann, sitronsaft, laurbærblad. Senk temperaturen til ca. 85/90 ºC, legg i fiskestykkene, og la dem trekke i 10–15 minutt til de er godt trukket.
Ta fisken ut og legg den til siden mens du koker potetene i det samme vannet til de er møre.
Slå av potetvannet, bland og mos fisk og potet godt sammen, og smak til med nykvernet pepper og olivenolje.
Tomatsalat
12 små og gode tomater, skjært i skiver
1 ss kapers
2 ss ringer av det grønne på vårløken
Noen kvaster fersk timian, her kan man også bruke fersk basilikum om man ønsker
1 ss god olivenolje
Litt nykvernet pepper, ikke salt, kapersen gir mye saltsmak
Bland alt sammen og la det trekke smak i 30 minutt.
Monter sammen.
«Polentakakestykket» i bunnen, legg godt med torsk og potet oppå, før du så topper det hele med tomatsalaten.